Donald Trump cere să i se reactiveze contul de Facebook, în contextul alegerilor prezidențiale de anul viitor. Contul fostului președinte a fost blocat de compania Meta în ianuarie 2021, în urma asaltului de la Capitoliu.
Deși a fost blocat și pe Twitter, Trump a fost reprimit pe platformă în data de 19 ianuarie 2022, la câteva zile după ce și-a anunțat o nouă candidatură pentru funcția de președinte al SUA.
În acest context, avocatul lui Donald Trump i-a trimis o scrisoare lui Mark Zuckenberg, fondatorul platformei, prin care a cerut o întâlnire pentru a discuta despre „reprimirea sa rapidă”. În continuare, acesta a îndemnat la promovarea unui dialog autentic: „Să nu reducem la tăcere un candidat la preşedinţie”.
Trump vrea să revină pe Facebook
În trecut, Facebook anunța că fostul președinte se poate reîntoarce pe platformă numai atunci când riscurile pentru siguranţa publică vor dispărea. Întrebat despre ce decizie va lua în această privință, un purtător de cuvânt al companiei Meta a declarat că va fi luată o hotărâre în săptămânile următoare.
Suspendarea lui Donald Trump de pe Facebook a durat doi ani, însă, deși a fost reprimit pe Twitter, până în prezent nu a postat nimic pe contul său și a preferat să comunice doar pe propria sa platformă, Truth Social, potrivit news.ro.
Daniel Karell, sociolog la Universitatea Yale, care studiază modul în care rețelele sociale modelează violența politică, crede că nu este ușor de spus ce impact vor avea acum cuvintele lui Trump pe Facebook. În anumite privințe, Facebook contează mai puțin, a spus el. „Oamenii care ar fi motivați să amenințe siguranța publică din cauza prezenței lui Trump pe Meta au fost cu siguranță expuși ideilor și retoricii similare în ultimul an prin alte platforme, surse media și rețele”, a spus Karell.
Fostul președinte american are propria sa platformă
Fostul președinte american Donald Trump și-a lansat propria aplicație, Truth Social, în februarie 2022, după ce în 2021 a fost interzis pe mai multe platforme sociale, precum Twitter, Facebook și YouTube.
Aplicația, care se aseamănă destul de mult cu Twitter, permite utilizatorilor să aleagă pe cine urmăresc. Fluxul principal conține atât postări individuale, cât și știri. Userii pot fi anunțați dacă cineva îi menționează sau începe să îi urmărească.