Evenimentul Zilei > International > Donald Trump, acuzat că a pus presiune pe Ministerul Justiției după alegerile prezidențiale. Ce scop avea fostul lider de la Casa Albă
Donald Trump, acuzat că a pus presiune pe Ministerul Justiției după alegerile prezidențiale. Ce scop avea fostul lider de la Casa Albă

Donald Trump, acuzat că a pus presiune pe Ministerul Justiției după alegerile prezidențiale. Ce scop avea fostul lider de la Casa Albă

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a încercat să îi determine pe magistrații de la Ministerul Justiției să declare că alegerile au fost fraudate.

Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii (SUA), a exercitat presiuni asupra Ministerului Justiţiei pentru ca acesta să declare „fraudate” alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020 ca parte a campaniei miliardarului republican de a invalida scrutinul, cu toate că fusese informat că nu există dovezi de fraudă, conform publicației New York Times, citată de Agerpres.

Donald Trump a făcut presiuni pentru ca alegerile să fie declarate fraudate

„Voi spuneţi doar că scrutinul a fost fraudat, iar eu mă ocup de restul”, a cerut Donald Trump la data de 27 decembrie 2020, la o lună şi jumătate după victoria la prezidenţiale a democratului Joe Biden, potrivit notiţelor luate de către numărul doi din Ministerul Justiţiei, Richard Donoghue, conform Reuters. Agenţia de ştiri precizează că aceste documente au fost prezentate vineri de o comisie a Camerei Reprezentanţilor care anchetează asaltul comis de susţinători ai lui Trump asupra Capitoliului din Washington.

Ce răspuns a primit de la Jeffrey Rosen

Replica a venit din partea ministrului interimar al justiţiei, Jeffrey Rosen, care i-a spus lui Trump: „Înţelegeţi, vă rog, că Ministerul Justiţiei nici nu poate şi nici nu va pocni din degete pentru a schimba rezultatul alegerilor, nu aşa funcţionează lucrurile”. Jeffrey Rosen i-a mai explicat lui Donald Trump că ministerul cercetase acuzaţiile de fraudă electorală şi nu găsise nicio dovadă.

„Avem datoria să le spunem oamenilor că a fost un scrutin ilegal şi fraudat”, a răspuns Trump.

Această conversaţie a avut loc cu doar câteva zile înaintea asaltului comis asupra Capitoliului de către susţinători ai lui Trump, menţionează AFP.

„Aceste notiţe în manuscris dovedesc că preşedintele Trump a ordonat direct principalei noastre agenţii însărcinate cu aplicarea legii să ia măsuri care vizau modificarea rezultatelor unui scrutin corect şi liber în ultimele sale zile de mandat”, a declarat a Carolyn Maloney, preşedinta comisiei de investigaţie a asaltului asupra Capitoliului.

Nu au existat dovezi care să justifice acuzația

În notiţe mai apar detalii conform cărora fostul președinte a susţinut că au avut loc fraude în statele Georgia, Michigan, Nevada şi Arizona, în timp ce Donoghue îi spunea miliardarului republican că datele prezentate de Trump erau false şi îi transmitea că nu s-au găsit dovezi de fraudă, după zeci de investigaţii şi sute de audieri.

Apoi, Trump s-a interesat de alte locuri, a lansat un atac asupra persoanelor care respingeau ipoteza fraudei electorale şi le-a cerut funcţionarilor să ia măsuri, insistând să verifice dacă în Pensylvania se înregistraseră mai multe voturi decât alegători.

Funcţionarii din Ministerul Justiţiei l-au mai informat pe Trump că instituţia nu avea dovezi care să justifice începerea unei acţiuni în justiţie pe tema rezultatului scrutinului, în timp ce miliardarul american le spunea că „mii de persoane au sunat” la birourile procurorilor districtuali pentru a se plânge şi că „nimeni nu are încredere în FBI”.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News