Doljul, judeţul cu cei mai mulţi asistaţi sociali din România
- Emil Simionescu
- 30 ianuarie 2018, 14:12
13 milioane de euro. Atât a plătit Statul român, potrivit unei statistici oficiale, la finele anului trecut în cazul asistaţilor sociali din România. Dacă până nu demult Teleormanul, fieful lui Dragnea, era judeţul spre care plecau cei mai mulţi bani pentru ajutoare sociale, astăzi Doljul se poate “lăuda” cu această performanţă. Nu mai puţin de 15.600 de oameni (dintr-un total de 689.000 de locuitori cât are tot judeţul), aşteaptă lună de lună să le intre în buzunare alocaţia de la Stat, în condiţiile în care aceeaşi statistică la care am făcut referire vorbeşte despre o media naţională de 5.500 de asistaţi pe judeţ.
Blamat de multi dintre angajatori, care-l consideră “un colac de salvare” oferit de Statul român celor care strâmbă din nas atunci când vine vorba de muncă, venitul minim garantat e un ajutor social platit de stat celor mai saraci romani. Cei creditaţi cu şansa obţinerii unui astfel de ajutor social sunt cei al căror venit lunar nu depăşeşte pragul de 500 de lei.
Aproape 3% din doljeni beneficiază de ajutor social
Potrivit Ministerului Muncii, judeţele care conduc detaşat într-un top al regiunilor cu cei mai mulţi asistaţi sociali sunt Dolj, Teleorman, Buzau, Mehedinti şi Vaslui. De departe, potrivit unei statistici oficiale, judeţul care conduce detaşat la capitolul ajutor social este Doljul, unde nu mai puţin de 15.600 de oameni beneficiază de ajutorul în bani oferit de Statul român. La polul opus se situează Capitala, doar 280 de oameni figurând în scriptele oficiale în dreptul rubricii asitaţi social. Începand cu 1 aprilie 2018, sistemul de acordare a ajutoarelor sociale va suferi modificări însemnate, în sensul că venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei şi ajutorul pentru încălzirea locuintei vor fi cumulate într-un singur ajutor: venitul minim de incluziune. Nivelul lunar al venitului minim garantat se raporteaza la indicatorul social de referinta (ISR). Începând cu data de 1 ianuarie 2017, acest nivel este de 141.5 lei pentru o persoană singură, 225 lei pentru familiile formate din 2 persoane, 357 lei pentru familiile formate din 3 persoane, 433.5 lei pentru familiile formate din 4 persoane, 527 lei pentru familiile formate din 5 persoane şi câte 36.5 lei pentru fiecare altă persoană peste numarul de 5 persoane.
Peste 2 miliarde lei, plafonul de ajutor social în 2018
Plafonul prevăzut pentru 2018 în ceea ce priveşte plata către asistaţii sociali a acestor ajutoare a fost fixat la pragul de 2,087 miliarde lei, suma vizând atât aplicarea noului program, cât şi implementarea ajutoarelor sociale conform legii aflate acum in vigoare. Pentru următorii doi ani, plafonul va creşte la 2,412 miliarde lei anual, cu 1,012 miliarde lei mai mult comparativ cu un an de plăţi în condiţiile legislaţiei actuale.