Doliu în literatura românească. A murit un nume de referință

Doliu în literatura românească. A murit un nume de referință Sursa foto: arhiva EVZ

Uniunea Scriitorilor din România a anunțat în această dimineață că Dan Cristea, renumit critic literar, s-a stins din viață la vârsta de 81 de ani.

Dan Cristea s-a stins din viață vineri seară

„Uniunea Scriitorilor din România anunţă cu profundă tristeţe deosebită dispariţia dintre noi a criticului literar Dan Cristea, director al revistei 'Luceafărul de dimineaţă'. (...) Prin trecerea în eternitate a lui Dan Cristea, literatura română suferă o ireparabilă pierdere'', se arată pe pagina de Facebook a Uniunii.

Anunțul a fost făcut și de pagina de Facebook a revistei „Luceafăul de dimineață”, unde este menționat că acesta a trecut în neființă în noaptea de vineri.

„Criticul literar Dan Cristea, directorul revistei ,,Luceafărul de dimineaţă”, a încetat din viaţă în seara aceasta. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, este mesajul postat în urmă cu câteva ore pe pagina de Facebook a revistei.

Ne puteți urmări și pe Google News
Dan Cristea

Dan Cristea. Sursă foto: Facebook

Cunoscuții au reacționat la auzul veștii

În mediul online au început deja să apară mesaje referitoare la moartea criticului literar. Printre cei care au dorit să împărtășească o parte din amintirile cu Dan Cristea se numără și Teodor Baconschi, fost ministru de Externe.

„Din pură întâmplare, l-am tot întâlnit pe criticul literar Dan Cristea în casa unui prieten comun de la Snagov. Era un om afabil, bine educat, ponderat şi uneori hazliu, oricum, o figură 'de modă veche', din generaţia de filologi ai anilor 60, care ascultaseră religios prelegerile lui Călinescu şi Vianu, profitând ulterior de mecenatul lui George Ivaşcu. Practica un hedonism inocent, arcadic, şi ştia să facă din orice dialog un ceremonial firesc, în care politeţea sprijină replica niciodată sardonică, aşa cum respectul faţă de Republica Literelor inspiră sobrietatea ideilor. Ştiu că a suferit mult în ultimii ani. Dumnezeu să-l odihnească!'', a scris pe Facebook Baconschi.

Cine a fost Dan Cristea

Dan Cristea s-a născut la 10 noiembrie 1942, în Bucureşti.

În 1965, a absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București. Apoi, în 1992, a obținut doctoratul (Ph.D.) în literatură comparată la Universitatea din Iowa din SUA.

A debutat în domeniul publicistic în revista Contemporanul în 1964. În calitate de redactor-șef, a condus revista "Luceafărul" din 2008, care ulterior a fost redenumită "Luceafărul de dimineață", fiind și directorul acesteia. În ceea ce privește debutul editorial, acesta a avut loc în anul 1974, cu volumul intitulat "Un an de poezie", publicat de Editura Cartea Românească.

Este autorul a numeroase volume de critică și istorie literară. Printre acestea se numără: "Arcadia imaginară" (1977), "Faptul de a scrie" (1980 - câștigător al Premiului pentru critică al Uniunii Scriitorilor din România), "Versiune și subversiune - autobiografiile lui Benjamin Franklin, Henry Adams și Michel Leiris" (1996), "Versiune și subversiune - paradoxul autobiografiei" (1999; ediția a II-a revizuită, 2012), "Autorul și ficțiunile eului" (2004 - câștigător al Premiului Asociației Scriitorilor din București), "Poezia vie" (2008), "Citind cărțile de azi" (2014), "Caii lui Ahile și alte eseuri" (2016), "Cronicile de la Snagov" (2017), "Alte cronici de la Snagov" (2020). Ultimul său volum, "Noile cronici de la Snagov", a apărut în acest an, conform Uniunii Scriitorilor din România.

Pentru contribuția sa la critica literară, autorul a primit numeroase premii și distincții, printre care se numără Premiul Cartea Anului acordat de Revista România Literară în 2014, Premiul Național de Literatură în 2019 și Ordinul Național "Serviciul Credincios" în grad de ofițer.