Dosarul lui Grindeanu, ținut la sertar până la momentul oportun

Dosarul lui Grindeanu, ținut la sertar până la momentul oportun

La scurt timp după ce a fost nominalizat premier, de numele lui Sorin Grindeanu a fost legat dosarul finanțărilor ilegale către clubul de fotbal Poli Timișoara. S-a scos în față o ordonanțare de plată pentru echipă, singura semnată de acesta, în 2010, în calitate de viceprimar, și despre care voci din Primăria Timișoara susțin că e dubioasă, deoarece nimeni nu a văzut originalul, ci doar copia care a „transpirat” către presă. Sursele EVZ arată că acestuia i s-ar fi pregătit un dosar, ținut la secret aproape un an, pentru a fi folosit acum

În aprilie 2016, fostul primar Gheorghe Ciuhandu, fostul secretar al Primăriei Timișoara, Ioan Cojocari, fosta șefă a Direcției de Comunicare, Violeta Mihalache, consilierul juridic Delia Dumitru și directorul Direcţiei Economice din cadrul Primăriei, Smaranda Haracicu, au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu. Pentru complicitate la săvârșirea acestei infracțiuni au mai fost trimiși în fața instanței: fostul viceprimar Adrian Orza, foștii economiști în cadrul direcției Economice, Mirel Munteanu și Mariana Dimitri, fostul șef Serviciu Administrare Baze Sportive, Martin Staia, fostul șef al Direcției Patrimoniu, Nicușor Miuț și Alina Pintilie. Lor li se impută un prejudiciu de 7 milioane de euro, bani cu care clubul sportiv condus de Marian Iancu a fost finanțat ilegal în perioada 2008 - 2011.

Au existat 40 de ordonanțări de plată către echipă, semnate de cei menționați, prin care s-au decontat mese copoioase, băuturi fine pentru staff, transport cu elicopterul pentru mama unuia dintre directori, cazări la hoteluri de lux pentru rudele unora din conducerea clubului, accesorii scumpe etc. Pe niciuna din cele 40 de ordonanțări nu apare numele lui Grindeanu.

Denunțul lui Mihalache

În mod curios, semnătura lui Grindeanu apare pe o altă ordonanțare, din 18 ianuarie 2010, care a ajuns „pe surse” în presă, în 7 decembrie 2015. Exact atunci, fosta șefă a Direcției de Comunicare, Violeta Mihalache, l-a denunțat pe Sorin Grindeanu la DNA. Conform surselor EVZ, Violeta Mihalache a solicitat DNA Timişoara să-l citeze pe fostul viceprimar Sorin Grindeanu de urgenţă, cu mandat de aducere, pentru a-i aduce calitatea de suspect. Motivarea denunţului este legată de faptul că toţi ceilalţi suspecţi din dosar doresc o judecată unitară şi imparţială, la care ar trebui să ia parte şi Sorin Grindeanu, tot în calitate de suspect, acesta fiind la vremea respectivă viceprimar și, mai mult, membru în Consiliul de Administrație al Politehnicii Timișoara, plus semnatarul unei ordonanțări de plată către echipa lui Iancu.

Pentru că în interval de o săptămână de la denunț nu a primit un răspuns de la DNA Timișoara, Violeta Mihalache a transmis denunțul și la structura centrală a DNA. Nici până azi nu i s-a răspuns la niciunul din denunțuri, susține Mihalache. „Eu și Smaranda Haracicu am fost acuzate și suntem în proces pentru ordonanțările semnate, el nici nu a fost citat. De la denunțul meu nu s-a întâmplat nimic și nici nu am primit vreun răspuns. E amuzant”, a declarat, pentu EVZ, Mihalache.

„S-a opus asocierii cu clubul Poli al lui Iancu”

Reprezentanții Primăriei Timișoara explică faptul că Grindeanu s-a opus din start asocierii cu clubul Poli al lui Marian Iancu. „Finanțările către Poli s-au făcut în baza unei HCL de asociere cu clubul, asociere pe care PSD-iștii nu au agreat-o. Consilierii locali PSD nu au votat asocierea, iar mai mult, Grindeanu nici măcar nu a participat la respectiva ședință, din martie 2008. Acesta a fost și motivul pentru care l-au numit reprezentantul CLT în Consiliul de Administrare al clubului”, arată sursele EVZ din primărie. Așa cum își amintesc reprezentanții clubului, Grindeanu nu a fost invitat să participle niciodată la ședințele structurii din care, teoretic, făcea parte. „Nu am fost de acord și nu am fost parte a acestei asocieri, nici măcar ca și vot”, a declarat, în decembrie 2015, Sorin Grindeanu.

Chiar dacă oficial acest lucru nu a fost încă făcut public, sursele EVZ susțin că în rechizitoriul întocmit de procurorul DNA Ciprian Dorobanțu, conform procedurii, s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la alte aspecte legate de finanțarea echipei de fotbal și sesizările formulate împotriva lui Sorin Grindeanu de alți inculpați. Oficialii DNA Timișoara nu au putut confirma, marți, acest aspect, urmând să revenim asupra subiectului.

Coincidență

În penultima zi din an, Tribunalul Timiș dă sentința într-un alt dosar privind finanțarea Poli Timișoara. De data aceasta este vorba despre dosarul în care sunt inculpați șefii Consiliului Județean Timiș. Constantin Ostaficiuc, fostul președinte al CJ în perioada 2004-2012, a fost condamnat, de către Tribunalul Timiș, la închisoare cu executare. Sentința, pronunțată în cursul zilei de vineri, 30 decembrie 2016, a fost făcută publică de portalul instanțelor în ultima zi din an, pe 31 decembrie. Tribunalul Timiș l-a condamnat pe Ostaficiuc la patru ani și șase luni de închisoare cu executare și interzicerea drepturilor pentru o perioadă de trei ani după ispășirea pedepsei. Fostul manager al clubului, Gheorghe Chivorchian, s-a ales și el cu o pedeapsă de trei ani și zece luni de închisoare, iar alți reprezentanți ai clubului au primit și ei câte trei ani de pușcărie.

Procurorul de caz

Procurorul Ciprian Dorobanțu, de la DNA Timișoara, care a instrumentat dosarul finanțării ilegale a clubului Poli Timișoara, a avut un an greu după ce a trimis inculpații în judecată. Recuzat de unul din inculpați, cu câteva luni înainte, a ajuns să aibă dosar penal pe motiv că s-ar fi urcat la volan după ce a consumat alcool, la fix o lună după trimiterea în judecată a lotului. Sursele EVZ au arătat la momentul respectiv că „incidentul” ar fi avut loc în fața casei procurorului, acesta ieșind din casă. Dosarul e în lucru la Parchetul Curții de Apel Oradea. Din iunie 2016, procurorul a părăsit DNA și activează la Parchetul Timiș.

Ne puteți urmări și pe Google News