„Dosare de presă”- Previziune sumbră. Ilie Șerbănescu: „România va fi împărțită de marile puteri”
- Carmen Alecu
- 4 august 2020, 07:48
După ce, în urmă cu 26 de ani, în cadrul unui interviu, Ilie Șerbănescu îi spunea lui Mirel Curea tot ceea ce avea să se întâmple cu România în următorii 25 de ani, astăzi, în cadrul emisiunii „Dosare de presă”, pe evz.ro, cunoscutul analist economic vorbește despre viziunea lui despre România. Care nu e deloc îmbucurătoare. Dimpotrivă.
Ilie Șerbănescu crede că, după pandemia de coronavirus, va veni o criză economică „care va tunde tot. Va fi uitat coronavirusul complet, dar ea va fi pornit de la coronavirus”.
Cunoscutul publicist a vorbit în emsiunea „Dosare de presă”, pe evz.ro, despre România. Ce va urma după mult trâmbițată criză economică?
„România nu va reuși să supraviețuiască impactului acestei crize. E greu să explic foarte simplist, dar e o imagine greșită, după părerea mea, nereală, că în România există o singură economie. Asta spun doar statisticile.
În România există două economii. Una este economia străină, care are toate pârghiile strategice și toate avantajele. Și, foarte important, n-are decât o singură treabă: SĂ FACĂ PROFIT. Toate angaralele, ... ea nu plătește nicio angara. Pentru că ea nu suportă armată, servicii secrete, ordine publică, sector bugetar, pensii, sănătate, educație. Toate astea le suportă economia ailaltă. Toată povara e pe asta. Care sunt niște întreprinderi de trei parale, din care să dea Dumnezeu să nu, dar eu cred că cel puțin 100.000 vor dispărea”, a declarat Ilie Șerbănescu.
„Trebuie să fim foarte clari că UE are în vedere să obțină bani de aici, nu să bage bani aici”
Previziunea cunoscutului analist economic despre România este una devastatoare. Ilie Șerbănescu crede că România va fi împărțită de marile puteri. Pentru că economia românească nu va putea face față crizei economice.
„E un impact pe care n-are cum să-l depășească. Asta e părerea mea. Și atunci, va deveni o problemă. Nu știu în ce măsură Uniunea Europeană va băga bani ca s-o salveze, că va trebui salvată. Trebuie să fim foarte clari că UE are în vedere să obțină bani de aici, nu să bage bani aici.
Eu cred că nu va reuși această chestiune și atunci există pericolul ca toți cei care au interese pe aici, dintre cei care sunt acuma, cel puțin ăia trei care au fost totdeauna în istoria României, să împartă România. Simplu. Simplu. Simplu. Simplu.
Sunt niște semne îngrozitoare din punctul ăsta de vedere. Vă spun lucruri...
- România, eu o spun deschis așa, sub forma asta, n-are voie să-și lege provinciile între ele cu mijloace moderne.
- Investițiile germane nu depășesc, în general, Arcul Carpatic.
- Americanii implicați aici au un coridor, așa: Deveselu- Craiova- Mihail Kogălniceanu- și ieșitul la mare. Pentru americani nu prea există Ardeal. Pentru nemți și americani nu există Moldova. Iar Rusia este totdeauna aicea, gata să își ia partea. Rusia a ajuns într-o stare, în momentul de față, în care e un fel de mireasă. Ea e curtată de toți. Ea nu trebuie să facă nimic. Se va alege cu ceva, indiferent ce va face.
E complicată ecuația Germania-Rusia. A existat dintotdeauna. Ei 20 de ani au colaborat și s-au bătut între ei. Cam asta este ponderea. Și după aia au luat-o de la început, împărțind ce aveau în preajmă”, a spus Șerbănescu.
Colonizează și divide!
Ilie Șerbănescu: „Nu știu dacă e un ton pesimist. Știți care a fost problema care, zic eu, că a fost problema României? Că au fost totdeauna vreo trei. Că, dacă ar fi fost unul singur, poate n-ar fi fost...
Dacă, de pildă, acuma ar fi unul singur, să zicem America sau Germania. Te-ar stoarce, domnule, ca pe o lămâie, dar nu i-ar lăsa și pe ăilalți. Așa, sunt toți! E hărtăneală! Nu poți să reziști la așa ceva.”
Mirel Curea: „Nu vedeți ce fac austriecii cu pădurile? Am ajuns așa, suntem un fel de, să mă ierte oamenii care se uită la noi, un fel de WC-ul public al Europei. Aduc deșeuri și ne taie pădurile. Ne iau aerul cu deșeurile, ne iau aerul cu păduri.”
Ilie Șerbănescu: „Asta e colonie. Asta înseamnă colonie. Că nu o recunoaștem, asta e cu totul altceva.”
Mirel Curea: „Domnule profesor, vă mulțumesc din suflet. Este o onoare că ați acceptat să ne vedem. Și este o bucurie ieșită din comun. Adică mi se pare chestia asta cu un tâlc, cu o semnificație atât de zdravănă... Faptul că ne revedem după 25 de ani și că după 25 de ani vă pot spune, cu tristețe, „Domnule profesor Șerbănescu ați avut dreptate.”
Ilie Șerbănescu: „Domnule, ai un avantaj (Mirel Curea, n. e.). Peste 25 de ani nu mai e posibil. Cel puțin din punctul meu de vedere.”