Dosarul Mineriadei: Virgil Măgureanu, văzut în faţa ortacilor. Exclusiv EvZ
Editura Evenimentul si Capital

Dosarul Mineriadei: Virgil Măgureanu, văzut în faţa ortacilor. Exclusiv EvZ

Autor: | | 1 Comentarii | 3320 Vizualizari

Fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, a fost văzut de către doi participanţi la evenimentele din 13-15 iunie 1990 în fruntea unui grup de mineri, cărora le „dădea indicaţii”, alături de Miron Cozma și Gelu Voican Voiculescu.

Informaţia apare în rechizitoriul din Dosarul Mineriadei, în care Ion Iliescu, Petre Roman și alţi FSN-iști „de frunte” au fost trimiși în judecată pentru crime împotriva umanităţii. În volumul 214, fila 452, martorul Ion Alstani declară:

„În Piaţa Universităţii, minerii erau coordonaţi de către liderii de sindicat, în mod special de inculpatul Miron Cozma și suspecţii Cămărășescu Nicolae și Ilinescu Constantin (n.r. - ambii foști ofiţeri de Securitate). La un moment dat, în zonă, a apărut și inculpatul Virgil Măgureanu, care și el coordona minerii, dându-le indicaţii acestora. A mai fost sesizată prezenţa și a unei persoane, pe nume Ninosu, care a transmis lucrătorilor din subteran că vine din partea lui Ion Iliescu și a dirijat operaţiunile care trebuiau făcute de către mineri. La rândul său și inculpatul Gelu Voican Voiculescu a trecut în subordinea sa un grup de mineri cu care s-a deplasat în anumite zone din capitală pe motiv că trebuie să reinstaureze ordinea”.

Martorul Valică Rusu, care se afla și el în zonă declară în voumul 156, la fila 121, același lucru: „După terminarea discursului am fost conduși în Piaţa Universităţii unde încă mai existau corturi și manifestanţi anti-Iliescu.

Între timp a sosit în piaţă Cozma Miron cu o mașină cu difuzoare ce contribuiau la incitarea minerilor. Din auzite Voican Voiculescu a preluat câteva grupuri de mineri printre care erau și cu haine noi și s-au deplasat în alte zone ale Bucureștiului. (...) Printre mineri l-am remarcat și pe Măgureanu, care și acesta dădea indicaţii”.

Ce a declarat fostul șef al SRI în faţa anchetatorilor

Din declaraţia dată de Virgil Măgureanu în faţa anchetatorilor reiese că acesta n-ar fi participat direct la evenimentele din 13-15 iunie 1990, primind, în schimb, rapoarte de la subalterni.

Măgureanu se referă în declaraţia lui la momentul 13 iunie: „Evacuarea propriu-zisă a corturilor amintite, hotărâtă pentru ora 05.00 dimineaţa, a fost executată în 10-15 minute, nu mai mult. Nu au fost victime, nu cunosc ce s-a întâmplat cu persoanele evacuate din acele corturi. Mi s-a raportat că evacuarea a decurs normal (...).

Până în jurul orei 09.00 dimineaţa nu s-a întâmplat ceva care să semene a violenţă. După aceea, în perimetrul Pieţei Universităţii au erupt niște grupuri. Nu cunosc numărul acelor participanţi, violenţele au început când au fost atacate forţele de poliţie. Nu cunosc dedesubturile acestui scenariu straniu”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate