"Dominic, nu vinde castelul la straini!"

"Dominic, nu vinde castelul la straini!"

Prietenii din copilarie ai mostenitorului Castelului Bran il roaga pe Dominic de Habsburg sa nu cedeze simbolul judetului Brasov unor "afaceristi".

A trecut un an de cand Dominic de Habsburg-Lothringen a primit cheile Castelului Bran, moment in care localnicii l-au asteptat bucurosi si i-au organizat o ceremonie festiva. Dupa 58 de ani, micul Dominic se intorcea in locul unde crescuse si se imbratisa cu prietenii din copilarie, depanand amintirile primilor ani din viata.

Azi, in vartejul starnit de anuntul ca simbolul Branului este ca si vandut "unei companii de peste ocean" - dupa spusele prefectului de Brasov - unul dintre fostii prieteni ai aristocratului se revolta: "Dominic, nu vinde castelul la straini!".

"Nu pleaca nimeni cu caramizile-n spate"

Un Dracula desenat se vinde in Bran pe cinci lei la poalele celebrului castel care a ajuns obiect de troc pe un pret apropiat de 100 de milioane de euro, cam cat costa si un mare fotbalist. Negustorii de suveniruri spun pe soptite ca "doar n-o sa plece ala care-l cumpara cu caramizile in spate". In schimb, vanzatorii se tem ca pretul chiriei de taraba, care acum e 400 de lei, sa nu creasca daca vreun "afacerist" pune mana pe "comoara" Branului.

"Am vandut aici si pe vremea lui Ceausescu, vindem si acum, o sa vindem si oricine ar veni aici sa ia castelul, fie ca-s americani sau alta natie. Dar bine-ar fi sa nu se vanda", spune Niculina Clinciu, "braneanca", a carei existenta se leaga din tinerete de comertul cu suveniruri in poarta castelului. "Inainte se cumparau pulovere mai mult, azi cam tot ce-l are pe Dracula imprimat", face femeia un arc peste timp al vanzarilor si al modei.

Ii stie pe printi de copil

In Bran, dintre batranii care-l cunosc pe Dominic de Habsburg, cat si pe ceilalti copiii ai Principesei Ileana inca de cand acestia locuiau la castel, Ioan Bos are cele mai multe amintiri si puterea sa-i atentioneze pe mostenitori ca un vechi prieten.

"Ii stiu pe printii astia inca de mici, pentru ca tata a fost directorul scolii cand ei erau copii, iar eu locuiam la scoala in care invatau si ei. Si toata ziua ne intalneam, eram prieten cu ei. Mai mult decat atata, veneau si la balurile noastre, erau modesti si se integrau in viata branenilor. Veneau la activitatile noastre sportive, chiar si Domnita Ileana a organizat un concurs de schi-fond", povesteste, la 82 de ani, fostul invatator Ioan Bos, azi pensionar care se declara fara ascunzisuri "regalist" pentru ca "Domnita pentru Bran a fost o mana cereasca, iar pentru mine a fost mama Branului. A cununat, a botezat copii aici, a facut spital pentru ranitii din razboi".

"L-am rugat sa nu vanda"

Ioan Bos spune ca, la reintalnirea cu Dominic, de acum un an, l-a atentionat: "Am stat destul de mult de vorba cu ei toti si, la plecare, l-am rugat pe Dominic sa nu cumva sa vanda castelul. Daca-l instraineaza, sa nu cumva sa-l dea la vreun afacerist, la vreun om care ne-ar sifona blazonul si, maine-poimaine, s-ar da descendent al familiei regale romane. Nu mi-a raspuns la treaba aceasta, desi erau mai multi martori".

Fostul invatator crede ca, daca se vinde castelul, locuitorii din zona ar avea de suferit. "In primul rand cei din jurul castelului, care desfasoara comert, ei ar fi afectati foarte mult, dar pe urma intreaga zona n-ar mai avea atractia pe care o are acuma. Nu stiu ce-or face pana la urma, dar eu m-am facut exponentul branenilor."

Hotarat, batranul intentioneaza chiar sa-i scrie printului. "O sa-i si scriu lui Dominic, ca am adresa lui. Daca nu l-a vandut, sa tina cont de ce-ar zice mama-sa, chiar si bunica-sa, daca ar trai sa vada treaba asta. Si chiar daca-l da cu un pret mai redus statului, sa stie ca a facut pentru tara treaba asta. Ca tara, judetul, l-a dat lor, si ei sunt obligati sa faca un gest pentru tara."

Cititi si :

Batalia pentru cumpararea castelului continua

Ne puteți urmări și pe Google News