Donald Trump, deși absent, a câștigat prima dezbatere a candidaților republicani. Analiză Washington Post

Donald Trump, deși absent, a câștigat prima dezbatere a candidaților republicani. Analiză Washington Post prima dezbatere republicani SUA 2023 sursa: captura Fox News

Un Donald Trump absent domină dezbaterile electorale. Opt candidați republicani la președinție s-au confruntat miercuri seara. A fost prima dezbatere a alegerilor primare GOP din 2024, în Milwaukee. GOP - Great Old Party este numele sub care este cunoscut Partidul Republican în SUA. Iată analiza Washington Post asupra principalilor candidați.

Donald Trump absent, a câștigat prima dezbatere republicană, consideră jurnaliștii de la Washington Post.

Iată cine și ce a avut succes - și nu a avut. Cu greu ar fi putut să iasă mai bine pentru liderul absent. A decis să nu participe la dezbatere pentru că nu merita. Având în vedere avansul său de aproape 40 de puncte în sondaje. Și candidații care vor să-l învingă au petrecut mare parte din dezbatere pretinzând că nici măcar nu este în cursă.

Pe parcursul aproape întregii prime ore din cele două ore de dezbatere, Trump a fost invocat în mod substanțial numai de un candidat, fostul guvernator din Carolina de Sud, Nikki Haley. Aceasta i-a adus acuzații de cheltuieli iresponsabile, alături de alți republicani de pe scenă. Ron DeSantis a avut o prestație palidă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Donald Trump absent, susținut de public

Datoria publică a SUA a fost primul subiect care i-a divizat. „Adevărul este că nu Biden ne-a făcut asta. Republicanii noștri ne-au făcut asta atunci când au trecut acea lege de stimulare covid de 2,2 trilioane de dolari”, a spus Haley. A menționat voturile oponenților săi pentru a crește plafonul datoriei și a adăugat: „Donald Trump a adăugat 8 trilioane de dolari la datoria noastră, și copiii noștri nu ne vor ierta niciodată pentru asta”.

La un moment dat, moderatorii Fox News au prezentat o secțiune despre inculpările lui Trump. Publicul a huiduit. Ce a urmat a fost o dezbatere mai puțin despre inculpări. S-a discutat mai mult dacă vicepreședintele SUA Mike Pence a făcut ceea ce trebuia în 6 ianuarie 2021.

Asa Hutchinson, prima dezbatere. sursa: Fox News

Asa Hutchinson, prima dezbatere. sursa: Fox News

Când candidații au încercat să creeze contrast, au evitat adesea să folosească numele lui Trump. Cel mai aproape de un atac real împotriva lui Trump a fost fostul guvernator al New Jersey, Chris Christie. Acesta a numit conduita lui Trump „sub demnitatea funcției de președinte al Statelor Unite”. Numai el și fostul guvernator din Arkansas, Asa Hutchinson, au spus că nu l-ar susține pe Trump condamnat în alegerile generale.

Eroul serii: Vivek Ramaswamy

În absența lui Trump, guvernatorul din Florida aflat pe locul al doilea, Ron DeSantis, părea destinat majorității atacurilor. În schimb, eroul serii a fost Vivek Ramaswamy, candidatul surpriză, care a urcat pe locul al treilea în sondaje. Contestatarii frecvenți ai lui Ramaswamy au fost Pence și Christie.

Vivek Ramaswamy, prima dezbatere. sursa: Fox News

Ambii l-au catalogat pe Ramaswamy ca pe un amator politic. Christie a comparat primul răspuns al lui Ramaswamy, în care Ramaswamy s-a autointitulat „un tip slab cu un nume de familie amuzant”, cu Barack Obama. (Obama a spus într-adevăr ceva foarte similar.)

De asemenea, l-a etichetat memorabil pe Ramaswamy „un tip care sună ca Chat GPT”.

Chris Christie și Vivek Ramaswamy prima dezbatere sursa: Fox News

Dar Ramaswamy a trecut neclintit prin toate atacurile. Și din nou și din nou, a beneficiat de faptul că a fost atacat de doi candidați nepopulari. A avut poate cea mai pronunțată apărare a lui Trump, acuzându-l pe Christie de „atacarea în orb a lui Trump, fără a avea o iotă de viziune pentru această țară”.

Rusia, un subiect delicat

Dacă au existat momente neplăcute pentru Ramaswamy, au fost atunci când candidații - inclusiv Haley - l-au presat cu privire la abordarea sa pasnică față de invazia Rusiei în Ucraina. „Alegi un criminal în locul unei țări pro-americane”, a spus Haley, obținând aplauze puternice.

Haley l-a acuzat, de asemenea, că nu susține aliații SUA, cum ar fi Israelul, pentru că a spus că vrea să nu mai trebuiască să trimită ajutor militar. „Nu ai experiență în politica externă și asta se vede”, a adăugat Haley, din nou, în aplauze puternice. Dar a fost cam singurul moment în care publicul nu era de partea lui Ramaswamy.

Decizia lui Pence din 6 ianuarie

Candidații s-au rupt subtil de Trump pe o problemă majoră. Afirmația sa că Pence ar fi putut să-l ajute să răstoarne alegerile din 6 ianuarie. Fiecare candidat care a fost întrebat despre asta, a spus că Pence a făcut lucrul potrivit - chiar și Ramaswamy.

DeSantis, al cărui staff de campanie a pregătit un atac puternic pe această temă, a refuzat să facă orice afirmație în dezbatere. Chris Christie, a spus că Pence „a respectat legea. Și asta e tot ce trebuia să facă.”.

DeSantis, a spus: „Ceea ce a făcut vicepreședintele Pence a fost legal și a fost lucrul corect de făcut”. Dar a subliniat că Trump nu ar fi putut să pună în pericol puterile constituționale și legale ale vicepreședintelui. A subliniat, de asemenea, că nu crede că Pence ar fi făcut ceva greșit în acea zi.

Christie a spus mai târziu: „Mike Pence a respectat Constituția. Și nu merită să fie suspectat; el merită mulțumirile noastre ca americani pentru că a pus jurământul și Constituția Statelor Unite înaintea presiunilor politice și incorecte.”

Pierdanți: Ron DeSantis

Guvernatorul Floridei a cedat centrul scenei lui Ramaswamy pentru cea mai mare parte a dezbaterii. Dacă a avut momente benefice, acestea au fost atunci când s-a poziționat ca candidatul care s-a opus politicilor anti-Covid. De asemenea, a căutat contraste subtile cu Trump, menționând victoria sa covârșitoare la realegerea din Florida în 2022 și spunând: „Nu iei pe cineva ca Anthony Fauci și îl alinți.”

Ron DeSantis prima dezbatere sursa: Fox News

Haley a petrecut cea mai mare parte a dezbaterii prezentând o imagine destul de sumbră a statutului politic al GOP. A spus că nu are nci un argument în a critica democrații pentru cheltuielile excesive. L-a numit pe liderul din 2024, Trump, „cel mai neplăcut politician din America”. Și a petrecut mare parte din discuția despre avort minimalizând capacitatea partidului de a-și pune în aplicare agenda.

Haley și-a lansat campania făcând afirmații similare despre pierderile votului popular ale GOP - șapte din ultimele opt alegeri prezidențiale, inclusiv ambele curse ale lui Trump. Și în timp ce prestația ei de miercuri seara s-ar putea să nu i fi folosit prea mult, cel puțin a încercat să dea partidului ei un semnal de alarmă.

Mike Pence și Tim Scott

Ambii au cel pretenții oarecum plauzibile de a fi candidați formidabili - Pence ca fost vicepreședinte SUA și Scott ca aparent cel mai agreabil candidat de pe scenă - dar ambii au stagnat în cifrele mici sau mijlocii ale procentelor. Dar ca și DeSantis, niciunul nu a arătat prea mult.

Pence a încercat să dea impresia că el este conservatorul adevărat din cursă, dar părea să se adreseze unui Partid Republican care nu mai există cu adevărat.

Scott a suferit de aceeași problemă. A dat probabil cel mai memorabil răspuns pentru susținătorii anti-avort, care susțin o interdicție federală. A spus că este greșit să permitem statelor precum California și New York să nu aibă restricții. Dar a fost în mare parte un spectator.