Evenimentul Zilei > Justitie > DOSARUL „TRANSFORMATORUL”. Fostul ministru Relu Fenechiu află sentinţa pe 30 ianuarie. ”Numai Dumnezeu mă poate ajuta”. A lăcrimat în fața judecătorilor
DOSARUL „TRANSFORMATORUL”. Fostul ministru Relu Fenechiu află sentinţa pe 30 ianuarie. ”Numai Dumnezeu mă poate ajuta”. A lăcrimat în fața judecătorilor

DOSARUL „TRANSFORMATORUL”. Fostul ministru Relu Fenechiu află sentinţa pe 30 ianuarie. ”Numai Dumnezeu mă poate ajuta”. A lăcrimat în fața judecătorilor

Unul dintre cei mai puternici liberali din România, fostul ministru al Transporturilor, află pe 30 ianuarie dacă va sta la închisoare în următorii cinci ani. Procesul a durat de la ora 13 până la 22.00, timp în care avocații au încercat să-și apere clienții, susținând că nu sunt vinovați. Fenechiu a trecut de la o stare la alta: a plâns, a urlat la un avocat, a făcut haz de necaz. Prejudiciul în acest dosar este de șapte milioane de lei.

UPDATE 22.00. Magistraţii Inaltei Curţi se vor pronunţa pe 30 ianuarie.
UPDATE 21.40. Relu Fenechiu, cu lacrimi în ochi. "Nu am gresşit cu nimic. Trc printr-o perioadă foarte proastă, ampărinţii bolnavi. Am doi copii unul, de 5 ani si unul la facultate. Baiatul mai mare imi trimite mereu mesaje in legatura cu aceasta condamnare. Stiu ca da bine condamnarea la MCV, dar va rog sa ma judecati corect".
UPDATE 21.00. Vorbește procurorul de ședință: ”Chiar și în expertizele și opiniile specialiștilor angajați de inculpați se arată că există un prejudiciu. Caracterul cert al prejudiciului este dovedit. În mod întemeiat, instanța de fond a apreciat valoarea prejudiciului ca fiind valoarea tuturor tranzacțiilor. DNA este acuzat că a blocat valorificarea acelor transformatoare. DNA nu a impus nici o măsură asigurătorie cu privire la acele bunuri. Ele puteau fi valorificate dacă s-ar putea acest lucru. Considerăm că domnul Mateuț a invocat o cerere de schimbare a încadrării juridice pentru toți cei trei inculpați pe care i-a reprezentat în primă instanță și instanța a apreciat în mod corect. Probatoriul a fost legal administrat". Avocatul Mateuț a luat cuvântul din nou ca să-l contracareze pe procurorul de ședință.
UPDATE 20.45. Avocații și-au încheiat pledoariile. Toți au cerut pedepse cu suspendare pentru clienții lor.
UPDATE 20.05. Avocatul lui Ioan Turbatu invocă faptul că acesta nu este funcționar public și nu ar trebui să fie învinuit în acest dosar.

UPDATE 19.45. Avocatul lui Petru Andronache: "Clientului meu a avut convingerea că nu a făcut nimic ilegal. Repararea se făcea cu piese vechi. Știa că această activitate de achiziții este necesară. Printr-o simplă dispoziție a procurorului s-a spus ca bunurile să nu mai fie folosite. Acești oameni și-au făcut datoria. În fața dumneavoastră  nu e vorba de un grup de infractori , ci oameni care și-au făcut datoria".
Relu Fenechiu urlă la avocatul lui Petru Andronache, care vorbea despre procedura de achiziție publică: "Bă, dacă nu știi, nu mai vorbi. Spune că nu știi și gata".
Procesul durează, iar jandarmii au adus apă pentru avocați. "O să ne-o bage la cheltuieli de judecată", încearcă să glumească unul dintre apărători. Altul mulțumește pentru apă. Livia Stanciu, președintele Completului de cinci judecători: " Mă bucur că a ajuns apa la domniile voastre. Suntem oameni cu toții și suntem aici în sală de la aceeași oră”.

UPDATE 17.30 Avocatul lui Lucian Fenechiu: "singura lui vina este ca este fratele lui Relu Fenechiu”. Relu a lăcrimat în sala de judecată în timp ce avocații celorlalți inculpați susțin discursuri interminabile. Până în acest moment au vorbit 5 din cei 9 avocați.
Procurorul DNA a arătat că nu era posibilă aplicarea unei pedepse de cinci ani de închisoare în cazul unor fapte de complicitate, aşa cum este cazul lui Relu Fenechiu, şi pedepse de şase ani de închisoare pentru fapta directă, în contextul în care toţi inculpaţii au dat dovadă de perseverenţă infracţională, faptele având un grad sporit de periculozitate. 
”Se impune majorarea pedepselor, pentru că probele dovedesc că exercitarea abuzivă şi atitudinea abuzivă a celor trei directori din perioada 2002-2005 de la SISEE Moldova a făcut ca firmele fraţilor Fenechiu să aibă o piaţă continuă de desfacere prin furnizarea de «fier vechi la preţ de componentă nouă", a mai arătat procurorul.
UPDATE 16.40 Mateuț cere achitarea clientului său și respingerea recursului DNA. ”Clientul meu a tratat acest caz cu constiință si reprosabilitate", a spus Mateuț. El arata ca o eventuală condamnare ar trebui să fie sub minimul special, cu suspendare.
UPDATE 16.21 Avocatul Gheorghită Mateuț a sustinut ca Relu Fenechiu nu este vinovat si a respectat legislatia privind achiziȚiile publice. El a arătat că sistemul energetic national era vechi, iar din acest motiv avea nevoie de transformatoare vechi, second hand. Avocatul a contestat raportul Garzii Financiare susținând că este o probă nelegală. 
UPDATE 14.30 Instanța a respins cererea de suplimentare a declarației în cazul lui Relu Fenechiu și a celorlalți inculpați. Motivul: au dat declarații și la fond și la recurs, unde au primit intrebări de la toți. "Ați avut posibilitatea de a vă face toate susținerile în apărare”, a motivat judecătoarea Stanciu. Ea a declarat că recursul în cazul lui Relu Fenechiu este în stare de judecată. În acest moment, vorbește procurorul DNA care cere pedepse mărite pentru inculpați: ”se impune majorarea cuantumului pedepselor”, susține magistratul.

UPDATE 14.00 ”Cu privire la cele trei excepții formulate de Relu Fenechiu, Înalta Curte apreciază că aceste cereri se circumscriu motivelor de recurs și pot fi susținute în fața instanței”, a considerat președinta Completului, judecătoarea Livia Stanciu.
UPDATE 13.48 Procurorul DNA cere respingerea probelor. Înstanța a suspendat ședința pentru a se pronunța pe excepțiile invocate de avocați.
UPDATE 13.30 Avocatul lui Fenechiu, Damian Bogdan, invocă o excepție privind raportul Gărzii Financiare. Curtea pune în discuție excepția de nelegalitate ca probă a raportului Gărzii Financiare.
Un alt avocat ridică alte trei excepții, privind constituirea de parte civilă și susține că are probe noi în acest dosar, adică mai multe înscrisuri. Avocatul lui Fenechiu cere schimbarea încadrării juridice pentru clientul său.
Fostul ministru dorește să dea un supliment de declarație și vrea să fie reaudiat. Mai mulți inculpați solicită să fie reaudiați. Se depun mai multe înscrisuri.
UPDATE Fratele fostului ministru, Lucian Fenechiu, s-a prezentat la instanța supremă. Întrebat dacă este pregătit moral pentru o condamnare, acesta a răspuns ”Da”. El a mai arătat că a făcut 15 ore pe drum de la Iași la București și că a aajuns aseară în Capitală. A sosit și Relu Fenechiu la instanța supremă. 
”Avocații sunt blazați, îmi spun foarte clar că nu au de ce să mă apere, pentru că asupra mea nu există acuzări, ci doar speculații, și pe speculații nu pot fi acuzat. Nu înțeleg de ce nicinul din documentele depuse de mine nu au fost considerate de instanță ca necesare. Mi-aș dori o listă cu probleme, că sunt ilegalități, pe care eu le-aș fi fșcut și să mi se dea voie să pun pe masă documentele care să ateste că nu e așa. Cred că dețin probe care să ateste că presupusele acuzații nu sunt reale. Sunt pregătit pentru orice sentință. Nu îmi doresc termene mari, îmi doresc o judecată corectă”, a spus Fenechiu. Întrebat dacă a fost la biserică înainte de acest ultim termen, Fenechiu a răspuns că da și că numai Dumnezeu îl mai poate ajuta.
Deputatul PNL, Relu Fenechiu (48 de ani), a venit astăzi în faţa Completului de cinci Judecători de la Curtea Supremă, ca să-şi susţină ultimul cuvânt în dosarul "Transformatorul". În acest proces, parlamentarul contestă condamnarea de cinci ani primită pentru fapte de corupţie, iar procurorii DNA solicită o pedeapsă mai mare.
Miza: Noul Cod Penal
Dezbaterile din ultimul termen trebuiau să aibă loc ieri, dar Fenechiu şi alţi trei complici, printre care şi fratele acestuia, Lucian, nu ar fi putut face traseul Iaşi- Bucureşti din cauza vremii. În aceste condiţii, avocaţii deputatului au solicitat amânarea dosarului, miza fiind data de 1 februarie 2014, atunci când este stabilită intrarea în vigoare a Noului Cod Penal (NCP).
Dacă procesul s-ar fi amânat după această dată, Fenechiu, în cazul în care era găsit vinovat, putea primi o pedeapsă mai mică. NCP prevede pedepse mai mici pentru acuzaţiile de corupţie şi sunt anulate "consecinţele deosebit de grave" ale infracţiunii. Fenechiu a fost trimis în judecată pentru 46 de acuzaţii de complicitate la abuz în serviciu, pentru care riscă o pedpeasă între 5 şi 15 ani de închisoare. Potrivit NCP, noile pedepse pentru abuz în serviciu sunt între doi şi şapte ani.
Preşedintele Curţii Supreme, Livia Stanciu, a arătat ieri că a consultat site-ul CNADNR şi a observat că se putea circula pe ruta Iaşi- Bucureşti, încă de la ora 5 dimineaţa, şi că traficul este deblocat.
Blocat pe drum?
În replică, avocaţii lui Fenechiu au susţinut că clientul lor a încercat de trei ori, încă de duminică seară, să ajungă în Bucureşti, prin Tecuci şi Galaţi, dar drumurile erau închise. "A vrut să vină cu avionul sau cu trenul, dar nu s-a circulat pe aceste rute", au ţinut să precizeze avocaţii. Unul dintre apărători a spus că deputatul ar fi plecat din Iaşi şi ar fi rămas blocat undeva lângă Râmnicu-Sărat (Buzău). Apărătorii au declarat că fraţii Fenechiu ţin morţiş să dea un supliment de declaraţie. Pe de altă parte, procurorii DNA au cerut ieri judecarea dosarului, în lipsa acuzaţilor, şi au arătat că aceştia au avocaţi în sală. Decizia care va fi dată de Completul de cinci Judecători va fi definitivă. Fenechiu a prezentat, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, informaţii care, în opinia sa, ar trebui să-l disculpe şi să obţină o achitare.
"Am un gust amar"
Deputatul a spus că DNA ar fi cerut de la Servicii Energetice Moldova situaţia stocurilor după ce fusese deja condamnat şi că raportul Gărzii Financiare în acest dosar a fost unul eronat. În opinia liberalului, condamnarea sa nu are un temei legal. "Am avut aşa un gust amar când, în ziua de 16 ianuarie, atunci când preşedinta Instanţei Supreme a ieşit la televizor şi a spus că nu este vorba despre un dosar politic. Nu am ieşit niciodată să vorbesc după ce s-a început acest proces", susţinea Fenechiu.
Prejudiciu: şapte milioane de lei
Pe 12 iulie 2013, un complet de trei judecători de la Instanţa Supremă l-a condamnat pe Relu Fenechiu la cinci ani de închisoare cu executare, aceeaşi pedeapsă fiind dată şi fratelui acestuia, Lucian Fenechiu. Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE Moldova): şase ani de închisoare. Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova: şase ani de închisoare. Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova: şapte ani de închisoare. Mihai Bogdan Damian, partener de afaceri cu fraţii Fenechiu: cinci ani de închisoare. Instanţa a mai decis ca inculpaţii să plătească prejudiciul, aproximativ şapte milioane de lei, şi a menţinut sechestrele asiguratorii puse pe case, conturi şi autoturisme.