Dorin Chirtoacă rămâne primar al Chişinăului. Moldovenii au ignorat referendumul de demitere iniţiat de socialişti

Dorin Chirtoacă rămâne primar al Chişinăului. Moldovenii au ignorat referendumul de demitere iniţiat de socialişti

Referendumul pentru demiterea premarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă, nu a începlinit cvorumul pentru a fi declarat valabil. Până la ora 19.00, cu două ore înainte de închiderea urnelor, votaseră doar 17% dintre locuitorii Capitalei Moldovei, fiind practic imposibil să se atingă pragul de 33% prezenţă la urne, necesar pentru a trece acest gen de plebiscit. Referendumul a fost iniţiat de Partidul Socialist, după ce Chirtoacă a fost arestat preventiv într-un dosar de corupţie.

În data de 12 septembrie, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chişinău, cu 26 de voturi pentru și 15 împotrivă, consilierii municipali au votat pentru desfăşurarea referendumului cu privire la demiterea primarului suspendat, Dorin Chirtoacă. La o săptămână, Comisia Electorală Centrală a susținut decizia aleșilor locali. Ulterior, reprezentanții mai multor fracțiuni politice precum: PAS, DA, PLDM, PUN, PDM și PLR au anunțat, că nu vor participa la plebiscitul anti-Chirtoacă.

Peste 650.000 de persoane cu drept de vot din municipiul Chişinău au fost  aşteptate, astăzi, la urne pentru a participa la referendumul pentru destituirea primarului Dorin Chirtoacă. Referendumul, care este o premieră pentru Republica Moldova, a fost iniţiat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) şi este susţinut de alte două formaţiuni politice de stânga, respectiv Partidul Comuniştilor şi "Partidul Nostru".

Pentru ca referendumul să fie declarat valabil era nevoie ca la urne să participe minim o treime din alegătorii cu drept de vot, adică 216.733 din totalul celor 650.201 persoane înscrise în Registrul de Stat al Alegătorilor. Potrivit Codului Electoral din Republica Moldova, "revocarea primarului prin referendum poate avea o finalitate pozitivă pentru iniţiatorii acestuia doar dacă pentru el a votat un număr egal sau mai mare de alegători, decât au votat în cazul alegerii edilului, dar nu mai puţin de jumătate din numărul votanţilor care au participat la acest proces".

În aceste condiţii, pentru ca referendumul să fie valabil era nevoie ca minim 163.570 de locuitori ai municipiului să-şi exprime votul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă, iar această cifră să reprezinte minim jumătate din numărul de persoane prezente la vot.

 

Recomandările noastre