Magistraţii Instanţei Supreme au judecat, ieri, ultimul termen în dosarul "Transformatorul", în care fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, este condamnat la cinci ani închisoare. După o amânare de o zi din cauza zăpezilor, la proces s-au prezentat toţi inculpaţii. Primul a sosit Lucian Fenechiu, fratele fostului ministru. Întrebat dacă este pregătit sufleteşte de carceră, el a răspuns afirmativ. După alte zece minute a sosit şi Relu.
Cu voia Celui de Sus!
Mai îngândurat decât în alte situaţii, Fenechiu a explicat că i-a pierit entuziasmul deoarece nu i s-au admis nişte probe. Şi-a pus speranţa în Dumnezeu şi a arătat că îşi doreşte să se întoarcă acasă după decizia judecătorilor.
Ca un făcut, la acest ultim termen, toţi cei judecaţi au cerut să dea un supliment de declaraţie. Avocaţii lor au intervenit şi au ridicat diverse chestiuni procedurale. Cinci judecători au ascultat argumentele, apoi s-au retras câteva minute pentru a stabili dacă le acceptă cererile sau nu. N-a fost să fie. Preşedinta Instanţei Supreme, Livia Stanciu, le-a respins pe motiv că toţi au dat declaraţii cu alte ocazii. Acestea fiind stabilite, a început judecata propriu-zisă. Avocaţii au început să vorbească cu orele. În esenţă, cu toţii au cerut achitarea clienţilor şi, în cazul excepţional în care totuşi s-ar decide unele pedepse, ele să fie cu suspendare.
În replică, procurorul a cerut majorarea pedepselor deja primite deoarece cu toţii au persistat în greşeală şi faptele sunt foarte grave. În lungile ore de aşteptare, fostul ministru liberal al Transporturilor nu-şi găsea locul. A intrat în sală cu tableta, cu asistenta şi cu un dosar sub braţ. Citea nervos o declaraţie de inculpat pe care nu a mai apucat să o facă în faţa celor cinci judecători. Printre alte aplicaţii, pe tabletă avea o fereastră "Biblia Ortodoxă".
Îmbrăcat în costum, ca la carte, Fenechiu şi-a pus o cravată mov. Când a vorbit avocatul fratelui său, deputatul a scăpat o lacrimă. Pe măsură ce tensiunea creştea, se ridica şi urmărea sprijinit de boxa acuzaţiilor raţionamentele avocaţilor. Din când în când, citea mesajele primite de la PNL. La un moment dat, i-a şoptit asistentei la ureche: "Ai văzut ce a păţit madam Chiţoiu?". (Laura Chiţoiu, soţia ministrului de Finanţe, a fost pusă sub acuzare de DNA, chiar în timpul şedinţei de judecată – n.r.)
Gura păcătosului…
Fenechiu a scăpat un "Doamne fereşte" şi şi-a făcut o cruce mare când unul dintre avocaţi a greşit în pledoaria sa pedeapsa primită în fond, apărătorul susţinând că a fost condamnat la şase ani de închisoare, în loc de cinci. La închiderea ediţiei, mai aveau de vorbit doi dintre cei nouă avocaţi, după care "ultimul cuvânt". Aseară,la ora 22.00, magistraţii Instanţei Supreme au decis să se pronunţe pe 30 ianuarie în acest dosar. La ultimul cuvânt, Fenechiu a început să plângă în faţa magistraţilor. El a încercat să-i impresioneze, spunând că are părinţii bolnavi şi doi copii de crescut: unul de 5 ani şi unul la facultate.
Pe 12 iulie 2013, Relu Fenechiu, atunci ministru al Transporturilor, a fost condamnat de Instanţa Supremă, în dosarul "Transformatorul", la cinci ani de închisoare cu executare. În complicitate cu câţiva directori ai Electrica Moldova, Fenechiu a vândut zeci de transformatoare vechi, revopsite.
Ani grei de închisoare pentru funcţionari
În vara anului trecut au fost condamnaţi la aceeaşi pedeapsă, de cinci ani cu executare, fratele ministrului Transporturilor, Lucian Fenechiu, şi afaceristul Mihai Bogdan Damian. Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002-2004, şi Ion Mărghidan, director general în perioada 2004-2005, au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată. Petru Andronache, director comercial, a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare. Instanţa a mai dispus ca cei şase inculpaţi să plătească 6.327.390 de lei, reprezentând daune materiale către SISEE Moldova.

Te-ar putea interesa și: