Fostul președinte american Donald Trump va trebui să se apere pentru 37 de capete de acuzare, în baza Legii spionajului. El este acuzat că și-a însușit documente secrete, de la Casa Albă pe care le-a depozitat în baia reședinței sale de la Mar-a-Lago. Punerea sub acuzare a unui fost preşedinte american la nivel federal este fără precedent în istoria americană.
Procurorii americani l-au inculpat pe Donald Trump în baza legii spionajului pentru că a ridicat de la Casa Albă și a depozitat la reședința personală documente secrete. Împotriva controversatului personaj al politicii republican au fost formulate un număr de 37 de capete de acuzare, după cum relatează CNN.
Dosarul lui Trump conține informații care șochează publicul american. Donald Trump a luat acasă documente cu informații despre programul nucleare american, dar și despre vulnerabilitățile de apărare ale Statelor Unite. Acestea au fost descoperite în baia reședinței sale de la Mar-a-Lago. De altfel, fostul președinte a depozitat mai multe cutii cu documente secrete în diferite locuri de pe proprietatea aceasta. Au fost găsite acte cu informații secrete într-o sală de bal, în biroul lui Trump, într-o cabină de duș, dar și într-un depozit. În plus, procurorii americani au dovezi că el le-ar fi cerut avocaților să ascundă urmele și să distrugă documentele compromițătoare.
Donald Trump a fost primul care a anunțat că este acuzat și anchetat, într-o postare pe rețeaua sa de socializare, spunând că nu ar fi făcut nimic greșit. El urmează să se prezinte, în acest caz, în fața unui tribunal din Miami. Trump este primul fost președinte pus sub acuzare la nivel federal, de procurori. situație fără precedent în istoria Statelor Unite.
„Sunt nevinovat!! a scris Trump pe platforma sa socială Truth Social, după ce s-a anunţat că a fost pus sub acuzare.
Trump dat de gol de o înregistrare audio
Anchetatorii au confiscat aproximativ 13.000 de documente de pe proprietatea lui Trump de la Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, în urmă cu aproape un an. O sută dintre acestea erau marcate ca fiind clasificate, deși unul dintre avocații săi au declarat, anterior, că documentele cu marcaj „clasificat” au fost returnate guvernului.
Trump s-a apărat spunând că documentele ar fi fost declasificate în timp ce era președinte, dar avocații săi au refuzat să ia în considerare acest argument în instanţă. Potrivit CNN, ar exista o înregistrare audio în care Trump declara, după ce a părăsit funcţia prezidenţială, că a păstrat informaţii militare pe care nu le declasificase. Aceste comentarii ar putea reprezenta o probă-cheie în cazul său.
Donald Trump poate candida la președinția SUA
Este al doilea caz penal pentru Trump, care urmează să fie judecat în martie anul viitor la New York într-un caz la nivel de stat. El a fost pus sub acuzare în legătură cu o plată către o vedetă de filme deochiate pentru ca aceasta să păstreze tăcerea cu privire la relația lor amoroasă.
Trebuie spus că aceste cazuri nu-l împiedică pe Donald Trump să-și desfășoare campania electorală și să preia funcția de președinte în cazul în care ar câștiga alegerile de anul viitor.
Experţii juridici spun că nu ar exista niciun temei pentru a bloca depunerea jurământului său chiar dacă ar fi condamnat şi trimis la închisoare. Dacă va câştiga preşedinţia, Trump, în calitate de şef al guvernului federal, ar fi în măsură să eludeze cazul federal, dar nu şi pe cel statal, din New York.
Competiţia republicană pentru nominalizare la alegerile prezidenţiale, stat cu stat, începe la începutul anului viitor. Partisul urmează să-şi desemneze candidatul pentru alegerile din noiembrie 2024 în luna iulie a aceluiaşi an.