Dosar 10 august. În ce condiții susține vicepremierul Hunor reluarea anchetei! Liderul UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a declarat că nu i-a plăcut faptul că dosarul ’10 august’ a fost îngropat.

Dosar 10 august. În ce condiții susține vicepremierul Hunor reluarea anchetei! Dacă se poate găsi o cale de atac, îl susțin”

Hunor a precizat că susţine reluarea anchetei referitoare la evenimentele din acea controversată zi, dacă “se poate găsi o cale de atac”.

“Nu cunosc dosarul. Dacă se poate găsi o cale de atac şi o reluare a anchetelor, susţin acest lucru, dar nu depinde de mine, nu depinde de niciun om politic. Nu mi-a plăcut că a fost îngropat acest dosar. Cum nu mi-a plăcut că a fost îngropat dosarul din Revoluţie sau multe dosare de după Revoluţie. Cum este îngropat şi nu s-a clarificat nimic despre evenimentele de la Tg Mureş din 1990″, a afirmat, duminică, Kelemen, la Prima TV.

Kelemen a precizat și că Dacian Cioloş nu a propus în Coaliţie o anchetă parlamentară pentru Dosarul ’10 august’. Însă a punctat că “orice comisie de anchetă poate să ducă lucrurile înainte sau poate să îngroape şi mai adânc lucrurile”.

Joi, preşedintele Iohannis i-a cerut ministrului Justiţiei, Stelian Ion, să explice public “de urgenţă” cum s-a ajuns la clasare. Ministrul Justiţiei a subliniat vineri că nu poate interveni în dosarul “10 august”. În opinia sa, ar fi foarte grav să se întâmple acest lucru. Demnitarul consideră că răspunsurile în ceea ce priveşte clasarea dosarului ar trebui să vină din partea sistemului judiciar.

Ministrul Justiției: Dosarul ’10 august’ “nu se termină aici. Să așteptăm motivarea

Stelian Ion a afirmat că dosarul ’10 august’ “nu se termină aici”, motivând că sunt anchete în aceeaşi cauză încă în desfăşurare. Acesta s-a pronunţat pentru aşteptarea motivării deciziei de respingere a cererii de redeschidere a cazului.

Citește și: Dosarul 10 august poate fi redeschis. Un greu din PNL a găsit soluția legală

“E foarte important să aşteptăm motivarea încheierii de respingere a acelei cereri de redeschidere a dosarului. Acea încheiere pronunţată de judecător de cameră preliminară este una definită. Însă până nu vedem motivarea nu putem avea o privire de ansamblu cât de cât clară asupra a ce s-a întâmplat din punct de vedere procedural, din punct de vedere a anchetei desfăşurate şi din punct de vedere al adevărului.

Solicitarea mea pentru toată lumea, solicitarea mea pentru public, pentru cei care au formulat aceste plângeri, printre care mă număr şi eu, să avem răbdare să vedem acea motivare”, a afirmat demnitarul, la Ministerul Justiţiei. USR-istul a adăugat că mai există părţi disjunse din această cauză cu privire la alte peroane, în care se continuă cercetările.