Doliu în presa internațională! Un cunoscut jurnalist a fost ucis sâmbătă, într-un atentat cu bombă.
Un cunoscut jurnalist afgan, Yama Siawush, a murit sâmbătă la Kabul într-un atentat cu bombă care a făcut alte două victime, a confirmat poliţia afgană, transmite dpa.
Conform purtătorului de cuvânt al poliţiei din Kabul, Ferdaws Farmarz, o bombă magnetică plasată pe un vehicul a explodat într-un district din capitală, omorând trei civili, printre care şi jurnalistul Yama Siawush.
Postul local de televiziune TOLOnews, pentru care a lucrat jurnalistul, a confirmat decesul acestuia, citând membri ai familiei.
Moartea lui Siawus a declanşat reacţii de revoltă pe reţelele sociale afgane, mulţi activişti şi jurnalişti condamnând atentatul.
Afganistan este una din ţările cele mai periculoase pentru jurnalişti
În cariera sa, Siawush a prezentat buletine de ştiri şi a moderat emisiuni politice precum ”Fara Khabar” (Dincolo de ştiri) la TOLOnews. El era cunoscut pentru întrebările dure puse invitaţilor şi pentru criticarea corupţiei şi altor nereguli ale guvernului. Atentatul nu a fost revendicat deocamdată.
Afganistanul este una din ţările cele mai periculoase pentru jurnalişti. Potrivit unei organizaţii de sprijin al media locale (NAI), cel puţin zece jurnalişti şi alţi angajaţi media au fost ucişi în 2019.
Cel mai negru an din acest punct de vedere a fost 2018, când 20 de reporteri şi alţi angajaţi de presă au fost ucişi în diferite incidente violente în Afganistan.
Numărul de atacuri a crescut în Afganistan în ultimele trei luni, în pofida acordului de pace dintre SUA şi talibani
Media zilnică de atacuri întreprinse în Afganistan în timpul ultimelor trei luni a fost cu 50% mai mare decât în al doilea trimestru al acestui an, potrivit celui mai recent raport trimestrial al Inspectorului General Special al SUA pentru Reconstrucţia Afganistanului (SIGAR), publicat joi, informează dpa.
Forţele afgane au întreprins 1.111 de operaţiuni la sol în ultimele trei luni, de două ori mai multe decât operaţiunile întreprinse în aceeaşi perioadă a anului trecut.
„Talibanii face uz de violenţă pentru a hărţui şi submina forţele guvernamentale şi de securitate afgane, dar se menţin la un nivel perceput ca fiind în limitele impuse de acordul dintre SUA şi talibani”, notează SIGAR în raport, citând Departamentul Apărării al SUA.
Este vorba de acordul de pace încheiat de SUA şi talibani în februarie, însă cu toate acestea SUA şi-au înmulţit atacurile aeriene în apărarea forţelor afgane în ultimele trei luni, potrivit raportului.
Talibanii şi-au intensificat numărul de atacuri "pentru a încuraja retragerea de trupe ale SUA şi a crea condiţii favorabile pentru un Afganistan post-retragere", susţine Departamentul american al Apărării, citat de SIGAR.
Luptele dintre părţile aflate în conflict afectează aproape zilnic civilii din Afganistan. Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a înregistrat 2.117 de decese şi 3.822 de răniţi în rândul civililor în primele nouă luni ale acestui an.
Escaladarea violenţelor de către toate părţile aflate în conflict în Afganistan intervine după demararea negocierilor de pace intra-afgane la mijlocul lui septembrie, la Doha, în Qatar. De altfel, negocierile nu au determinat niciun progres în depăşirea blocajului asupra aspectelor procedurale.