Doina Cornea, îngrijită de fiica unui securist

Doina Cornea, îngrijită de fiica unui securist

CLUJ-NAPOCA. Medicul care o tratează pe fosta disidentă anticomunistă este fiica unui fost colonel de Securitate.

Doina Cornea nu trebuie operată. La această concluzie au ajuns, ieri, medicii de la Clinica Scandia Imagistica din Cluj, unde Doina Cornea, internată la mijlocul săptămânii după un accident vascular cerebral, a fost supusă unui nou set de analize. Fosta disidentă anticomunistă este conştientă, dar nu poate vorbi. Medicii spun însă că înţelege şi „răspunde la comenzi“. „Dacă îi spunem să întindă piciorul, întinde piciorul“, ne-a mărturisit unul dintre medicii care se ocupă de ea.

Medicul Iulian Raus ne-a declarat că nu se poate vorbi despre o evoluţie pozitivă a stării de sănătate a Doinei Cornea. „În termeni medicali, este vorba despre o sângerare intraparenchimatoasă la nivelul talamusului stâng. Pe înţelesul tuturor, cheagul de sânge format este de dimensiuni de 1,6 x 2,5 cm şi nu necesită intervenţie chirurgicală. Partea bună este că sângerarea s-a oprit; cheagul însă a rămas la nivelul din cursul zilei de joi, fiind staţionar“, ne-a spus medicul.

Medicii de la Spitalul Militar din Cluj-Napoca spun că Doina Cornea a suferit o paralizie a corpului pe partea dreaptă şi este foarte important ca în următoarele zile atacul cerebral să nu se mai repete. Medicul Radu Stan, de la Spitalul Militar de Urgenţă din Cluj-Napoca, a declarat că starea pacientei sale este „de un bine relativ“. „Nu se pot face previziuni despre evoluţia hematomului. Aşteptăm să îşi revină complet. Următoarele 72 de ore sunt decisive“, ne-a mai spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ironia sorţii face ca fosta disidentă anticomunistă să fie tratată de şefa secţiei de neurologie, medicul Adina Danci, care este fiica unui fost colonel de Securitate din Baia Mare.

Spital cu bulină roşie

Secţia de neurologie de la Spitalul Militar funcţionează într-o clădire veche de câteva sute de ani, care se poate prăbuşi oricând, fiind încadrată de experţi în clasa zer0 de risc seismic. De altfel, în urmă cu cinci luni, pe clădire a fost amplasată celebra bulină roşie. Salonul în care a fost internată Doina Cornea are mai multe paturi şi arată ca pe vremea lui Ceauşescu, cu pardosele de granit şi vopsea de ulei.

În plus, dotarea Spitalului Militar a avut de suferit după ce computerul tomograf a fost vândut, în prima jumătate a acestui an. De aceea a fost nevoie ca Doina Cornea să fie transportată cu ambulanţa la o clinică privată de imagistică medicală.

Reper de moralitate

Regimul comunist s-a temut atât de mult de Doina Cornea, încât Securitatea a adunat pe numele ei 32 de volume de delaţiuni. Securiştii au mers până acolo încât au inventat un post telefonic pe numele Doinei Cornea, unde aceia care voiau să-şi exprime admiraţia pentru curajul ei picau precum muştele în plasă.

Până în anul 1980, Doina Cornea a fost asistent universitar la Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“. În acelaşi an, a scris o lucrare clandestină, intitulată „Încercarea Labirintului“. A fost momentul în care a intrat în vizorul Securităţii. Trei ani mai târziu, a fost exclusă din rândul universitarilor, pentru ostilitate la adresa orânduirii socialiste.

A trimis, prin diferite persoane, 31 de scrisori la Radio Europa Liberă, în care critica regimul dictatorial al lui Nicolae Ceauşescu. Cu ocazia manifestărilor de la Braşov, din data de 15 noiembrie 1987, Doina Cornea a fost arestată de Securitate şi anchetată mai bine de două săptămâni.

A fost eliberată la presiunea comunităţii internaţionale, dar i s-a fixat arest la domiciliu. Avea voie în fiecare zi să meargă o oră până la magazin, fiind însă urmărită pas cu pas de ofiţerii de Securitate.

După Revoluţie, s-a retras discret din viaţa publică, dar a continuat să fie un reper de moralitate pentru milioane de români.