Dosarul Revoluției, ping-pongul dintre Kovesi și Băsescu. TVR principal instrument de dezinformare

Dosarul Revoluției, ping-pongul dintre Kovesi și Băsescu. TVR principal instrument de dezinformare Anul 1989 a pus capăt regimurilor comuniste din ţările din Europa Centrală şi de Est. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Dosarul Revoluției a fost cu siguranță cauza care a dat cele mai mari bătăi de cap autorităților. Ba chiar a fost mărul discordiei dintre Kovesi și Băsescu, la momentul 2009, când președintele i-a adresat pentru prima dată cuvinte grele procurorului general de atunci.

Dosarul Revoluției a fost cea mai complexă cauză pe care au instrumentat-o procurorii. Numărul mare de victime, modul în care s-au întmâmplat lucrurile și mai ales intervenția diferiților actori a fost greu de descifrat. Greu sau poate nu s-a dorit, așa cum susțin aparținătorii multor victime. În 2009, Traian Băsescu îi cerea socoteală procurorului general Luara Kovesi legat de trenarea anchetei. ”Dar nu pot să vă promit o soluție și nici să îndrept ce timp de 18 ani nu s-a făcut.

Vom avea o soluție cât de repede se poate". A spus atunci Kovesi. Replica lui Băsescu nu a întârziat să apară. ”Nu mă confundați cu un ziarist căruia îi faceți o declarație! Vorbiți cu șeful statului, care vă spune așa. Au murit 1.600 de oameni la Revoluție, iar voi închideți dosarul (...) Au murit oameni la mineriada din 13-15 iunie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce vreți să-mi spuneți, că vă impun o soluție? Vă impune realitatea să spuneți dacă s-au împușcat singuri oamenii ăia sau au fost împușcați!" A spus atunci președintele. Cert este că din 2009 până în zilele noastre dosarul a fost închis și redechis de mai multe ori. Ba chiar, în 2018, Parchetul General la o altă redeschidere arăta cu degetul și către TVR.

Manipularea și dezinfomarea, analizate în dosarul Revoluției

”Mecanismele dezinformărilor constante, având consecințe deosebit de grave, lansate prin intermediul TVR”. Acestea au fost la baza insturării, ”la nivel național a binecunoscutei psihoze teroriste”. Mai spunea Parchetul în comunicat. Practic procurorii recunoșteau că multe dintre lucruririle care s-au întâmplat atunci au avut loc din cauza diversiunilor și manipulărilor.

”De asemenea, se conturează modalitatea prin care au fost transmise o serie de ordine militare diversioniste, cu consecințe deosebit de grave. Au fost realizate progrese notabile pentru înțelegerea fenomenului diversionist (unic în istoria României prin complexitate și anvergură). Atât sub aspectul mecanismelor concrete de acțiune cât și din perspectiva persoanelor ce au dirijat acest fenomen.

Este de așteptat ca viitoarele cercetări să aducă lămuriri privind autorii diversiunii și eventualele complicități în realizarea acesteia”. Mai spune Parchetul. În cele din urmă, în dosarul revoluției sunt trimiși în judecată trei oameni cheie: Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Ioan Rus. Dosarul se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.