Dosarul președintelui PMP Constanța, Claudiu Palaz, cercetat pentru abuz în serviciu, casat și trimis înapoi la procurori

Dosarul președintelui PMP Constanța, Claudiu Palaz, cercetat pentru abuz în serviciu, casat și trimis înapoi la procurori

Curtea de Apel Constanța a admis, astăzi, contestația președintelui local al PMP, Claudiu Palaz, de nelegalitate a sesizării instanţei de către Parchetul Curții de Apel Constanța care l-a trimis în judecată, în septembrie 2016, pentru două presupuse infracțiuni de abuz în serviciu, săvârșite în perioada când era prefect, în urmă cu șase ani. Claudiu Palaz este, din iunie 2016, actualul vicepreședinte al CJ Constanța.

Dosarul se întoarce, astfel, nu la procurorii Parchetului Curții de Apel Constanța care, potrivit lui Claudiu Palaz, l-au trimis, ilegal, în judecată, ci la procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța. Magistrații au admis astfel contestația lui Claudiu Palaz și au anulat toate actele procedurale efectuate de Parchetul Curții de Apel Constanța, anulând inclusiv preluarea dosarului de la PJC la PCA. Sesizarea împotriva  sa a fost făcută de actualul prefect al județului Constanța, Adrian Nicolaescu, instalat pe funcție de guvernul Dacian Cioloș și căruia, Claudiu Palaz i-a cerut demisia în nenumărate rânduri pentru incompetență.

“S-a întâmplat rapid, în câteva zile, inițial am fost martor, apoi inculpat și nu am văzut dosarul, am cerut o copie dar nu mi-a fost pusă la dispoziție” a declarat pentru EVZ, Claudiu Palaz, neînțelegând de ce a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel și nu de cei de la Judecătorie. Fostul prefect Claudiu Iorga Palaz și Aura Bozdoacă, director al Direcţiei Juridice din cadrul Prefecturii Judeţului Constanţa, au fost trimiși în judecată, în septembrie 2016, pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu, sub forma autoratului şi, respectiv, a complicităţii.

Cei doi ar fi refuzat să pună în executare o sentinţa civilă din 2008 a Judecătoriei Constanţa, “prin care Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Constanţa şi Comisia Locală Lumina, au fost obligate să pună în posesie un teren situat în extravilanul localităţii Lumina”. Refuzul s-ar fi concretizat în emiterea, în 2011, de către Comisia judeţeană, a unei hotărâri, semnată de cei doi inculpaţi în calitate de preşedinte şi respectiv membru, prin care s-a dispus invalidarea propunerii Comisiei locale Lumina de restituire către reclamanţi a respectivului teren.

“Urmare acestui refuz, Instituţia Prefectului Constanța şi Consiliul local Lumina au fost obligate, prin mai multe sentinţe civile, la plata de despăgubiri şi daune cominatorii în sumă totală de aproximativ 675.000 euro”, a informat, oficial, Parchetul Curții de Apel Constanța. În cauză au fost luate atunci și măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului. Claudiu Palaz nu iși explică însă de ce  actualul prefect de Constanța, Adrian Nicolaescu, cel care a făcut plângerea penală, “nu a făcut sesizări penale și împotriva celor patru prefecți care au urmat după mine pentru nici ei nu au aprobat punerea în posesiea terenului respectiv”.