Donald Trump a avut dreptate. Nu există nicio probă care să ateste implicarea Rusiei în alegerile din SUA

Donald Trump a avut dreptate. Nu există nicio probă care să ateste implicarea Rusiei în alegerile din SUA Sursa foto: EPA/JUSTIN LANE / POOL

În timpul mandatului de președinte al republicanului Donald Trump, FBI a făcut o serie de acuzații despre implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale. Cu toate astea, în permanență, fostul președinte a negat categoric orice fel de imixtiune externă în procesul electoral.

Republicanii l-au desemnat pe consilierul special John Durham, pentru a face o investigație cu privire la imixtiunea Rusiei, în alegerile prezidențiale din SUA, din 2016.

Concluzia celor de 300 de pagini, reprezintă o nouă lovitură aplicată Biroului Federal de Investigații, în legătură cu modul în care acesta a gestionat alegerile din 2016, și care i-au distrus reputația.

Durham a declarat că ancheta celor de la FBI nu ar fi trebuit să fie lansată niciodată, deoarece anchetatorii ”au neglijat sau au ignorat în mod deliberat” informațiile care nu susțineau teoriile preliminare potrivit cărora ar fi existat o coluziune între Trump și Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuși, într-un pasaj din raport care cu siguranță va fi evidențiat de fostul președinte republican în scopuri politice, el a susținut că nici autoritățile americane de aplicare a legii, nici comunitatea de informații nu par să fi avut ”nicio dovadă reală de implicare”, înainte de a-l investiga pe Trump.

Tema implicării Rusiei adusă din nou pe tapet

În cursa din interiorul Partidului Republican pentru desemnarea candidatului pentru alegerile prezidențiale, din toamna anului 2024, povestea implicării Rusiei, este adusă din nou pe agenda publică.

Deși, raportul lui Durham nu aduce informații noi, necunoscute, el fiind redactat generic cu afirmații de genul ”se pare că” sau ”este posibil ca”, această temă pare importantă pentru politicienii republicani, în timp ce pentru americanul de rând acest lucru nu contează deloc.

După publicarea raportului, Trump s-a grăbit să susțină faptul că a fost o victimă a ”Deep State”.

”Publicul american a fost înșelat, la fel cum este înșelat și acum de cei care nu vor să vadă măreția Americii” a scris Trump.

Raportul folosit de republicani în dezbaterile publice

Senatorul republican din Carolina de Sud, Lindsey Graham, a susținut că raportul arată că ”statul de drept în America este aservit unor jocuri politice, fiind o evoluție și un moment foarte periculos în istoria țării”.

Unii ar putea considera comentariile lui Graham, ca fiind ironice, deoarece aceeași acuzație i-a fost adusă deseori lui Trump pe când era în funcție.

Președintele Comisiei juridice din Camera Reprezentanților, Jim Jordan, din Ohio, un aliat de top al lui Trump, a precizat că va folosi raportul lui Durham pentru a-și revigora ancheta privind acuzațiile care i-au fost aduse fostului președinte, potrivit CNN.