Editura Evenimentul si Capital

Mesajul avocatului lui Donald Trump declanșează operațiunea de retragere a lui George Maior de la Washington

Autor: | | 7 Comentarii | 10106 Vizualizari

Schimbare de macaz în relațiile SUA-România. În timp ce reprezentantul administrației Obama, Hans Klemm, cel care a susținut și încurajat un sistem de justiție abuziv și excesiv, își face bagajele, avocatul lui Donald Trump, Rudolph Giuliani dă cea mai puternică lovitură modului de organizare a Justiției în forma pe care o sprijină Iohannis. În același timp, Giuliani îi aplică o loviturăși lui Klemm, care nu a făcut niciodată referiri la protocoale. El a trimis principalelor instituții din România o scrisoare ca un avertisment. Deloc întâmplător, scrisoarea a ajuns exact în ziua în care are loc Reuniunea Anuală a Diplomației Române. La care a participat și cel vizat în scrisoare, ambasadorul României la Washington, fostul șef al SRI, semnatarul protocoalelor, George Maior. Acesta s-a și retras de la eveniment după ce a dat o replică acidă.

Scrisoarea lui Rudolf Giuliani a fost trimisă președintelui Iohannis, premierului Dăncilă și președinților celor două camere ale Parlamentului și se intitulează „Prejudiciul adus statului de drept, sub pretextul aplicării legii”. În preambulul scrisorii, Giuliani, procurorul care a instrumentat cazuri de corupție la nivel înalt, se declară îngrijorat de climatul care există în România în care „domnia legii şi sistemul legal fac subiect al manipulării făcute de cei de la putere”.

Protocoalele secrete și excesele DNA

Giuliani arată că toate progresele făcute, după 1989, de sistemul judiciar din România „au fost subminate grav de excesele DNA sub conducerea fostului procuror şef, Laura Codruţa Kovesi”. „Aceste excese au inclus: intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor; ascultarea neconstituţională a telefoanelor; mărturii silite şi procese judiciare incorecte”, se arată în document.

Rudolf Giuliani face apoi referiri la protocoalele secrete încheiate între SRI și alte instituții. „Semnatarii protocoalelor secrete includ: Laura Codruţa Kovesi, din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi George-Cristian Maior, care acum îndeplineşte funcţia de ambasador al României în Statele Unite, din partea SRI”, arată avocatul președintelui american.

Amnistie pentru cei condamnați ca urmare a exceselor

Rudolf Giuliani subliniază că lupta anticorupție este importantă, dar trebuie ca „România să îşi reafirme angajamentul de a investiga şi a judeca corupţia în mod cinstit, transparent, şi în concordanţă cu legea”.

„O amnistie ar trebui dată celor care au fost acuzaţi şi condamnaţi ca urmare a exceselor DNA făcute de la implementarea protocoalelor secrete, inclusiv mai multor oameni inocenţi care au fost trimişi la închisoare”, subliniază Giuliani. Acesta a adăugat că protocoalele ar trebui să fie verificate de o comisie de judecători internaționali.

„Pe baza rezultatelor ei, comisia independentă ar putea face recomandări specifice pentru ca aplicarea legii să fie întărită în România, iar Codul Penal românesc să fie reformat, pentru a preveni reapariţia unor astfel de excese”, se arată în document.

Dosarele judecătorilor

Giuliani recomandă guvernului să se asigure că judecătorii nu sunt intimidaţi de DNA sau de SRI. „În consecinţă, există nevoia de a identifica sutele de dosare ale DNA despre judecători, aşa cum a descris recent un adjunct al DNA, pentru a determina numele judecătorilor, acuzaţiile şi originea acestor acuzaţii împotriva judecătorilor, precum şi cronologia şi durata acestor dosare”.

Emisarul președintelui Trump atrage atenția că dacă se va corecta cadrul legislativ și se vor îndrepta pagubele făcute de un sistem abuziv „acest lucru ar însemna un angajament în respectarea legii și va îmbunătăți perspectivele investitorilor în România”. Giuliani conchide că România trebuie să clarifice faptul că rămâne angajată în asigurarea proceselor corecte, transparente, şi a respectării legii. „Acest lucru va impune corectarea multelor abuzuri ale DNA şi SRI şi ar trebui să includă amnistie pentru acuzaţiile şi condamnările suspecte. Un astfel de angajament în respectarea legii va îmbunătăţi, de asemenea, apetitul investitorilor pentru a contribui la viitorul României”, arată documentul.

„Giuliani este un personaj spumos”

Ambasadorul României la Washington, George Maior, a participat la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, care a avut loc ieri. Maior a catalogat intervenția lui Giuliani drept expresia unui lobby inițiat de anumite forțe care vor să-i apere pe cei care au probleme penale. „Domnul Giuliani este un personaj spumos şi combativ în discuţiile din SUA. Nu ştiu dacă mai este avocatul domnului Trump, în orice caz este expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia”, a declarat Maior. Fostul director al SRI a mai spus că succesele procurorilor Kovesi și Augustin Lazăr au făcut valuri chiar și peste Ocean. Senatorul John McCain, care a încetat sâmbătă din viață, i-ar fi spus lui Maior, pe patul de moarte, că o apreciază pe Kovesi. „Chiar regretatul senator John McCain, aş vrea să vă spun că înainte de a muri, chiar mă pregăteam să revin în ţară pentru aceste evenimente, mi-a transmis direct faptul că apreciază în mod deosebit felul în care anumite instituţii, inclusiv cea condusă de doamna Kovesi, şi-au făcut datoria în ultimii doi ani, ceea ce a fost remarcabil din partea lui, având în vedere condiţia sa”, a afirmat George Maior.

A MURIT! Vestea care a zguduit Capitala, in aceasta dimineata

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI