Evenimentul Zilei > Justitie > DOSARUL Oprescu. DNA: Buget „atipic de mare” pentru Administraţia Cimitirelor, care avea contracte ce aduceau mita
DOSARUL Oprescu. DNA: Buget „atipic de mare” pentru Administraţia Cimitirelor, care avea contracte ce aduceau mita

DOSARUL Oprescu. DNA: Buget „atipic de mare” pentru Administraţia Cimitirelor, care avea contracte ce aduceau mita

Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, care avea contracte de lucrări din care primarul Sorin Oprescu ar fi primit mită, a avut în ultimii doi ani un buget "atipic de mare" comparativ cu alte instituţii, precum Direcţia pentru Protecţia Copilului, susţin procurorii DNA.

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă întocmit de procurorii DNA în dosarul primarului Sorin Oprescu, unele dintre sumele de bani primite drept mită de edilul general ar fi provenit de la firme private care aveau contracte de lucrări cu Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU). În acest context, procurorii DNA arată, în documentul citat, că Administraţia Cimitirelor a avut, în anii 2014 şi 2015, un buget "atipic de mare" comparativ cu alte instituţii aflate în subordinea Primăriei Generale, cum ar fi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement.

Buget uriaș

"Atât în cursul anului 2014, cât şi în cursul anului 2015, instituţia pe care o conduce (…..) şi care, reamintim, se ocupă cu cimitire şi un crematoriu, a avut alocat un buget atipic de mare faţă de celelalte instituţii din subordinea primarului, raportat la importanţa pentru comunitate a serviciilor prestate şi la notorietatea insuficienţei fondurilor bugetare (astfel, în anul 2014 a primit alocare bugetară pentru a încheia patru din contractele subsecvente pentru lucrările de alimentare cu apă şi drenaj, deşi potrivit documentaţiei de achiziţie publică acestea urmau a fi încheiate eşalonat pe parcursul perioadei 2014-2017, în timp ce în anul 2015 a primit un buget de 82.182 mii lei, în condiţiile în care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement au primit sume mult mai mici – 55.072 mii lei, respectiv 58.226 mii lei)", se arată în referatul DNA.

Reparații în cimitire

Procurorii susţin, de asemenea, că din cele peste 80 de milioane de lei alocate anul acesta Administraţiei Cimitirelor, aproximativ 50 de milioane de lei erau alocate pentru două contracte ce urmau a fi încheiate cu o firmă şi care aveau ca obiect lucrări de reparare a aleilor din cimitire, însă respectivele contracte nu au mai fost încheiate "din cauza nerentabilităţii pentru executant a lucrărilor urmare a schimbării soluţiei tehnice prin raportare la oferta cu care câştigase procedura de atribuire". Sorin Oprescu a fost reţinut de DNA, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce ar fi primit mită 25.000 de euro. Primarul general a fost dus de la ora 19.00, la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. Potrivit DNA, edilul Capitalei a primit banii prin intermediul şefului unei instituţii din Primărie, de la patru denunţători.

Banii de sub pernă

Potrivit surselor citate, o parte din banii primiţi mită de Oprescu au fost găsiţi asupra sa, iar o parte la locuinţa acestuia.

Conform anchetatorilor, în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful unei instituţii publice din subordinea primăriei şi o persoană de încredere a primarului, Oprescu a primit de la primul 25.000 de euro din 60.000 de euro pretinşi de cei doi de la patru denunţători pentru edil. Procurorii arată că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Oprecu, a înfiinţat în administraţia locală din municipiul Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului. Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33 la sută din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlul de mită. O parte de 10 la sută din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.