Reduceri de impozit pentru donatorii de sânge. Alte beneficii acordate

Reduceri de impozit pentru donatorii de sânge. Alte beneficii acordate Sursă foto: Arhiva EVZ

Deputații au adoptat un proiect de lege care va permite donatorilor de sânge să primească reduceri procentuale ale impozitelor pe clădiri și terenuri, recunoscând astfel contribuția lor la sănătatea comunității. Proiectul urmează acum să fie promulgat pentru a deveni lege și a intra în vigoare.

Donatorii de sânge vor putea beneficia de reduceri procentuale ale impozitelor pe clădiri și terenuri, conform unui proiect adoptat de Camera Deputaților, care permite autorităților locale să acorde aceste facilități celor care fac dovada a minimum trei donări de sânge pe parcursul unui an calendaristic. Legea urmează să fie promulgată pentru a intra în vigoare.

Ce beneficii vor avea donatorii de sânge

Scopul proiectului de lege este să permită consiliilor locale să ofere o reducere procentuală a impozitelor pe clădiri și terenuri pentru persoanele fizice care demonstrează că au efectuat cel puțin trei donații de sânge în decursul unui an calendaristic, aplicabil pentru o singură clădire și teren.

Reducerea astfel acordată poate fi combinată cu bonificația de 10% oferită pentru plata anticipată a întregului impozit pe clădiri și terenuri până la data de 31 martie a anului calendaristic în curs.

Ne puteți urmări și pe Google News
donatori de sânge

Sursa foto: Arhiva EVZ

Decizia, în mâna consiliilor locale

„Consiliile locale pot hotărî acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice care au în proprietate o clădire situată în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic, realizate în conformitate cu prevederile Legii 282/2005. Reducerea se poate cumula cu bonificaţia acordată în condiţiile art. 462 alin. 2 şi se aplică diferenţei rezultate în urma scăderii bonificaţiei din impozitul datorat. Scutirea sau reducerea de la plata impozitului/taxei se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative. Consiliile locale pot hotărî acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe teren pentru persoane fizice care au în proprietate un teren situat în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic”, prevede iniţiativa legislativă.

Pe 11 decembrie 2023, Senatul a adoptat proiectul ca prim for sesizat, iar votul Camerei a fost decisiv. Prin urmare, legea este trimisă pentru promulgare.

Donatorii de sânge primesc mai mulți bani

Începând cu acest an, donatorii de sânge primesc tichete de masă care au o valoare de patru ori mai mare față de anii trecuți. Ministerul Sănătății a luat această decizie pentru a încuraja oamenii să doneze.

Până acum, valoarea unui tichet era de aproape 10 lei. Începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea acestor tichete de masă a crescut la 40 de lei.

Pentru a deveni donator de sânge trebuie să fie îndeplinite o serie de condiții. Printre acestea se numără o vârstă cuprinsă între 18 şi 60 de ani, pulsul regulat și tensiunea arterială stabilă. De asemenea, donatorii nu trebuie să fie sub tratament.

Se poate dona sânge de maximum patru ori pe an, la un interval de trei luni. Noile tichete mărite încearcă să rezolve problema lipsei de sânge din spitale.