Evenimentul Zilei > Justitie > DOSARUL ICA. Dan Voiculescu este așteptat la Curtea de Apel București. Procurorii DNA cer 12 ani de închisoare! LIVETEXT
DOSARUL ICA. Dan Voiculescu este așteptat la Curtea de Apel București.  Procurorii DNA cer 12 ani de închisoare! LIVETEXT

DOSARUL ICA. Dan Voiculescu este așteptat la Curtea de Apel București. Procurorii DNA cer 12 ani de închisoare! LIVETEXT

Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, este așteptat astăzi în fața magistraților de la Curtea de Apel București pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat că ar fi fraudat Institutul de Cercetări Alimentare (ICA). Este faza finală a acestui proces, iar decizia care va fi dată este executorie. Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de pușcărie, dar procurorii DNA au declarat apel şi au cerut pedeapsa maximă.

La ultimul termen, procesul nu a durat mult, deoarece președintele completului de judecată, Stan Mustață, a decis să se abțină,motivând că ”cineva m-a acuzat în spațiul public de imparțialitate”. Cererea de abținere a acestuia a fost repinsă.

Procurorii anticorupţie susţin că preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu (67 de ani), ar trebui pedepsit sever pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). DNA a declarat apel împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti, prin care Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. "Prin pluralitatea infracţiunilor comise s-a produs o pagubă materială uriaşă bugetului public", au explicat procurorii. În această afacere imobiliară, statul a fost prejudiciat cu aproape 60 de milioane de euro. Procurorii mai arată că limitele de pedeapsă în cazul infracţiunii de spălare de bani, pentru care a fost găsit vinovat Voiculescu, sunt între 3 şi 12 ani.

Condamnări grele și pentru complici

 Aceleaşi concluzii, pentru o pedeapsă mai aspră, au fost puse şi în cazurile celorlalţi acuzaţi din dosar. Complicii lui Voiculescu au primit câte 6 ani de închisoare: fostul director al ICA, Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş, fostul vicepreşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Jean Cătălin Sandu, fostul preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului, Corneliu Popa, fostul şef al Direcţiei Privatizare – Concesionare a ADS, Vlad Nicolae Săvulescu şi fostul membru în Consilul de Administraţie al ICA, Vlad Nicolae Săvulescu. Alţi acuzaţi din dosar, respectiv Constantin Baciu, Grigore Marinescu, Vica Ene şi Alexandru Petre au primit câte 5 ani de închisoare.

Motivarea Tribunalului Bucureşti

Potrivit magistraților, Dan Voiculescu îi recompensa pe subalternii din partidul său judecaţi în dosarul "ICA", după efectuarea diferitelor operaţiuni nelegale, prin participări la simpozioane în străinătate şi menţinerea în funcţii sau desemnarea lor pe unele noi. "Analizând prin coroborare probele administrate în cursul urmăririi penale şi al cercetării judecătoreşti, Tribunalul reţine că situaţia de fapt reţinută în rechizitoriu este dovedită prin ansamblul probator administrat în cauză", se arată în motivarea cu privire la dosarul ICA. Instanţa reţine că, la procesul de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Dan Voiculescu şi-a exercitat influenţa asupra altor inculpaţi din dosar în calitate de preşedinte al PUR (actualul PC). În acest context, sunt menţionaţi în motivare Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş şi Cătălin Jean Sandu, care ar fi fost "recompensaţi, după efectuarea diferitelor operaţiuni nelegale, prin asigurarea participării la simpozioane în străinătate şi prin menţinerea sau desemnarea unor funcţii noi, funcţii ce erau remunerate".