Petardele anticorupție se sting în instanțe. Încă un dosar DNA trimis la coșul de gunoi al istoriei

Petardele anticorupție se sting în instanțe. Încă un dosar DNA trimis la coșul de gunoi al istoriei

Fostul preşedinte a Secţiei de contencios administrativ şi fi scal din cadrul Înaltei Curți, magistratul Gabriela Bîrsan, a fost achitat în dosarul în care a fost acuzat de procurorii DNA de luare de mită. Sentința este defi nitivă. Astfel, Completul de cinci judecători de la Înalta Curte a menținut sentința dată în primă instanță, în 2016 și toți inculpații din dosar au fost achitați.

Gabriela Bîrsan, preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal al ÎCCJ la data faptelor, a fost trimisă în judecată în iulie 2014 pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice; luare de mită; folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii şi trafic de influenţă. Iuliana Puşoiu, judecător la aceeaşi secţie, a fost acuzată de două infracţiuni de luare de mită şi uz de fals.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Anton Pandrea (fost preşedinte al Secţiei Penale a ÎCCJ şi fost membru al CSM), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a făptuitorului, şi Corina Corbu (judecător la Secţia de Contencios administrativ şi fiscal), acuzată de complicitate la favorizarea făptuitorului. Alături de magistrați au fost trimişi în judecată și avocaţii Radu şi Claudia Silinescu Gherbovan, omul de afaceri Gabriel Chiriac şi Florian Ionescu, şoferul Gabrielei Bîrsan, angajat la ÎCCJ.

În iulie 2014, judecătoarele Gabriela Bîrsan şi Corina Corbu au fost suspendate din funcţie de CSM. Gabriela Bîrsan este soţia fostului judecător CEDO Corneliu Bîrsan. Magistratului trebuie să i se plătească indemnizația de judecător ÎCCJ pe ultimii patru ani, în care a fost suspendată din funcție din cauza dosarului penal.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Lovitura pentru DNA

În minuta ședinței din 3 mai se arată adoptată în majoritate: „Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție – Direcția Națională Anticorupție și de inculpații Bîrsan Gabriela Victoria, Ionescu Florian și Corbu Corina Alina împotriva sentinței penale nr.1055 din data de 29 noiembrie 2016 pronunţată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală, în dosarul nr.2820/1/2014. În baza art.275 alin.(2) Cod procedură penală obligă apelanții intimați inculpați Bîrsan Gabriela Victoria, Ionescu Florian și Corbu Corina Alina la plata sumei de câte 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. (...) Definitivă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 3 mai 2018”.

 

Opinie separată

Unul dintre cei cinci magistrați a făcut opinie separată în sensul admiterii apelului DNA, schimbarea temeiului achitării inculpatei Puşoiu Iuliana (...) şi condamnării inculpaţilor Puşoiu Iuliana pentru săvârşirea infractiunii de uz de fals şi Gherbovan - Silinescu Radu pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii.

 

Vacanțe de lux contra strămutări

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că „cercetările penale efectuate în prezenta cauză faţă de cei 8 inculpaţi vizează perioada ianuarie 2010 - mai 2011”. Procurorii susţineau că judecătorii s-au folosit de prerogativele lor în scopul rezolvării unor probleme personale, precum petreceri gratuite pentru aniversările proprii la restaurante exclusiviste din Paris, Bucureşti, vacanţe şi călătorii cu avionul gratuite, anulare de bilete de avion şi obţinerea altor bilete conform dorinţelor, cazare în apartament dintr-un cartier exclusivist al Parisului, obiecte vestimentare de lux.

 

Beneficii contra strămutări

Persoanele din a doua categorie, mai arătau procurorii, au oferit avantajele materiale magistraţilor şi au obţinut tergiversarea dosarelor aflate pe rolul Instanţei supreme, strămutarea ori promisiunea traficului de influenţă în perspectiva unor soluţii favorabile. „În esenţă, cei patru judecători şi avocaţii Radu şi Claudia Silinescu Gherbovan au asigurat asistenţă juridică pentru cinci firme, din care două aparţineau omului de afaceri Gabriel Chiriac, beneficiare ale admiterii strămutărilor, suspendării judecării cauzelor până la soluţionarea strămutărilor, traficului de influenţă, favorizării făptuitorului”, arătau procurorii în rechizitoriu.

 

Șoferul declarație în favoarea „şefei sale”

Pe un alt palier, procurorii „relevă relaţia dintre Gabriela Bîrsan şi şoferul Florian Ionescu, acesta din urmă fiind un om de casă aflat la dispoziţia personală a judecătoarei”.

În cazul judecătoarei Bîrsan, acuzau anchetatorii, foloasele au fost date direct ori prin intermediul şoferului Florian Ionescu, care a dat declaraţii mincinoase în favoarea „şefei sale”.

Procurorii mai arătau că descoperirea relaţiei infracţionale dintre judecătoare, avocaţi şi omul de afaceri Gabriel Chiriac a fost îngreunată, favorizată şi chiar zădărnicită de Anton Pandrea. Proble DNA nu i-au convins pe judecătorii ÎCCJ.