Dosarul fostului director de la Aeroportul București se întoarce la DNA. Tribunalul București a respins acordul de recunoaștere a vinovăției

Dosarul fostului director de la Aeroportul București se întoarce la DNA. Tribunalul București a respins acordul de recunoaștere a vinovățieisursa foto: captura video / facebook / ceausescu marian

Tribunalul București a motivat sentința din data de 28 iunie 2023, prin care s-a respins acordul de recunoateștere a vinovăției semnat de Ivan George Alexandru, fostul directorul al Regiei Aeroporturi București, cu procurorii DNA.

Ivan este acuzat de comiterea mai multor infracțiuni grave precum trafic de influență și complicitate la trafic de influență.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, fostul director al Regiei Aeroporturi București a fost acuzat că a pretins de la un martor denunțător din dosar, suma de 1.200.000 de euro, pentru prelungirea pe o perioadă de un an a contractelor privind exploatarea spațiilor comerciale din incinta Aeroportului Internațional Henri Coandă, unde funcționau mai multe magazine de tipul duty free.

”În acest sens, *** și Ivan George Alexandru au comunicat reprezentantului operatorului economic că au influență reală asupra directorului general al CNAB și asupra ministrului transporturilor Sorin Grindeanu și că îi vor determina pe acești funcționari publici să facă demersuri pentru prelungirea pe un an a contractului”, se arată în sentință.

Ivan a fost directorul general al Regiei Aeroporturi București. El a dat o declarație la DNA, în data de 19 aprilie 2023, în care arată: “recunosc acuzația care mi se aduce cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, faptă prev. de art. 291 alin. 1 Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, detaliată în procesul verbal de aducere la cunoștință a calității de inculpat la litera B, proces verbal în posesia căruia sunt în prezent, întocmai cum mi-a fost adusă la cunoștință”.

Tribunalul a respins acordul semnat cu DNA

Judecătorul de la Tribunalul București a mai arătat în sentință că la dosarul penal există suficiente probe cu privire la existenţa faptelor pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală și s-a încheiat acordul de recunoaștere a vinovăției.

Având în vedere că infracțiunea de trafic de influență este una foarte gravă și sancționată aspru de Codul Penal, pedeapasa aplicată prin acordul de recunoaștere a vinovăției, este prea mică.

”Punând în balanță toate aspectele deja menționate, având în vedere şi considerentele anterior menţionate, Tribunalul conchide că pedepsele stabilite, cât și modalitatea de executare a pedepsei rezultante, constând în suspendarea sub supraveghere, sunt nejustificat de blânde în raport cu gravitatea infracțiunilor săvârșite ... În ceea ce privește starea de pericol pentru valoarea socială ocrotită, instanța reține că infracțiunea de trafic de influență este de natură a aduce atingere relaţiilor sociale privind încrederea de care trebuie să se bucure orice funcţionar care exercită o însărcinare în serviciul unei instituții a statului, afectând astfel credibilitatea şi prestigiul instituțiilor statului și inducând ideea că interesele private pot fi atinse prin cumpărarea unor avantaje din partea funcționarilor publici”, se mai arată în sentință.

Acord cu o sentință ușoară

În acordul încheiat de DNA cu Ivan George Alexandru se mai arată că acesta a recunoscut toate acuzațiile care i-au fost aduse și că este de acord să presteze muncă socială la Arhiepiescopia Bucureștilor.

”Inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 9 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 9 luni. Inculpatului Ivan George Alexandru i s-a aplicat, printre altele, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa vreo funcție sau de a desfășura o activitate în cadrul CNAB, pe o perioadă de 5 ani”, arată și DNA.