Amînare în Dosarul Udrea. Implicarea Binomului în Justiție a devenit mai inteligentă. România lui Cristoiu

Amînare în Dosarul Udrea. Implicarea Binomului în Justiție a devenit mai inteligentă. România lui Cristoiu

Pentru emisiunea sa de la Mediafax, în perspectiva postului Smarttv, Marius Tucă mi-a luat un interviu de aproape trei ore. Îl va posta, despărțit în fragmente, pe Mediafax. Pînă atunci viața mă împinge să divulg una dintre mărturisirile mele din dialogul înregistrat deja. Navea cum să nu vină vorba într-un taifas cu mine, mai ales într-unul condus de Marius Tucă, despre Elena Udrea.

Nu știu cum și prin ce voi rămîne eu în istoria postdecembrismului. Judecînd după multe intervenții care mi se cer, mai mult ca sigur, ca deținător al Jurnalului politic al Elenei Udrea, da. Despre Elena Udrea am susținut în discuția cu Marius Tucă aceste teze cu putere de axiomă pentru mine:

Elena Udrea a fost și este un talent politic de excepție. Așa cum am mai scris, relația aparte cu Traian Băsescu a dat naștere imaginii unei femei care a ajuns ce a ajuns datorită acestei relații. Eu cred însă că Elena Udrea ar fi ajuns mult mai sus decît locul în care a fost dacă ar fi rămas pe cont propriu. Jurnalul cel puțin dezvăluie o personalitate puternică, de sine stătătoare, în unele momente mai lucidă, prin scepticism feminin, în privința celor care-l urmăreau pe Traian Băsescu plini de surîsuri băloase pe față ascunzînd la spate pumnalul uns cu otravă.

Dacă mă gîndesc la ce batraciene sînt multe dintre femeile de azi din politică, am toate motivele să deplîng pierderea suferită de clasa noastră politică prin scoaterea din joc a Elenei Udrea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Elena Udrea a avut de suferit enorm după plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni. Cu toate acestea, Elena Udrea a fost și pare a fi în continuare loială fostului președinte. Într-o mustărie moldo-valahă în care datul poalelor peste cap e un nărav împărtășit și de cei ce n-au poale, prin fiziologie, nădrăgari, prestația Elenei Udrea mărturisește un caracter. Lucru rar în politica românească.

Scriam mai sus că viața mă împinge la astfel de dezvăluiri dintr-o emisiune care a fost doar înregistrată.

Prin viață eu înțeleg decizia din 22 aprilie 2019 de a suspenda procesul în Dosarul Gala Bute.

Decizia a trecut practic neobservată de presa, dar și de politica din România. Elena Udrea a protestat pe facebook pe 22 aprilie 2019:

„Ceea ce am anticipat acum o lună, s-a întâmplat azi! Chiar dacă nu mai sunt în proximitatea statului paralel de ani buni, îi cunosc atât de bine modul de gândire ți acțiune, încât pot înțelege mult mai repede decât cineva neavizat, ce vor să facă.

La termenul de judecare a contestației la executare pe care am formulat-o împotriva deciziei din dosarul Gala Bute de luna trecută, instanța de judecată, noul Complet de 5, a venit cu ideea stupefiantă de a sesiza Curtea Europeană de Justiție în cazul meu, pentru a întreba dacă poate să ignore decizia CCR? Scopul fiind acela de a obține posibilitatea de a nu respecta decizia Curții Constituționale în ceea ce mă privește și de a nu trece la rejudecarea dosarului, așa cum au fost obligați de CCR să procedeze. Un pretext fiind că la mine e vorba de fapte referitoare la fonduri europene, ceea ce este o minciună pentru că eu am fost achitată pentru acuzația de a fi instigat angajații ministerului să solicite fonduri europene pentru a plăti cu bani europeni și nu de la buget!!!!!!!!, promovarea brandului turistic al României în timpul Galei de box .

Astăzi, au admis că această sesizare să fie trimisă la Curtea Europeană de Justiție, chiar dacă nu îndeplinește condițiile de admisibilitate prevăzute în legislație. Este adevărat, cu 3 la 2 voturi!”

Printre cauzele care au provocat trecerea în plan secund a faptului se numără și năravul opiniei publice de la noi de a uita de la mînă pîn’ la gură. Pentru mulți dintre cei care au aflat știrea cu atenția distrată decizia nu înseamnă nimic. Pentru noi care știm însă despre ce-i vorba și pentru că am urmărit și urmărim cu atenție avatarurile Elenei Udrea alimentate de Binom, decizia are semnificații ieșite din comun. Să recapitulăm.

Pe 7 noiembrie 2018, CCR decide în chip constituțional că, în privința felului în care s-au constituit după 2014, Completele de cinci judecători de la ICCj sînt ilegale. Principalul efect în plan practic al acestei decizii constă în posibilitatea celor condamnați definitiv de un complet de cinci de a introduce contestație în anulare. Potrivit Noului Cod de Procedură Penală, mai precis potrivit articolului 426, se poate face contestație în anulare și „d) cînd instanţa nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate.”

Decizia CCR spune limpede că completele de cinci nu au fost compuse potrivit legii. Cei care au sentință definitivă dată de astfel de complete pot face contestație în anulare. Nu toți, ci doar cei care au luat cunoștință într-un termen de 30 de zile. Elena Udrea se numără printre cei care au avut noroc. Prin urmare pe 20 decembrie 2018, avocații fostei demnitare depun cerere de contestație în anulare. Potrivit art. 430 din Noul cod de procedură penală: „Pînă la soluționarea contestației în anulare, instanța sesizată, luînd concluziile procurorului, poate suspenda executarea hotărîrii a cărei anulare se cere.”

Ca urmare a acestei cereri, pe 20 decembrie 2018, Tribunalul București decide suspendarea hotărîrii Completului de 5 judecători de condamnare a Elenei Udrea în Dosarul „Gala Bute”. Soluționarea contestației în anulare formulată de avocații Elenei Udrea în dosarul Gala Bute a primit termen pe 28 ianuarie 2019, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Eliberarea Elenei Udrea de Crăciun din închisoarea din Costa Rica a făcut pe mulți jurnaliști să vorbească de o eliberare a Elenei Udrea în materie de dosar. La vremea respectivă am atras atenția că putem vorbi de o reluare a procesului și prin asta de anularea deciziei de condamnare în cazul Elenei Udrea abia după 28 ianuarie 2019, altfel spus după ce se judecă pe fond contestația în anulare. Și mai semnalam la vremea respectivă că Justiția din România e datoare să judece cu celeritate contestația în anulare depusă de Elena Udrea, așa cum trebuie să judece și celelalte cereri. De ce trebuie să judece cu celeritate? Pentru că orice cetățean are dreptul la un proces echitabil. În cazul sentințelor date de completele de cinci ilegale de la ICCj, procesul n-a fost echitabil. Judecata pe fond a contestației n-are cum să nu țină cont de viciul grav de procedură. Prin urmare, pe 28 ianuarie 2019 ar fi trebuit să ne așteptăm la o decizie de reluare a procesului. O astfel de decizie înseamnă că Elena Udrea nu mai e condamnată penal pentru corupție. Potrivit prezumției de nevinovăție, ea e doar subiectul unui proces la Înalta Curte. Nu excludem nici posibilitatea ca, pe 28 ianuarie 2019, Înalta Curte să respingă contestația în anulare. În acest caz, Elena Udrea rămînea condamnată și mai mult putea fi din nou subiect al cererii de extrădare. Ce se întîmplă pe 28 ianuarie 2019? Judecata e amînată pe 25 februarie 2019. Pe 25 februarie 2019 judecata e amînată pe 26 martie 2019. Pe 22 aprilie 2019, completul decide o amînare sine die. Pentru că trimiterea întrebărilor la Curtea de Justiție Europeană asta înseamnă. Între timp au fost judecate contestațiile în anulare ale lui Dan Șova, Constantin Niță, Alina Bica, Șerban Pop, Horia Simu. Procesele acestora vor fi luat de la zero. Faptul ne arată că judecare contestației în anulare în cazul celor condamnați de completele ilegale de cinci înseamnă automat reluarea procesului și prin asta declararea fostului condamnat ca nevinovat.

Dacă și în cazul Elenei Udrea s-ar fi judecat contestația în anulare, încă de pe 28 ianuarie 2919, fosta demnitară ar fi beneficiat de reluarea procesului de la zero. Pînă la o nouă sentință, chiar de condamnare, Elena Udrea s-ar fi putut bucura de toate avantajele prezumției de nevinovăție. Ce înseamnă amînarea judecării în cazul ei? Înseamnă prelungirea ipostazei sale condamnată pentru corupție. Mai întîi pe o perioadă de trei luni, din ianuarie 2019 pînă în aprilie 2019 și ulterior sine die. În finalul postării, Elena Udrea se jeluiește:

„Deci, din zecile de contestații la executare, DOAR ÎN CAZUL MEU ICCJ NU RESPECTĂ DECIZIA CCR! Dacă eram în campanie electorală, dacă aș fi fost candidat anul acesta, aș fi înțeles. Vezi cazul Tăriceanu, tot azi la ICCJ. În situația dată, mi se pare muuult exagerată acțiunea statului paralel față de mine, de-a dreptul incredibilă chiar!”

Asta-i bună!

Elena Udrea a devenit sentimentală! Să nu-și dea seama Elena Udrea de tîlcul amînării?

Cine și de ce are interesul ca Elena Udrea să nu fie liberă?

E o întrebare pe care presa independentă, cea care a denunțat abuzurile Binomului, nu și-a mai pus-o.

O serie de sentințe din ultimul timp a drogat presa independentă cu iluzia unei Justiții care nu mai depinde de Sistem.

Cică Sistemul s-a retras în cazărmi.

Amînarea în cazul Elenei Udrea arată că Sistemul e prezent în Oraș mai mult ca niciodată.

Spre deosebire de perioada anterioară e mult mai inteligent în Operațiunile sale de folosire a Justiției în bătăliile politice.

 Amînarea în cazul Elenei Udrea e o dovadă.