Dosarul Băneasa și manevrele ciudate ale judecătorului Tudoran

Dosarul Băneasa și manevrele ciudate ale judecătorului Tudoran

Dosarul Băneasa, în care s-au inventat probe pentru a se putea „naționaliza” cel mai mare complex comercial din România, este țesut de o frăție dubioasă între trei personaje.

Presa a dezvăluit în cascadă legăturile dintre fostul judecător al Curții de Apel București Corneliu Bogdan Ion-Tudoran, care a dat sentința aberantă în dosarul Băneasa, afaceristul Gigi Becali – denunțătorul din dosar și procurorul DNA Nicolae Marin, care a întocmit rechizitoriul în acest caz.

Ion-Tudoran l-a ajutat pe Becali să facă schimbul de terenuri cu Armata

Acum 20 de ani, Bogdan Ion-Tudoran a fost detașat ca secretar de stat la Ministerul Apărării Naționale, postură în care a fost implicat în tranzacțiile dubioase cu terenuri ale Armatei.

Ion-Tudoran este artizan al celebrului schimb de terenuri al Armatei, de care a beneficiat Gigi Becali. Atunci, pentru 21,5 hectare cedate în comuna Ștefănești din Argeș, Becali a primit de la MapN-ul reprezentat de Ion-Tudoran o suprafață de 20,9 hectare, în zona Pipera-Băneasa din București.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru această afacere, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc și latifundiarul George Becali au ajuns la închisoare. Pe Ion-Tudoran nu l-a deranjat nimeni.

Ce nu se știe este că judecătorul se cunoștea de multă vreme cu Becali, relația lor intermediată de Florin Pârvu, zis „Chinezu”, fiind de notorietate. Acesta din urmă este proprietarul celebrului Târg Auto Vitan, afacere în care l-a cooptat atât pe Ion-Tudoran, cât și pe fiul acestuia.

Tunul imobiliar din Drumul Taberei

Înainte să revină la Curtea de Apel București, Ion-Tudoran a mai dat un tun imobiliar.

Vorbim de o suprafață de 4,8 hectare de teren amplasat în București, în cartierul Drumul Taberei, care urma să dispară din proprietatea Armatei prin operațiuni succesive de concesionare și vânzare, dezvăluie Newsweek.

dosarul Băneasa Hotărârea de Guvern a fost contrasemnată de Ion-Tudoran

Tranzacția imobiliară cu cele 4,8 hectare deținute de Armată a fost asumată în nume personal de secretarul de stat Corneliu Bogdan Ion-Tudoran. Spolierea Armatei de terenul amplasat la intersecția străzilor Drumul Taberei – Brașov urma să se facă în doi pași: mai întâi concesionarea, apoi vânzarea. Hotărârea ce dădea dreptul Armatei să concesioneze cele 4,8 hectare de teren a fost promovată la data de 13 ianuarie 2000, Tudoran semnând în locul ministrului Apărării.

După câteva luni, apare o nouă hotărâre prin care același teren al Armatei nu se mai concesionează, ci se vinde.

În decembrie 2000 s-a schimbat însă Guvernul, iar afacerea pusă la cale de Ion-Tudoran a picat.

După ce s-a aflat de miș-mașurile imobiliare, la data de 12 ianuarie 2001, Ion-Tudoran a fost destituit și trimis înapoi la Curtea de Apel București pentru a împărți din nou dreptatea în procesele penale.

Citește și

Ion-Tudoran, „copy-paste” din rechizitoriul lui Nicolae Marin