Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a murit în somn

Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a murit în somn

Televiziunea cehă a anunţat că fostul preşedinte Vaclav Havel a încetat din viaţă. Simbol al disidenţei anti-comuniste şi al democraţiei din Europa de Est, dramaturgul a murit în somn, la vârsta de 75 de ani.

Havel a murit în casa sa aflată la nord-est de Praga, a declarat secretara sa, Sabina Tancecova. În ultimele clipe, extrem de bolnav, le-a avut alături pe soţia sa, Dagmara, şi mai multe călugăriţe, a adăugat secretara sa. "Un erou al Războiului Rece" Ultima apariţie a sa în public datează de acum o săptămână, când s-a întâlnit cu liderul spiritual al Tibetului, Dalai Lama, când a apărut în scaun cu rotile, relatează BBC. Cancelarul german, Angela Merkel, care a crescut în Germania de Est, a declarat că "devotamentul lui pentru a libertate şi democraţie este de neuitat, la fel ca şi marea sa omenie", a afirmat dna Merkel. "Noi, germanii, avem de asemenea multe să-i mulţumim. Împreună cu voi, plângem pierderea unui mare european", a mai spus şeful guvernului de la Berlin. Ministrul de externe al Marii Britanii, William Hague, l-a numit pe Havel "un erou al Războiului Rece", care a deschis uşa democraţiei în Europa de Est şi de care ne vom aminti mereu". Şeful diplomaţiei germane a declarat că Havel  a fost "sufletul revoluţiei din Cehia, care a contribuit la surmontarea diviziunilor din Europa Războiului Rece". Vaclav Havel "mai avea multe de spus societăţii", a declarat premierul ceh, Petr Necas, care a primit tragica veste în timpul unui interviu în direct pentru CT1, informează EFE. În Rusia, Grigori Iavlinski, o figură emblematică a opoziţiei, a declarat pentru Itar-TASS că Havel "a fost un om integru şi demn, căruia nu i-a fost niciodată frică de nimeni". O pneumonie tratată necorespunzător în perioada în care a fost închis, în anii 80, şi un cancer pulmonar i-au provocat lui Havel o serie de probleme de sănătate, care au necesitat spitalizări succesive după alegerea sa la conducerea Cehoslovaciei (1989) şi apoi a Cehiei (1993).

Fumător înrăit până nu demult, Havel a fost operat în decembrie 1996 de cancer pulmonar şi suferea şi de diverse probleme cardiace. Vaclav Havel, ultimul preşedinte al Cehoslovaciei (1990-1992) şi primul preşedinte al Republicii Cehe (1993-2003), a fost unul dintre cei mai cunoscuţi disidenţi cehi şi unul dintre liderii Revoluţiei de Catifea din 1989. După ce a mai câştigat un mandat de preşedinte al Cehiei, în 1998, bolnav, s-a retras de pe scena politică în 2003. În acelaşi an a primit şi premiul de Ambasador al Conştiinţei, o distincţie acordată şi lui Nelson Mandela (2006) şi grupului britanic U2 (2005). Havel s-a născut pe 5 octombrie 1936 la Praga, iar la 15 ani îşi descoperă pasiunea pentru poezie. Scrierile sale sunt influenţate de Kafka, chiar dacă operele acestuia erau interzise în epoca comunistă.

Studiază arta dramatică prin corespondenţă, iar prima piesă reprezentată a fost "Petrecerea din grădină" (1963). Cea mai cunoscută piesă a sa este "Largo Desolato". În 1964 s-a căsătorit cu Olga Å plíchalová (1964-1996).

În 1968, anul Primăverii de la Praga, este dat afară de la teatru. Activismul său politic îl costă cinci ani de închisoare.  De la Carta 77 la preşedinţie În 1979, este arestat şi primeşte patru ani şi jumătate la închisoarea de maximă securitate la Hermanice. Este eliberat, în 1983, pe motiv de boală. Această disidenţă a culminat în momentul publicării Cartei 77 un manifest politic, scris pentru a acuza arestarea membrilor grupului de muzică psihedelică "Plastic People of the Universe". În 1985, după o perioadă de refacere, îşi reia funcţia de purtător de cuvânt al Chartei 77. Este arestat la domiciliu în mai multe rânduri, ultima dată în perioada ianuarie-mai 1989. În acelaşi an, devine liderul Forumului Civic, mişcare de opoziţie care a contribuit la căderea regimului comunist.  Sfârşitul anului 1989 l-a găsit pe Havel vorbind mulţimii din Piaţa Venceslas. La 29 decembrie 1989, a devenit preşedintele Cehoslovaciei.

Un an mai târziu, la 5 iulie, Parlamentul, ales în mod democratic, l-a reales pe Vaclav Havel în funcţia de preşedinte, pentru un mandat de doi ani. La 26 ianuarie 1993, a devenit primul preşedinte al Republicii Cehe. A fost reales la 20 ianuarie 1998, pentru un mandat de cinci ani. A părăsit fotoliul prezidenţial în februarie 2003. În timpul primului său mandat, s-a produs despărţirea Cehiei de Slovacia. Este meritul său că Cehia a fost invitată să adere la NATO, la 12 martie 1999, şi a fost admisă ca membru de drept la Summitul de la Praga (21-22 noiembrie 2002). Primul şi ultimul film În 2010, a reuşit să regizeze primul său film, "Pe punctul de a pleca", după piesa de teatru cu acelaşi nume, scrisă în urmă cu 20 de ani. Filmul povesteşte câteva zile din viaţa lui Vilem Rieger, un cancelar care urmează să plece de la putere. Pe ultima sută de metri se simte părăsit şi trădat de toată lumea, iar Vlastik Klein, cel care îi succede în funcţie, îl provoacă la o confruntare. Presa a sugerat că personajul lui Vlastik e inspirat de Vaclav Klaus, cel care a devenit preşedintele Cehiei după Havel, dar dramaturgul a negat şi a explicat că s-a inspirat din destinul unor foşti funcţionari comunişti, alungaţi de la putere. Scriitorul mărturisea că filmul pe care l-a regizat se axează pe "tema sfârşitului. Sfârşitul unei epoci. Sfârşitul unei comunităţi. Sfârşitul iubirii". Carte de condoleanţe deschisă la Ambasada Cehiei În ultimele luni, Havel se refugiase la casa sa de la ţară, pentru a scrie. El pregătea o nouă piesă de teatru, intitulată "Sanatorium".  Ambasada Republicii Cehe la Bucureşti va deschide mâine o carte de condoleanţe în memoria fostului preşedinte, transmite Agerpres. Potrivit reprezentanţilor ambasadei cehe, cei care doresc să semneze în cartea de condoleanţe o pot face începând de la ora 13,00 şi până marţi după-amiază. Citiţi mai multe informaţii în categoria dedicată lui Vaclav Havel.

Ne puteți urmări și pe Google News