Dorin Recean, premierul Republicii Moldova, participă la Summitul Inițiativei celor Trei Mări

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova, participă la Summitul Inițiativei celor Trei Mări Dorin Recean / Sursa foto: Facebook/ Dorin Recean

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova, se află la Vilnius, într-o vizită de lucru în capitala Lituaniei. Acolo unde urmează să participe la ediția a IX-a a Summitului Inițiativei celor Trei Mări.

Șeful Executivului de la Chișinău va avea întâlniri cu președinta Seimasului de la Vilnius, Viktorija Čmilytė-Nielsen, și cu prim-ministra Ingrida Šimonytė, după care cei doi omologi vor susține o conferință de presă.

Totodată, agenda premierului include o discuție cu cetățenii țării noastre stabiliți în Lituania.

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova, participă la Summitul Inițiativei celor Trei Mări

Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, care reunește cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia). Inițiativa are ca obiectiv creșterea convergenței și a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone și state membre ale UE, prin creșterea interconectivității în regiune, în domeniile energiei, transporturilor și celui digital. Principiile de bază ale Inițiativei celor Trei Mări sunt: promovarea dezvoltării economice, creșterea coeziunii la nivel european și consolidarea legăturilor transatlantice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până în prezent, au avut loc șase Summit-uri ale Inițiativei celor trei Mări: la Dubrovnik în 2016, la Varșovia în 2017, la București în 2018, la Brdo în 2019, la Tallinn (format online) în 2020 , la Sofia în 2021 și la Riga Letonia în 2022, conform politik.md.

În altă ordine de idei, Republica Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări.

Aceste proiecte țin de îmbunătățirea interconexiunilor regionale, cum ar fi construcția celui de-al doilea circuit al liniei aeriene de înaltă tensiune de 330 kV „Bălți - Centrala Hidroelectrică Dnestrovsk (HPP)”, construcția unei interconexiuni de înalta tensiune “Centrala Nucelară Yuzhnoukrainsk – Prymorsk – Vulcănești - Isaccea” (UA-MD-RO); creșterea capacității de interconexiune a coridorului vertical pe ruta Trans-Balcanică a gazelor naturale și dezvoltarea proiectelor dedicate producerii hidrogenului verde, utilizând surse regenerabile de energie.