Un politician ceh, fost ministru de Externe, a murit la vârsta de 85 de ani. Karel Schwarzenberg a fost una dintre principalele figuri ale politicii din Cehia, din primii ani ai tranziției de la comunism la democrație.
Doliu în diplomație, la nivel european, după ce un important politician ceh a murit. Fostul ministru de Externe de la Praga, Karel Schwarzenberg, avea 85 de ani. El a fost unul dintre principalii lideri care s-au implicat în politică după 1989. Karel Schwarzenberg a luat parte la schimbările care au survenit după ce țara sa a trecut la democrație.
Moartea fostului ministru de Externe de la Praga a survenit în urma unor afecțiuni medicale. Karel Schwarzenberg a fost transportat la spitalul din Viena săptămâna trecută, a anunțat presa cehă. Ulterior, moartea sa a fost anunțată, în această dimineață, de publicația online Echo24.
Potrivit jurnaliștilor, familia sa se afla lângă fostul ministru, în momentul morții. Urmează o perioadă de doliu în diplomație, după decesul fostului om politic.
Doliu în diplomație, în Cehia
Karel Schwarzenberg a fost un cunoscut disident anticomunist ceh. În 1990, el a devenit consilier al președintelui Vaclav Havel, bunul său prieten, după primele alegeri libere, notează Reuters. Ulterior, în lunga sa carieră politică, el a mai fost de două ori ministru de externe, între 2007 și 2013.
Regretatul ministru de externe a fost un susținător puternic al integrării europene, după aderarea Cehiei la blocul comunitar. Deși era un conservator declarat, el s-a arătat interesat de politica grupurilor liberale urbane. Totodată a fost un promotor al tinerilor în politică. Moartea lui Karel Schwarzenberg provoacă adâncă durere și doliu în diplomație și politică.
Moartea deplânsă de colegii politici
Doliu în diplomație și politica cehă, după ce Karel Schwarzenberg a murit la vârsta de 85 de ani. Miroslav Kalousek, fondatorul partidului TOP09, pe care Schwarzenberg l-a condus la începuturile sale a transmis un mesaj de condoleanțe.
„A fost unul dintre cei mai importanți și mai buni oameni din viața mea. Fie ca el să se odihnească în pace, Republica Cehă ar trebui să îi fie veșnic recunoscătoare pentru tot ceea ce a făcut cu abnegație pentru ea”, a transmis Miroslav Kalousek.
Doliu în diplomație în Cehia
Karel Schwarzenberg și-a petrecut o mare parte din viață în exil, dn cauza persecuțiilor la care a fost supus, el și familia sa, de comuniști. El a trăit în Austria, unde a recuperat, în cele din urmă, averea familiei.
Anticomunist convins, a sprijinit mișcarea pentru drepturile omului și a sponsorizat o bibliotecă de literatură cehă interzisă. După Revoluția de catifea din 1989, a devenit șeful de cabinet al lui Havel. Karel Schwarzenberg a ajutat la înființarea partidului TOP09, membru junior în coaliția guvernamentală de centru-dreapta.
În 2013, Schwarzenberg a candidat la președinție, dar a pierdut în fața lui Milos Zeman, o altă figură marcantă a politicii cehe de după 1989.