Fostul președinte Donald Trump nu a apreciat felul în care s-a comportat Joe Biden la întâlnirea cu Vladimir Putin. În opinia sa, acesta l-a menajat pe Vladimir Putin, la summitul de la Geneva. Donald Trump susține că a fost „o zi bună pentru Rusia”, după cum relatează agenția DPA.

Donald Trump a avut o intervenție la postul de televiziune Fox News în care a comentat întâlnirea dintre Biden și Putin. Fostul președinte american, care în trecut spunea că are mai multă încredere în Vladimir Putin decât în serviciile secrete americane, a apreciat că Joe Biden i-a făcut preşedintelui rus un cadou nesperat. El l-a acuzat pe succesorul său că i-a oferit lui Putin un rol de principal protagonist pe scena mondială.

„Noi (SUA – n. red) nu am obţinut nimic. I-am oferit un rol foarte mare Rusiei, iar pentru noi nimic”, a comentat fostul președinte republican. Donald Trump a adăugat pe același ton spunând că această întâlnire a fost bună pentru Rusia:

„A fost o zi mare pentru Rusia (…) Nu văd cu ce ne-am ales noi”.

Această opinie exprimată de Donald Trump este împărtășită și de alți politicieni republicani. Aceștia au remarcat că Vladimir Putin și Rusia nu a făcut nici o concesie majoră în discuțiile pe care le-a purtat cu Joe Biden.

epa09276309 US President Joe Biden (L) and Russian President Vladimir Putin (R) talk during their meeting at the US – Russia summit at the Villa La Grange, in Geneva, Switzerland, 16 June 2021. US President Biden and Russian President Putin meet in Geneva on 16 June for face-to-face talks. EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Donald Trump a cultivat apropierea de Putin

În mandatul său de președinte, Donald Trump a avut un summit cu Vladimir Putin, la Helsinki în 2018. Cei doi au susținut, la vremea respectivă, şi o conferinţă de presă comună, ceea ce nu s-a mai întâmplat după întâlnirea de miercuri, de la Geneva. Joe Biden și Vladimir Putin au apărut în conferințe de presă diferite.

La acea conferinţă de presă, la Helsinki, Trump chiar i-a luat apărarea lui Putin în faţa acuzaţiilor serviciilor secrete americane conform cărora Rusia s-ar fi amestecat în alegerile prezidenţiale din SUA în 2016.

Joe Biden şi Putin au încercat după summit să evidenţieze atmosfera pozitivă în care s-a desfăşurat întâlnirea. Cei doi au descries-o drept constructivă, deşi nu au anunţat nimic semnificativ. Singurele acorduri au fost cel privind reîntoarcerea la post a ambasadorilor rus şi american la Washington şi, respectiv, Moscova, sau revenirea la masa negocierilor pentru reducerea arsenalelor nucleare.