Dosar cu greutate finalizat de procurorii DNA. Un fost vicepreședinte ANRP trimis în judecată pentru corupție

Dosar cu greutate finalizat de procurorii DNA. Un fost vicepreședinte ANRP trimis în judecată pentru corupție Sursă: EVZ

Un fost vicepreședinte al al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar de corupție. Pe lângă el, în același dosar, vor mai fi judecați directorul unei companii de stat din Timișoara și o avocată din București. Dosarul întocmit de procurorii DNA a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București.

Procurorii DNA au trimis în judecată un dosar cu acuzații de corupție în care sunt implicați un fost vicepreședinte ANRP, directorul unei companii de stat din Timișoara și o avocată din București.

Potrivit DNA, fosta vicepreședintă a ANRP a fost trimisă în judecată pentru că i-a permis omului de afaceri accesul la informații care nu erau destinate publicității. Acesta le-a folosit, spun procurorii în scopul obținerii de foloase necuvenite, în formă continuată (494 acte materiale), și exercitarea fără drept a unei profesii.

În același dosar a mai fost trimis în judecată un fost director al Piețe SA Timișoara, pentru comiterea infracțiunii trafic de influență, în formă continuată, dar și o avocată din București. Aceasta din urmă este acuzată că ar fi folosit informații care nu erau destinate publicității și ar fi încheiat tranzacții financiare cu ajutorul acestora.

Ne puteți urmări și pe Google News

O persoană fizică, administrator al unor societăți comerciale, va fi judecată pentru cumpărare de influență, instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității și folosirea de informații nedestinate publicității în scopul obținerii de foloase necuvenite, în formă continuată.

Omul de afaceri viza despăgubiri de aproape 19 milioane de euro

Potrivit unui comunicat de presă, bazat pe rechizitoriul procurorilor, în perioada 16 noiembrie 2017 – 18 decembrie 2019, fosta vicepreședintă a ANRP ar fi colectat informații personale și patrimoniale nedestinate publicității pe care le-a transmis omului de afaceri. Este vorba despre numerele dosarelor, identitățile și adresele persoanelor îndreptățite la despăgubiri sau ale reprezentanților acestora, valoarea despăgubirilor, caracteristicile fizice, tehnice sau juridice ale imobilelor din 494 de dosare validate de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor sau instanțele de judecată.

„Informațiile respective îi erau necesare acestuia pentru a trimite persoanelor îndreptățite oferte de cumpărare a drepturilor de despăgubire la prețuri mult mai mici decât valorile despăgubirilor aprobate (30% din valoarea reală), profitând de incertitudinea și expectativa îndelungată în care se aflau titularii dosarelor ANRP. În același scop, o parte din informații ar fi fost transmise de omul de afaceri și avocatei, iar aceștia, în urma folosirii informațiilor nedestinate publicității primite de la S.C., ar fi obținut foloase necuvenite totalizând aproximativ 8.900.000 lei”, arată DNA.

Același om de afaceri i-ar fi promis în mod repetat unui fost director al Piețe SA Timișoara, în anul 2017, mai multe sume de bani și o mașină pentru a interveni la prim-ministrul României, la șeful Cancelariei acestuia și la președintele ANRP. Directorul respectiv a lăsat să se înțeleagă faptul că ar fi avut influență asupra persoanelor respective și le-ar fi putut determina să urgenteze aprobarea unui dosar privind acordarea ilegală a unor despăgubiri de 18.941.508 euro.