Donald Trump ameninţă că mută producția F-35 în SUA

Donald Trump ameninţă că mută producția F-35 în SUA

În timpul unei intervenţii la FoxNews, președintele american Donald Trump aamenințat că ar putea interveni să mute toată producţia  de piese pentru F-35  în Statele Unite.

Australia este printre mulții parteneri internaționali care contribuie la masivul program militar internațional condus de gigantul american de apărare Lockheed Martin.

Trump a sugerat că Statele Unite ar putea retrage lanțurile internaționale de aprovizionare și să facă toată munca pe plan intern. Iar declaraţia sa a stârnit incertitudine și confuzie printre companiile australiene de apărare după ce a amenințat că va pune capăt fabricării pieselor pentru  F-35.

„Aș putea să vă spun sute de povești despre prostia pe care am văzut-o. Ca exemplu, că facem un avion de luptă. Este un anumit avion de luptă...se întâmplă să fie F-35 ”, a spus Trump, şi continuă: „Este un avion minunat și facem piese pentru el în toată lumea. Le facem în Turcia, le facem aici, le vom face acolo... Totul pentru că președintele Barack Obama și alții - nu doar îl învinovățesc - au crezut că a fost un lucru bun ”, a spus el. „Obținem piese de peste tot. Ar trebui să facem totul în Statele Unite”, a declarat Trump la Fox.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu era clar dacă Trump intenționează de fapt să ia măsuri pentru a muta fabricarea pieselor pentru F-35 înapoi în Statele Unite. Într-o decclaraţie, purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, colonelul Mike Andrews, a spus că Pentagonul nu are niciun comentariu despre ce a afirmat Trump..

„Departamentul rămâne pe deplin angajat cu programul F-35...Vom continua să reducem agresiv costurile F-35, să stimulăm industria să îndeplinească performanțele cerute și să oferim capacități avansate pentru luptătorii noștri", a spus el.

Brendan Thomas-Noone, de la Centrul de Studii din Statele Unite, a declarat că programul Joint Strike Fighter a fost conceput pentru a aduce cât mai multe țări partenere și că ar fi „incredibil de dificil” să desprindem lanțurile de aprovizionare.

"Programul a fost conceput astfel dintr-un motiv. Acesta a stimulat aliații  cu acest program, crescând numărul de avioane  dar scăzând prețul", a spus el.

"Nu cred că se poate juca cu toate angajamentele contractuale din programul de cooperare", a spus o sursă pentru ABC.