Dosarele de corupţie depind de conştiinţa aleşilor

Dosarele de corupţie depind de conştiinţa aleşilor

Oricare dintre cei 329 de deputaţi poate lectura dosarele penale ale lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea, cu toate că acestea reprezintă documente confidenţiale.

Singura garanţie oferită de parlamentari că nu vor exista scurgeri de informaţii din dosare, pe baza cărora Năstase şi Mitrea să-şi pregătească apărarea, este propria lor conştiinţă. Pe de altă parte, analiştii atrag atenţia asupra răspunderii Parchetului, care nu era obligat să transmită parlamentului materialele cu caracter secret.   „Totul e să nu fotografieze dosarele“

Preşedintele Comisiei juridice din Cameră, Sergiu Andon (PC), cel la care se depun cererile de acces la dosare, a revenit, ieri, cu detalii asupra procedurii.   În opinia sa, deputaţii au tot dreptul să vadă materialele respective. „Nu vom merge atât de departe cu neîncrederea în colegii noştri deputaţi. Pornim de la premisa că, dacă au fost aleşi fiecare cu zeci de mii de voturi şi au o răspundere şi faţă de electorat, şi faţă de circumscripţiile lor, mai ales în preajma votului în circumscripţii uninominale, nu vor exista solicitări abuzive“, a spus Andon.   El a arătat că fiecare cerere trebuie, într-adevăr, să fie motivată, dar această motivare trebuie doar să demonstreze că acel deputat vrea să vadă dosarele „cu un rost şi ştie ce să vadă“. „Nemotivat poate să însemne că vine, ipotetic vorbind, să se fotografieze cu dosarul, să fotografieze dosarul, iar asemenea cereri nu vor fi acceptate. Nu vom fi nici excesiv de formalişti, rigizi pentru colegii noştri deputaţi, deoarece e dreptul lor să cunoască pentru a-şi întemeia votul final“, a explicat Sergiu Andon. El nu a putut explica nici cum conţinutul dosarelor nu va fi adus la cunoştinţa lui Mitrea şi Năstase, invocând „conştiinţa fiecăruia dintre noi“.   Pe de altă parte, directorul executiv al Transparency International România, Victor Alistar, susţine că întreaga operaţiune a fost pornită de la bun început greşit de către DNA.

„Au trimis un dosar întreg în loc să trimită un referat“, ne-a declarat Alistar, argumentând că un asemenea referat, spre deosebire de dosar, nu avea caracter confidenţial şi putea fi consultat de către parlamentari fără niciun fel de interpretări. „În acest fel, mortul a ajuns în curtea parlamentului, iar Parchetul se spală pe mâini dacă se scurge ceva din dosare“, susţine directorul Transparency. Alistar consideră că nu există nicio reglementare referitoare la predarea dosarelor cu toate probele.

El a adăugat că, odată ajunse dosarele la parlament, nu există nicio modalitate ca deputaţii să ia vreo decizie fără să aibă date despre conţinutul lor.   Cercetaţi în secret Membrii Comisiei juridice a Senatului au decis ieri ca studierea dosarelor DNA în cazul ministrului muncii, Paul Păcuraru, şi al fostului ministru, Codruţ Şereş, să fie făcute în şedinţe secrete. Membrii comisiei nu pot avea acces individual la dosare şi nu pot copia documente din acestea. În acelaşi timp, senatorii jurişti s-au angajat să nu facă declaraţ ii publice despre dosarele celor doi demnitari anchetaţi. (a contribuit Andi Manciu)

BĂSESCU:

„Parlamentul îşi protejează infractorii“ Marii vinovaţi pentru tergiversarea dosarelor de corupţie ale demnitarilor sunt, în opinia preşedintelui Băsescu, trei importante instituţii ale statului: „Curtea Constituţională, rămasă o pavă ză de nădejde pentru infractorii politicieni, infractorii parlamentari“, „parlamentul care-şi protejează oamenii suspicionaţi de infracţiuni fără ruşine“ şi „Parchetele, parte din acest joc“. În încercarea de a demonstra „imunitatea artificial creată de Curtea Constituţ ională“ pentru miniştrii parlamentari, şeful statului l-a dat ca exemplu ieri, într-un interviu la RRA, pe Adrian Năstase. „De ce astăzi Adrian Năstase, care vrea să mai facă o mare carieră politică în România, se fereşte atât de mult să ajungă în faţa unui procuror?“, a sugerat Băsescu fuga de justiţie a fostului premier PSD.   Şeful statului a criticat şi procedurile greoaie din parlament, impuse de regulamentele interne, pentru avizarea urmăririi penale a unui ministru, dar şi procurorii care, spune el, „au greşit pentru că toate dosarele care s-au trimis acum la parlament aveau avizul de începere a urmării penale dat de mine“. În replică, Năstase i-a reproşat lui Băsescu că e „o gură mare care nu a găsit o cârciumă la Neptun, aşa că trebuia să iasă să spună şi el public ceva“. (Anca Simina)

Ne puteți urmări și pe Google News