Dorel face legi în Ministerul condus de Sevil Shhaideh

Dorel face legi în Ministerul condus de Sevil Shhaideh

După ce mii de familii au stat în frig în primăvară, după ce un val de aer rece s-a abătut deasupra României, Executivul a decis să schimbe legea privind furnizarea căldurii către populaţie. Numai că, în timp ce în expunerea de motive se precizează că se vrea simplificarea pornirii agentului termic în blocuri, proiectul de hotărâre de guvern care modifică condiţiile de pornire a sistemelor centralizate de furnizare a căldurii au rămas aproape neschimbate. Mai mult, le complică. Proiectul se află în dezbatere publică pe pagina de internet a Minsiterului Dezvoltării.

Concret, edilul şef al Capitalei, Gabriela Firea, a cerut ca legea să fie modificată în aşa fel încât Regia Autonomă de Transport şi Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti să poată porni oricând căldura, ca oamenii să nu mai stea în frig. De ce, pentru că legea spune că se poate porni sistemul doar dacă timp de trei zile consecutiv între orele 18,00 - 6,00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de + 10ºC sau mai mici, iar oprirea încălzirii se face după 3 zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depăşeşte + 10ºC, între orele 18,00 - 6,00. 

Numai că, deşi în expunerea de motive a proiectului de lege scrie negru pe alb: reducerea perioadei în care trebuie să se înregistreze valori medii ale temperaturii aerului exterior de + 10ºC sau mai mici, care condiționează începerea perioadei de încălzire, de la 3 zile consecutiv la două zile consecutive, proiectul de lege a fost redactat exact pe dos.

Specialiştii Ministerului Dezvoltării, au spus da, dar pe hârtie a ieşit altceva

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, în timp ce în expunerea de motive a proiectului de Hotărâre de Guvern, se precizează că impactul schimbărilor climatice înregistrate în ultimele două decenii, confruntarea cu  fenomene meteorologice extreme care se instalează într-un timp foarte scurt, impun modificarea condițiilor necesare a fi îndeplinite pentru începerea/oprirea furnizării energiei termice pentru încălzire, aceştia au lăsat condiţii care restricţionează pornirea sistemului la nevoie.

Astfel, pentru unele zone deservite, furnizarea energiei termice se va putea  asigura după trei zile de la înregistrarea unor temperaturi nocturne ale aerului exterior de + 10ºC sau mai mici, între orele 22.00-06.00.

Numai că, de la pornirea efectivă a sistemului, oamenii mai au de aşteptat câteva zile, cel puţin până se vor încălzi caloriferele. Motivul: 2-3 zile sunt necesare atingerii parametrilor de temperatură ale agentului termic și remedierii eventualelor  neetanșeități constatate la rețelele termice, în total după 4 până la 6 zile de la înregistrarea unor temperaturi nocturne scăzute, recunosc specialiştii Ministerului Dezvoltării.