Doliu uriaș în România! Legenda ne-a părăsit! O viață trăită demn la porțile infernului

Doliu uriaș în România! Legenda ne-a părăsit! O viață trăită demn la porțile infernului Sursa: arhiva EVZ

Întreaga comunitate deplânge moartea celui care a trăit ani de zile sub șuierăturile gloanțelor și printre vaietele răniților. Veteranul de război s-a stins din viață la începutul lunii ianuarie, în care urma să împlinească frumoasa vârstă de 101 ani.

Doliu uriaș în România. Veteranul de război Ștefan Buzoianu a murit. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Prahova, care au precizat că înmormântarea legendei României a avut loc cu onoruri militare, alături de familie, apropiați și reprezentanți ai autorităților locale și județene.

Veteranul de război Ștefan Buzoianu a murit

Ștefan Buzoianu s-a născut la trei ani după Marea Unire și a trăit o viață la porțile infernului. În februarie 1942, a fost încorporat, iar războiul l-a purtat până în Rusia, la Novorossiisk. Bărbatul a amintit de multe ori încercările la care a fost supus în perioadele dificile de la acea vreme.

sursă: CJ Prahova

Un glonț de război i-a perforat plămânul și i-a ajuns lângă inimă, fiind extras astfel din tabăra de luptă și condus la personalul sanitar pentru a primi îngrijiri medicale.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce războiul s-a terminat, Ștefan Buzoianu a revenit acasă, la Cheia, acolo unde mama sa i-a purtat de grijă până a putut să respire corect. Ulterior, veteranul de război și-a întemeiat o familie în aceeași regiune. Urmele războiului și-au pus amprenta pe ființa acestuia, glonțul care i-a perforat trupul nefiind extras de medici din motive medicale.

„Nea Fane și-a învățat copiii și nepoții să-și iubească țara”

„Astăzi a fost condus pe ultimul drum, cu onoruri militare, de către familie, apropiaţi, reprezentanţi ai comunităţii locale, dar şi ai judeţului. Slujba şi înhumarea au avut loc la Mănăstirea Cheia. A plecat discret, aşa cum a trăit, lăsând durere în sufletul apropiaţilor şi celor care l-au cunoscut, dar şi o poveste de viaţă incredibilă.

Cu amintirile câmpurilor de luptă spălate cu sânge, cu sunetul necontenit al armelor şi al gemetelor de durere, cu imaginea şanţurilor de apărare care s-au făcut morminte, cu tabloul distrugerii, în care sate şi oraşe au rămas fără viaţă, pustiite de lume şi bombardate de inamici. A dus cu sine o imagine a nimicirii omeneşti. Pentru că dincolo de datele tehnice, numele conducătorilor armatei, hărţi reconfigurate pe care le găsim în cărţile de istorie, războiul a însemnat pentru toţi cei care l-au trăit o manifestare cruntă a suferinţei în toate formele ei.

Nea Fane, aşa cum era cunoscut la Cheia, în locurile natale, şi-a învăţat copiii şi nepoţii să-şi iubească ţara, să aprecieze munca, să-şi respecte semenii. Le-a presărat copilăria cu poveşti din şi despre război”, au transmis reprezentanții CJ Prahova într-o postare publicată pe pagina de Facebook a instituției.