Donatorii de organe din SUA se retrag de pe liste. Cazul care a stârnit aprige dispute
- Iulia Moise
- 2 noiembrie 2024, 18:30
Donatorii din Statele Unite ale Americii se retrag de pe liste, după ce au apărut informații despre un bărbat din Kentucky, declarat mort deși nu era.
Numărul de donatori, în scădere
Experții în transplanturi observă o creștere a numărului de persoane care își retrag înregistrările ca donatori de organe, încrederea lor fiind zdruncinată de rapoartele conform cărora organele unui bărbat din Kentucky, declarat greșit mort, a fost cât pe ce să fie prelevate.
S-a întâmplat în 2021 și, deși detaliile sunt neclare, s-a evitat intervenția chirurgicală și bărbatul este încă în viață.
Dar registrele de donatori din SUA și chiar și cele de peste Atlantic sunt afectate după ce cazul a fost făcut public recent. O scădere a numărului de donatori de organe ar putea costa viețile persoanelor care așteaptă un transplant.
„Donarea de organe se bazează pe încrederea publicului”, a declarat Dorrie Dils, președintele Asociației Organizațiilor de Prelevare de Organe, sau OPO. Când este înșelată, „îi ia ani de zile să se recupereze.”
Medicii sunt singurii care pot declara moartea pacientului
Numai medicii care îngrijesc pacienții pot determina dacă aceștia sunt morți. Legea blochează implicarea oricui ar fi implicat în donarea sau transplantul de organe, conform apnews.com.
Aceste acuzații ridică întrebări despre cum iau medicii această decizie și ce ar trebui să se întâmple dacă cineva are un motiv de îndoială cu starea clinică a pacientului.
Cheia este asigurarea că „toți medicii efectuează testele corecte și le efectuează bine”, a spus Dr. Daniel Sulmasy, bioetician de la Universitatea Georgetown.
Un presupus incident evitat în Kentucky
Cazul din 2021 a fost adus în atenția publicului pentru prima dată luna trecută, în cadrul unei audieri în Congres, cu detalii neconfirmate în rapoartele media ulterioare. Aceste acuzații susțin că un bărbat care fusese declarat mort cu câteva zile înainte s-a trezit pe drumul spre sala de operație pentru o intervenție de donare de organe.Inițial a existat reticență în a recunoaște acest lucru și a fost ascuns incidentul.
Agenția federală care reglementează sistemul de transplant din SUA investighează medicii, iar biroul procurorului general din Kentucky a declarat că „revizuiesc faptele pentru a identifica un răspuns adecvat.”
O coaliție de OPO-uri și alte grupuri de donații solicită ca rezultatele să fie făcute publice rapid și ca publicul să se abțină de la a judeca până atunci, afirmând că orice abatere de la standardele stricte ale industriei ar fi „complet inacceptabilă.”
Numărul persoanelor care aleg să nu doneze organe a crescut brusc.
Donate Life America a constatat că, în medie, 170 de persoane pe zi s-au retras din registrul național al donatorilor în săptămâna următoare acoperirii mediatice a acuzațiilor, ceea ce înseamnă de 10 ori mai mult decât în aceeași săptămână din 2023.
Aceasta nu include însă, cererile de eliminare trimise prin e-mail sau registrele de stat, o altă modalitate prin care oamenii pot alege să devină donatori când vor muri.
Agenția de organe a lui Dils, Gift of Life Michigan, primește de obicei între cinci și zece apeluri pe săptămână de la persoane care întreabă cum să se elimine de pe lista acelui stat. În ultima săptămână, personalul ei a gestionat 57 de astfel de apeluri, multe menționând cazul din Kentucky.
Acuzările din Kentucky au produs reacții și în Franța.
Spre deosebire de sistemul de donație voluntară din SUA, legea franceză presupune că toți cetățenii și rezidenții vor fi donatori de organe și țesuturi la moarte, cu excepția cazului în care aleg clar să nu participe.
După ce rapoartele din Kentucky au ajuns în Franța, numărul celor care s-au alăturat registrului de refuz al donațiilor din acea națiune a crescut de la aproximativ 100 de persoane pe zi la 1.000 de persoane pe zi în ultima săptămână, conform Agenției Franceze de Biomedicină.
Dr. Régis Bronchard, un director adjunct al agenției, a declarat că creșterea „reflectă anxietatea, neînțelegerea din rândul publicului larg” care ar putea avea „consecințe catastrofale.”
Ce ar trebui să se întâmple după moartea și înainte de donarea de organe
Medicii pot declara două tipuri de moarte. Ceea ce se numește moarte cardiacă are loc atunci când inima încetează să bată și respirația se oprește, iar acestea nu pot fi restabilite.
Moartea cerebrală este declarată atunci când întregul creier încetează să funcționeze permanent, de obicei după o leziune traumatică majoră sau un accident vascular cerebral. Ventilatoarele și alte aparate mențin inima bătând în timpul testelor speciale pentru a spune.
Numai aproximativ 1% dintre decese au loc într-un mod care permite cuiva să devină donator de organe. Majoritatea persoanelor declarate decedate într-un spital vor fi rapid transferate la o casă de pompe funebre sau la o morgă.
Dar majoritatea donațiilor de organe provin de la donatori în moarte cerebrală. Numai după acea declarație, agenția de donare își asumă responsabilitatea pentru decedat, căutând potențiali receptori și programând intervenția chirurgicală de prelevare, în timp ce, de obicei, asistentele de la spitalul unde a decedat persoana continuă îngrijirea pentru a se asigura că echipamentul menține corespunzător organele până la prelevare.
Ce se întâmplă dacă ceva nu merge bine
Agenția de donare și chirurgii de transplant care sosesc pentru a preleva organele trebuie să verifice înregistrările privind modul în care a fost determinată moartea. Oricine, angajați ai spitalului donator, personal al agenției de donare sau chirurgi, care observă ceva îngrijorător ar trebui să vorbească imediat.
„Acest lucru este extrem de rar,” a spus Dr. Ginny Bumgardner, un chirurg de transplant de la Universitatea de Stat din Ohio care conduce și Societatea Americană a Chirurgilor de Transplant, referindu-se la cazul din Kentucky.
În sălile de operație „întregul proces se oprește” dacă cineva observă un indiciu de problemă, iar medici independenți sunt chemați pentru a verifica din nou dacă persoana este cu adevărat moartă, a spus Bumgardner. În cariera ei de 30 de ani, „nu a avut niciodată un caz în care declarația inițială să fi fost greșită.”
Sulmasy de la Georgetown a fost de acord că problemele sunt rare. Dar a spus că există o mare variație în ceea ce privește testele pe care le efectuează diferite spitale pentru a determina dacă cineva este în moarte cerebrală, fie că sunt donatori de organe potențiali sau nu.
Medicii dezbat acum dacă să adauge teste suplimentare
Criteriile mai stricte ar putea „asigura publicul că am făcut o diligență enormă înainte de a determina că cineva este mort”, a spus el. Ar putea ajuta „să îi facă pe oameni să nu mai rupă cardurile de donator de organe.”