Dosarul Mită la Otopeni. Judecătorii se pronunță asupra acordurilor dintre DNA și inculpați
- Andreea Vlad
- 1 septembrie 2023, 13:16
Dosarul Mita la Otopeni. Judecătorii se pronunță asupra acordurilor dintre DNA și inculpați. Tribunalul București – a respins deja acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între DNA și principalul inculpat.
Dosarul Mită la Otopeni. Săptămâna viitoare, judecătorii Curții de Apel București se vor pronunța asupra acordurilor de recunoaștere a vinovăției în dosarul Mită la Otopeni. Acordurile au fost încheiate de doi dintre inculpații din dosarul DNA al mitei pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Otopeni. Tribunalul Ilfov va judeca în primă instanță acordul încheiat de DNA cu un alt inculpat.
Dosarul Mită la Otopeni. Pedepse nejustificat de blânde cerute de DNA
Primul acord îl vizează pe George Alexandru Ivan, fost director general al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB). În prezent e angajat al aceleiași companii naționale. Este vizat și Cătălin Lăscuț, administratorul SC Millenium Pro Design SRL. Lăscuț e cunoscut drept „regele duty-free-urilor din Otopeni”. În cazul dosarului lui Ivan, Curtea de Apel București se va pronunța luni, 4 septembrie. În cel al lui Lăscuț, se va pronunța vineri, 8 septembrie.
La sfârșitul lunii iunie, instanța de fond – Tribunalul București – a respins acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat pe 12 mai între DNA și Ivan. A trimis dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale. De asemenea, la începutul lunii iulie, aceeași instanță a pronunțat o soluție similară în cazul lui Lăscuț. Instanța a apreciat că pedepsele unde s-a ajuns la un acord între procuror şi inculpat sunt nejustificat de blânde în raport cu gravitatea infracţiunilor.
Astfel, instanța apreciază că împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite nu justificau aplicarea unor pedepse minime. În cazul infracțiunii de trafic de influență, pdeapsa minimă este de un an și 6 luni de închisoare. În cazul infracțiunii de spălare a banilor este de 2 ani de închisoare.
Acorduri suspecte de recunoaștere a vinovăției
Cătălin Lăscuț negociase cu DNA o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Durata era cea a unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni. Pe parcursul urmăririi penale, a depus într-un cont bancar suma ce a făcut obiectul infracțiunilor și cheltuielile judiciare. Ivan acceptase o pedeapsă de 2 ani și 9 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Durata era cea a unui termen de supraveghere de 3 ani și 9 luni. A acceptat și pedeapsa interzicerii dreptului de a ocupa vreo funcție sau de a desfășura o activitate în cadrul CNAB, timp de 5 ani.
Un alt inculpat, RaduTănăsescu, negociase și el un acord de recunoaștere a vinovăției cu DNA. S-a convenit o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni. Tribunalul Ilfov urmează să se pronunţe vineri, 8 septembrie, cu privire la acest acord. În dosarul presupuselor şpăgi de peste 22 de milioane de euro pentru spaţiile comerciale de la Otopeni, a mai fost trimis în judecată și Cristian Dumitru Bălan.
Șpăgi de 22 milioane de euro
Potrivit procurorilor DNA, în perioada 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022, o persoana fizică, fără calitate specială, prin intermediul lui Ivan, ar fi pretins mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro și 1.200.000 de euro). Aceasta le-a pretins de la un om de afaceri și de la directorul general al unei alte societăți comerciale. În schimbul banilor, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului Transporturilor și directorului CNAB. De asemenea, că îi va determina să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle de serviciu. Actele vizau prelungirea unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului, potrivit justnews.