Domnia ŞPĂGII din fieful lui Frunzăverde: „Banii îi puneam direct pe birou sau în dulap”
- Anca Lupescu
- 18 septembrie 2015, 08:35
Caraş-Severin, fieful liberalului Frunzăverde, este un adevărat rai al corupţilor. Un om de afaceri povesteşte cum dădea şpaga pentru că “peste tot se cere”. Omul de afaceri Valentin Armaşu, martor denunţător în dosarul lui Ionesie Ghiorghioni, vicepreședinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, a spus în faţa Tribunalului Caraş-Severin că a venit cu intenţii curate, însă sistemul l-a obligat să dea mită pentru a câştiga lucrări, aşa că omul de afaceri mărturiseşte că a făcut evaziune fiscală, scrie Romaniacurata.ro
Potrivit omului de afaceri toţi cei care vor să câştige lucrări sunt condiţionaţi de şpaga pe care o cer funcţionarii de la Consiliul Judeţean şi de la primării: “Toţi primarii şi demnitarii ne consideră nişte sclavi”, a spus Armaşu în faţa judecătorilor.
„Eu în acest oraş am crescut, am investit, am câştigat bani şi am avut un cuvânt. Iar acum nu-l mai am. Am făcut evaziune fiscală – şi am recunoscut – tocmai pentru a putea da aceşti bani”.
Potrivit propriilor mărturii, Armaşu avea contracte cu CJ Caraş-Severin, dar şi cu Direcţia de Administrare a Patrimoniului.
Întrebat de judecător despre situaţia mitei de la Direcţia de Administrare a Patrimoniului, martorul a intervenit, afirmând că nu face obiectulu dosarului. Fiind vorba despre dosarul de mită de la CJ, şpaga pentru lucrările de la DAPPP (Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat), a rămas “în aer”, chiar dacă afirmaţia lui Armaşu era clar o mărturie de mită pentru care instanţa dispune procurorului urmărirea penală.
Mită pe toate culoarele: Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat
Fostul şef al DAPPP Ianăş Roşeţi, cel care se presupune că ar fi luat mită de la omul de afacere, a mai avut probleme cu legea din cauza şpăgii.
Omul a făcut parte într-un dosar de luare de mită, Roşeţi declara că aceea a fost singura dată din viaţa lui când a luat mită. Însă, surpriză, declaraţia lui Armaşu spune altceva.
Direcţia mitei: în buzunarul vicepreşedintelui CJ Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghini
Armaşu a explicat, fiind întrebat de Ghiorghioni, că mita, cele 2 miliarde de lei, erau pentru Ghiorghioni, însă vicele CJ Caraş-Severin spune că şpaga a fost luată pentru altcineva, fără să dea nume.
O altă întrebare a fost dacă Armaşu poate spune care sunt etapele de licitaţie şi în câte comisii a fost Ghiorghioni.
tabilea dacă lucrările sunt bine făcute şi tot el stabilea dacă se poate face plata pentru lucrări sau nu”, a spus Armaşu.
„Banii îi puneam direct pe birou sau în dulapul din dreapta (dulapul din stânga dumnealui). Şi mai puneam banii în bucătăria din stânga biroului lui”, a explicat Armaşu. „Menţionez că acest birou nu a fost singurul loc de întâlnire, ne mai întâlneam şi în alte locuri”, a subliniat martorul.
La rândul său, Adina Armaşu, soţia lui Valentin Armaşu, a povestit cum a sunat-o Ghiorghioni şi i-a spus că îi trimite pe cineva să închirieze un utilaj. Închirierea ar fi fost doar fictivă şi numai un motiv pentru ca Ghiorghioni să primească bani de la SC Camand Impex SRL.
În august 2014, dosarul a fost preluat de către procurorii de la structura centrală a DIICOT şi Valentin Armaşu a fost arestat preventiv. El a fost pus sub control judiciar chiar pe 12 mai 2015, la o zi înainte de flagrantul lui Ionesie Ghiorghioni.
Omul de afaceri spune că, deşi a făcut puşcărie pentru evaziunea fiscală cu care finanţa partidul, nici măcar cât a fost în închisoare Ghiorghioni nu-i dădea lucrări firmei lui, ci îi favoriza pe Remus Rof, MaxxAgro şi Arabela. El spune că, iniţial, nu a vrut să facă denunţuri, dar, când a văzut cum este umilită în continuarea soţia şi firma lui, a decis să denunţe şi să rupă toată caracatiţa şpăgii din Caraş-Severin.