Motivarea în cazul dosarului 10 august. De ce nu poate fi redeschis

Motivarea în cazul dosarului 10 august. De ce nu poate fi redeschis

Judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul București, Daria Isabela Miheț, a motivat decizia prin care a respins cererea de redeschidere a Dosarului 10 august. Motivarea este susținută de faptul că fostul procuror șef al DIICOT, Georgiana Hosu, nu a transmis instanței analiza argumentelor părților vătămate care cereau redeschiderea dosarului. Acesta este unul dintre motivele pentru care solicitarea fostului procuror șef a fost respinsă definitiv. Totul după ce în primă fază dosarul 10 August a fost clasat la DIICOT de procurorul Doru Stoica.

„Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului observă că, deși procurorul ierarhic superior a infirmat parțial ordonanța de clasare, în procedura internă, ca urmare a plângerii formulate de persoanele vătămate/interesate, potrivit art 339 Cod de Procedură penală, totuși, în ordonanța de redeschidere a urmăririi penale nu se analizeaza criticile învederate de părți cu privire la fondul acuzațiilor. În atare situație, nici judecătorul de cameră preliminară nu poate analiza, în acest cadru procesual, argumentele persoanelor vătămate”, se arată în motivarea Tribunalului București.

”Dosarul 10 august nu poate fi redeschis”, au decis judecătorii Tribunalului București

Judecătorii de la Tribunalul București au decis, pe 2 martie 2021, că dosarul 10 august nu poate fi redeschis, așa cum au cerut procurorii DIICOT.

"Respinge cererea DIICOT de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în dosar 2122/DP/2019", se arată în decizia magistraților.

Ne puteți urmări și pe Google News

În vara anului trecut, la aproape 2 ani de la mitingul diasporei din Piața Victoriei, procurorii DIICOT au clasat parțial dosarul demarat la 10 august. Procurorii DIICOT susțineau, la acea vreme, că nu există probe că a fost vorba despre o tentativă de lovitură de stat, așa cum a susținut Jandarmeria Română.

DIICOT susținea că nu există dovezi suficiente pentru a acredita ideea pregătirii din timp a protestului

DIICOT susținea și că nu ar fi fost pregătită din timp reprimarea protestului, așa cum au afirmat o parte dintre manifestanții care au făcut plângeri penale împotriva jandarmilor. Prin urmare, conducerea Jandarmeriei de la acea vreme a fost scoasă de sub urmărire penală, relatează Realitatea .

Ulterior, în august 2020, șefa DIICOT de atunci, Giorgiana Hosu, a dispus infirmarea soluției de clasare a acuzațiilor vizându-i pe șefii Jandarmeriei în dosarul "10 august", iar în cazul lor se redeschide urmărirea penală.

În ordonanţa de redeschidere a anchetei, Giorgiana Hosu explica faptul că procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzaţiile la adresa şefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar în dosarul „10 august” şi nici nu a reaudiat suspecţii, victimele şi martorii. Mai mult, Giorgiana Hosu arăta că şefii Jandarmeriei nu au vrut să dea declaraţii atunci când au fost chemaţi la Parchetul Militar, însă ei trebuiau citaţi la DIICOT, după preluarea dosarului de la procurorii militari, mai precizează sursa citată .