Evenimentul ZileiJustitieDosarul Ayahuasca: ÎCCJ îi dă dreptate Vanessei Youness. Ce s-a întâmplat cu recursul în casație al DNA

Dosarul Ayahuasca: ÎCCJ îi dă dreptate Vanessei Youness. Ce s-a întâmplat cu recursul în casație al DNA

Dosarul Ayahuasca: ÎCCJ îi dă dreptate Vanessei Youness. Ce s-a întâmplat cu recursul în casație al DNA
Reprezentată de avocatul Călin Budișan, femeia de afaceri Vanessa Youness, a scăpat de acuzațiile din dosarul DNA. Aceasta era anchetată pentru un presupus trafic de influență de 1 milion de euro.

Înalta Curte a respins recursul în casație al procurorilor anticorupție împotriva deciziei prin care a încetat procesul penal. În Dosarul „Ayahuasca”, procurorii DNA au acuzat-o pe Vanessa Youness că a primit un milion de euro. Banii proveneau de la un om de afaceri pentru a interveni pe lângă un demnitar al statului român în legătură cu atribuirea licenţelor Microsoft.

ÎCCJ a respins recursul de casație în cazul Vanessa Youness

Dosarul „Ayahuasca” a devenit extrem de mediatizat în decembrie 2019. Atunci s-a aflat că trei persoane organizau într-o casă din județul Dâmbovița reuniuni de consum ale unui drog de mare risc. Se pare că persoana-cheie care organiza aceste întâlniri era chiar Gelu Oltean, șeful Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI) din Ministerul Afacerilor Interne.

Ne puteți urmări și pe Google News

Separat de acest dosar al consumului de stupefiante, procurorii DNA au acuzat-o pe iubita șefului DGIPI că, în perioada februarie-august 2011, a pretins şi ulterior a primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro, promiţând că va interveni pe lângă un înalt demnitar în vederea aprobării unor documente ce priveau licenţele IT Microsoft pentru produse utilizate în şcoli.

Denunţători în acest caz au fost oamenii de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu. Politicianul invocat de Vanessa Youness era fostul premier Emil Boc.

Curtea de Apel București a decis rejudecarea cauzei în procesul privind confiscarea sumei de 1,4 milioane de euro. Decizia judecătorilor CAB este definitivă.

Vanessa Youness

Inițial, ea a fost condamnată la 3 ani închisoare cu executare pentru trafic de influenţă

La Curtea de Apel Bucureşti s-a anulat o dispoziţie dată în iulie 2022 de către un magistrat de la Tribunalul Bucureşti prin care se confisca suma de 1,4 milioane euro de la Vanessa Amal Youness.

Ulterior a fost eliberată din penitenciar pe motiv că faptele s-au prescris, conform unei decizii a Curţii Constituţionale.

Soluția pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție este:

„Respinge, ca nefondat, recursul în casație declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție împotriva deciziei penale nr. 398/A din data de 28 februarie 2023, pronunțată de Curtea de Apel București – Secția I penală în dosarul nr. 4382/2/2022 (1710/2022), privind intimata inculpată Youness Amal Vanessa.

Mai mult decât atât, cheltuielile judiciare pentru soluționarea recursului în casație revin în sarcina statului.


Accesează: