Victorie pentru Donald Trump. Curtea Supremă obligă statul Colorado să-l pună pe buletinele de vot

Victorie pentru Donald Trump. Curtea Supremă obligă statul Colorado să-l pună pe buletinele de vot Sursa Foto: Arhiva EVZ

Donald Trump a obținut o victorie la Curtea Supremă a Statelor Unite care a decis în favoarea sa, în disputa sa cu statul Colorado. Judecătorii Curții Supreme au decis că afostul președinte nu poate fi înlăturat de pe buletinele de vot la alegerile prezidențiale de anul acesta.

Donald Trump va putea candida la alegerile prezidențiale din acest an, contra lui Joe Biden. Curtea Supremă i-a dat câștig de cauză în disputa cu statul Colorado care a decis retragerea de pe buletinele de vot.

Donald Trump, victorie la Curtea Supremă

Judecătorii Curții Supreme de la Washington au respins în unanimitate decizia instanței supreme din Colorado, din decembrie anul trecut. Donald a primit interdicție să candideze în acest stat, la președinție. Curtea Supremă din Colorado a considerat că fostul președinte este responsabil pentru acțiunile din 6 ianuarie 2021.

Susținătorii săi au luat cu asalt Dealul Capitoliului pentru a opri certificarea victoriei lui Joe Biden la alegerile din 2020. Instanța din Colorado a apreciat că acțiunile lui Donald Trump contravin amendamentului constituțional care interzice oficialilor implicați în „insurecție sau rebeliune” să ocupe funcții publice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ulterior, după precedentul din Colorado, alte două state i-au interzis lui Trump să candideze la alegeri. Maine și Illinois au invocat al 14-lea Amendament din Constituția SUA. Implementarea deciziilor respective a fost suspendată până la pronunțarea Curții Supreme de la Washington în speța privind interdicția impusă în Colorado.

Al 14-lea Amendament a fost adăugat după Războiul Civil American din 1861-1865, când statele sclavagiste din sud au încercat să își declare independența.

Curtea Supremă SUA

Curtea Supremă SUA Sursa foto: EVZ

Justificarea instanței supreme a SUA

Conform Constituției americane, secţiunea 3 din Amendamentul al 14-lea interzice accesul la funcţie oricărui „oficial” (n.r. „officer” în engleza originală) care a jurat „să susţină Constituţia Statelor Unite” şi apoi „s-a angajat într-o insurecţie sau rebeliune împotriva acesteia sau a oferit ajutor sau protecţie duşmanilor acesteia”. Este speța care îl vizează pe Donal Trump.

Or, au apreciat judecătorii federali de la Washington, statele pot descalifica persoanele care vor să ocupe o funcție în stat. Dar, acestea nu au puterea, de a aplica acest paragraf și persoanelor care candidează pentur o funcție federală. În cazul lui Donald Trump este vorba despre președinție.

„Concluzionăm că statele pot descalifica persoanele care deţin sau încearcă să deţină o funcţie de stat. Dar statele nu au puterea, conform Constituţiei, de a aplica Secţiunea 3 în ceea ce priveşte funcţiile federale, în special preşedinţia”, au arătat judecătorii instanței supreme a SUA.

Judecătorii au decis că o astfel de dispoziție poate fi aplicată doar de Congres, împotriva titularilor şi candidaţilor la funcţii federale.

Joe Biden, președinte

Joe Biden. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Donald Trump poate candida pentru un nou mandat

Decizia Curții Supreme vine înainte de „Super Marți”, ziua în care alegătorii din 15 state și un teritoriu SUA vor vota la alegerile primare. Aceștia vor se vor pronunța cu privire la candidatul Partidului Republican, respectiv Democrat, la alegerile prezidențiale. O victorie în această zi îi propulsează pe unii candidați spre nominalizare.

Zeci de milioane de americani sunt chemați la urne, din Maine până în California, pe coasta de vest, trecând prin Texas și până în Samoa Americană, un mic teritoriu din Pacific. Vor vota cetățenii din Alabama, Arkansas, Colorado, Massachusetts, Minnesota, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennnesee, Utah, Vermont și Virginia.

În cazul alegerilor de anul acesta pare o cursă cu deznodământ cunoscut, președintele Joe Biden candidând aproape fără rival în Partidul Democrat. Donald Trump a dominat alegerile primare republicane astfel încât ceilalți candidați s-au retras din cursă, cu excepția lui Nikki Haley. Aceasta a fost guvernatoare a Carolinei de Sud și ambasadoarea SUA pe lângă ONU în timpul mandatului lui Trump.