Doliu în Armată. A murit un ofițer cu rol proeminent la Revoluție! A fost și primul șef de FSN

Doliu în Armată. A murit un ofițer cu rol proeminent la Revoluție! A fost și primul șef de FSN

Doliu mare în România, după moartea colonelului care s-a luptat, printre altele, în 1989, cu zvonurile despre otrăvirea apei potabile.

Colonelul în rezervă Ioan Maliciuc, unul dintre primii participanți la Revoluția din Constanța, în 1989, și primul șef al Frontului Salvării Naționale din oraș, a murit la 86 de ani, fiind îngropat, duminică după amiază, la Cimitirul Municipal.

Ioan Maliciuc, membru al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Constanța, a murit vineri seara, în jurul orei 23:00, potrivit președintelui Asociației „Revoluția din 1989”, Constanța, Gheorghe Turcu, prezent, duminică, la înmormântarea colonelului. Ofițerul de carieră a fost, de altfel, membru activ al Asociației Revoluționarilor din Constanța, participând din primele clipe la evenimentele din decembrie 1989, de la Constanța, la „alungarea comuniștilor”.

Ofițerul revoluționar, pe atunci locotenent-colonelul Ioan Maliciuc, de la Centrul Militar Județean Constanța, a făcut parte din Comitetul Provizoriu al Frontului Salvării Naţionale, fiind pentru puțin timp chiar președintele CFSN, ulterior ocupând funcția de vicepreședinte dar și de prim-vicepreşedinte al Biroului Executiv al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN), judeţul Constanţa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-un interviu realizat de Ziua de Constanța, în 2013, întrebat despre cele mai pregnante amintiri din perioada Revoluției, colonelul Iona Maliciuc vorbea despre „zilele şi nopţile de groază şi îngrijorare în momentul în care au început să cadă, răpuşi de gloanţe colegi, prieteni sau chiar multe persoane necunoscute”, precizând că „în Constanţa s-a tras din decembrie 1989 până în ianuarie 1990 inclusiv”.

El pomenește și de ”zvonurile lansate în acea perioadă care aveau menirea să ne îngrijoreze, descurajeze şi să ne înspăimânte, dar pe care le-am clarificat prin solicitarea personalului militar căruia i-am cerut să verifice şi să confirme sau să infirme situaţia respectivă”.

Fostul ofițer revoluționar își exprima amărăciunea că Ministerul Apărării Naționale a uitat de ofițerii care au participat la Revoluție și „am fost nevoiţi să asistăm cu amărăciune şi neputinţă cum unii ofiţeri, care n-au prea avut legătură cu Revoluţia, au fost înaintaţi în grad într-o viteză uluitoare, ajungându-se de la gradul de maior, în câţiva ani, la gradul de general de brigadă. Ceea ce este mai ciudat este faptul că dintre aceştia majoritatea erau foşti activişti de partid”.

Anticomunist convins, colonelul, în rezervă, Ioan Maliciuc spunea că, din punctul lui de vedere, „din politică ar trebui să dispară următoarele categorii: toţi foştii activişti de partid şi slugile credincioase ale regimului comunist, toţi securiştii cosmetizaţi în specialiştii încadraţi în serviciile de informaţii, toţi cei care au realizat venituri colosale jefuind statul român de locuinţe, suprafeţe de teren, agricol sau păduri, precum şi de alte bunuri naţionale”.

Colonelul, în rezervă, Ioan Maliciuc, s-a retras din viața publică în urmă cu mai mulți ani, activând doar ca membru al  Asociației Naționale Cultul „Eroilor Regina Maria”, filiala Constanța. A scris cartea „Prețul libertății la Constanța. File de istorie”, lansată în urmă cu șapte ani. Iar în 2016, la vârsta de 80 de ani, dorind să devină general, în rezervă, al Armatei Române, s-a înscris la doctorat, urmând să își susțină teza la Chișinău.