A murit un mare comentator sportiv. Avea o voce unică

A murit un mare comentator sportiv. Avea o voce unicăDoliu. Sursa foto: EVZ

A murit unul dintre comentatorii iubiți de toți microbiștii din România. A fost coleg cu nume mari ale Generației de aur a crainicilor sportivi: Sebastian Domozină, Ion Ghiţulescu sau Teoharie Coca-Cozma.

Lumea comentatorilor sportivi a mai primit o lovitură. Ion Ghiță, un nume sonor în lumea comentatorilor radio, care a fost coleg cu nume mari precum Sebastian Domozină, Ion Ghiţulescu sau Teoharie Coca-Cozma s-a stins din viață la 88 de ani.

A fost fan toată viața al echipei Gloria Buzău

Potrivit cotidianului local Opinia, Ion Ghiţă a fost profesor la Şcoala nr. 5 din Buzău şi un faimos comentator sportiv, un apro­piat al vechii echipe a Gloriei Buzău, un om de radio profesionist. Născut pe 22.03.1935 la Cortişte, judeţul Buzău, acesta a absolvit Universitatea Bucureşti, secţia Filologie.

A făcut parte din Generaţia de aur a crainicilor sportivi ai României, alături de nume de răsunet precum Sebastian Domozină, Ion Ghiţulescu, Nicolae Seco­şan, Teoharie Coca-Cozma etc. În perioada când echipa sa preferată, Gloria Buzău, evolua în Prima ligă, între 1983 şi 1987, vocea unică a lui Ion Ghiţă era ascultată de sute de mii, poate chiar milioane de microbişti din toată ţară în cadrul emisiunii care a făcut epocă, „Fotbal minut cu minut”.

A fost revoluționar și a făcut parte din FSN

În anul de grație 1989, profesorul Ion Ghiţă era un cunoscut comentator sportiv la postul naţional de radio şi director al Şcolii Generale nr.5 din Buzău. A ajuns să participe la Revoluție, având un rol important la schimbarea regimului pe plan local. Momentul fugii lui Ceauşescu l-a găsit la stadionul Gloria, unde juca o partidă de table cu nişte amici. „Am plecat imediat la şcoală, am scos toată propaganda din holuri şi din cabinetul de istorie”, rememora Ion Ghiţă pentru Adevărul.

În sediul fostului comitet judeţean de partid au reuşit să intre şi alte personalități ale urbei, ca Mihai Bâzu, redactor şef la ziarul Viaţa Buzăului, doctorul Ion Vasile şi arbitrul de handbal Romeo Iamandi. În acelaşi timp, cei prezenți au început să lucreze la un manifest care să mobilizeze oamenii. Bâzu s-a oferit să scoată chiar o foaie la redacţia ziarului. „Radu a făcut o listă cu noi toţi şi aşa a apărut primul FSN”, a mai declarat Ion Ghiţă pentru sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News