Evenimentul Zilei > Justitie > DOSARUL MOTORINA. Audieri la Înalta Curte de Casație și Justiție
DOSARUL MOTORINA. Audieri la Înalta Curte de Casație și Justiție

DOSARUL MOTORINA. Audieri la Înalta Curte de Casație și Justiție

La Înalta Curte de Casație și Justiție are loc, astăzi, un nou termen în dosarul în care fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, a fost condamnat de Curtea de Apel București, în primă instanță, la cinci ani de închisoare cu executare.

În acest dosar, Sorin Blejnar este acuzat că a făcut evaziune fiscală cu produse petroliere, prejudiciul stabilit de procurorii DNA fiind de aproximativ 50 de milioane de euro.

 

Sentința a fost dată de Curtea de Apel București pe 9 iunie 2016. În același dosar au mai fost condamnați Radu Nemeş -nouă ani, soţia acestuia, Diana Nemeş – șapte ani şi fostul şef al vămilor Viorel Comăniţă – cinci ani de închisoare.

 

Instanţa i-a mai condamnat atunci pe Dumitru Chirvăsitu la opt ani de închisoare, pe Mihai Buliga, Andrei Jugănaru, Dumitru Preda, Ovidiu Moldovan şi Pavel Ghişe la câte şapte ani de închisoare. Fostul ofiţer DIPI Florin Secăreanu şi Lucian Florin Ionescu au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare cu executare. Mariana Vrânceanu a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare, iar Nicolae Belba a fost condamnat la trei ani şi cinci luni.

 

Instanţa a mai dispus ca inculpaţii să plătească ANAF despăgubiri civile de 242 milioane de lei. Sentinţa în dosarul “Motorina” a fost contestată la instanţa supremă, care va lua o decizie definitivă, după judecarea în apel a cauzei.

 

Sorin Blejnar şi soţii Radu şi Diana Nemeş au fost trimişi în judecată în iulie 2014, pentru fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere, prin care s-a produs un prejudiciu de aproximativ 56 milioane de euro.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2011 – 2012, Radu şi Diana Nemeş şi alte şapte persoane au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare.

Grupul ar fi fost sprijinit, printre alţii, de fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, de fostul său şef de cabinet Codruţ Alexandru Marta, de fostul şef al vămilor Viorel Comăniţă şi de fostul ofiţer DIPI Florin Secăreanu.