Evenimentul Zilei > International > Donald Trump, critic la adresa lui Joe Biden, după întâlnirea cu Putin: „Noi nu am obținut nimic”
Donald Trump, critic la adresa lui Joe Biden, după întâlnirea cu Putin: „Noi nu am obținut nimic”

Donald Trump, critic la adresa lui Joe Biden, după întâlnirea cu Putin: „Noi nu am obținut nimic”

Fostul președinte american Donald Trump îl critică pe succesorul său de la Casa Albă, Joe Biden, pentru atitudinea din întâlnirea cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Fostul președinte Donald Trump nu a apreciat felul în care s-a comportat Joe Biden la întâlnirea cu Vladimir Putin. În opinia sa, acesta l-a menajat pe Vladimir Putin, la summitul de la Geneva. Donald Trump susține că a fost „o zi bună pentru Rusia”, după cum relatează agenția DPA.

Donald Trump a avut o intervenție la postul de televiziune Fox News în care a comentat întâlnirea dintre Biden și Putin. Fostul președinte american, care în trecut spunea că are mai multă încredere în Vladimir Putin decât în serviciile secrete americane, a apreciat că Joe Biden i-a făcut preşedintelui rus un cadou nesperat. El l-a acuzat pe succesorul său că i-a oferit lui Putin un rol de principal protagonist pe scena mondială.

„Noi (SUA – n. red) nu am obţinut nimic. I-am oferit un rol foarte mare Rusiei, iar pentru noi nimic”, a comentat fostul președinte republican. Donald Trump a adăugat pe același ton spunând că această întâlnire a fost bună pentru Rusia:

„A fost o zi mare pentru Rusia (…) Nu văd cu ce ne-am ales noi”.

Această opinie exprimată de Donald Trump este împărtășită și de alți politicieni republicani. Aceștia au remarcat că Vladimir Putin și Rusia nu a făcut nici o concesie majoră în discuțiile pe care le-a purtat cu Joe Biden.

epa09276309 US President Joe Biden (L) and Russian President Vladimir Putin (R) talk during their meeting at the US – Russia summit at the Villa La Grange, in Geneva, Switzerland, 16 June 2021. US President Biden and Russian President Putin meet in Geneva on 16 June for face-to-face talks. EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Donald Trump a cultivat apropierea de Putin

În mandatul său de președinte, Donald Trump a avut un summit cu Vladimir Putin, la Helsinki în 2018. Cei doi au susținut, la vremea respectivă, şi o conferinţă de presă comună, ceea ce nu s-a mai întâmplat după întâlnirea de miercuri, de la Geneva. Joe Biden și Vladimir Putin au apărut în conferințe de presă diferite.

La acea conferinţă de presă, la Helsinki, Trump chiar i-a luat apărarea lui Putin în faţa acuzaţiilor serviciilor secrete americane conform cărora Rusia s-ar fi amestecat în alegerile prezidenţiale din SUA în 2016.

Joe Biden şi Putin au încercat după summit să evidenţieze atmosfera pozitivă în care s-a desfăşurat întâlnirea. Cei doi au descries-o drept constructivă, deşi nu au anunţat nimic semnificativ. Singurele acorduri au fost cel privind reîntoarcerea la post a ambasadorilor rus şi american la Washington şi, respectiv, Moscova, sau revenirea la masa negocierilor pentru reducerea arsenalelor nucleare.