Dosarele penale din timpul pandemiei, clasate la foc continuu

Dosarele penale din timpul pandemiei, clasate la foc continuu Sursa foto: Arhiva EvZ

Procurorii au clasat mai mult de jumătate din cele peste 400 de dosare penale deschise pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după declanșarea pandemiei, precum și din alte 200 de dosare pentru fals în declarații.

 

Potrivit unor surse judiciare, persoanele vizate nu ar fi provocat îmbolnăvirea celor cu care au intrat în contact, o condiție obligatorie prevăzută de Codul Penal.

În schimb, 21 de suspecți confirmați cu noul coronavirus, acuzați că au răspândit boala, au fost trimiși în judecată, 5 dintre ei după ce au ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alți 6 sunt urmăriți penal, dar printre ei nu se află fostul polițist care ar fi provocat infectarea mai multor medici, la spitalul „Dimitrie Gerota”.

În 51 de dosare a fost deja începută urmărirea penală pentru 66 de suspecţi, iar 16 dosare au fost trimise în judecată (5 cu acorduri de recunoaştere a vinovăţiei). Fostul ofiţer MAI, care a fost internat la spitalul Gerota şi a infectat mai multe persoane, nu a fost încă pus sub acuzare.

Încă de la debutul crizei COVID-19, Gabriela Scutea, procuror general al României, a spus că „dispoziţiile legale privind zădărnicirea combaterii bolilor au o condiţie: dacă aceasta a avut ca urmare răspândirea bolii”.

„Dacă din probe rezultă săvârşirea unei fapte penale, (procurorii, n.r.) trec la identificarea persoanei sau persoanelor ce sunt suspectate cum că ar fi putut comite acea faptă. Clasarea cauzelor este o normalitate mai ales în etapa «in rem», cât timp nu sunt probe ce să contureze altă soluţie. Numărul cauzelor clasate nu este mare în raport cu numărul persoanelor ce s-au îmbolnăvit şi ulterior tratat”, a declarat avocatul Cristian Ene, scrie Digi24.

Fostul ofițer al Ministerului de Interne, confirmat cu coronavirus după ce a fost internat la Spitalul Gerota, unde a mințit privind faptul că s-a întors recent din străinătate, a infectat peste 30 de persoane.

Fostul ofițer MAI, angajat la ADP Sector 4, este vizat de un dosar aflat în lucru la Parchetul General, fiind acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor pentru că nu a anunțat autoritățile că s-a întors din zone de risc, dar și pentru că nu a stat în autoizolare la domiciliu, infectând astfel mai multe persoane. El riscă pedeapsa cu închisoarea de la șase luni la 2 ani sau o amendă de 4.000 euro.

Pentru că șederea lui în spital a durat aproape o săptămână, timp în care nu a spus nimănui că a fost plecat din țară, întreg spitalul a fost băgat în carantină.

Bărbatul, fost adjunct al Poliției Capitalei, om la 60 de ani, care a fost în Israel într-o excursie de 10 zile și s-a întors la 26 februarie. S-a simțit rău și s-a internat la spitalul cu regim special pentru polițiști, Dimitrie Gerota. Când a fost întrebat de medici dacă a călătorit în străinătate, a spus că nu. Medicii i-au trimis la Spitalul Matei Balș analizele și, pe 9 martie, a fost diagnosticat cu coronavirus. Abia după ce a fost anunțat ca „pacientul cu nr. 17”, fostul șef adjunct al Poliției Capitalei, ani de-a rândul șef de poliție pe la diferite sectoare, a recunoscut că a mințit.

Și-a infectat fiul, nora însărcinată și nepotul de trei ani, medicul gastroenterolog care l-a tratat la Spitalul Gerota, mai mulți pacienți, șoferul. Fiul său, angajat la SRI, și-a infectat doi colegi. Prietena cu care a fost în Israel a determinat închiderea Serviciului de Evidența Populației din Primăria Capitalei și a trimis în izolare 70 de colegi.

Dar iată că până acum, în cazul fostului ofițer nu s-a luat încă nici o măsură.