Evenimentul Zilei > Politica > Doi ofiţeri DIPI fac dezvăluiri cutremurătoare despre serviciile de informaţii. Cum se cumpărau cadouri din fondurile operative, pantofi, mărtişoare, cadouri, un ceas pentru Florian Coldea
Doi ofiţeri DIPI fac dezvăluiri cutremurătoare  despre serviciile de informaţii. Cum se cumpărau cadouri din fondurile operative, pantofi, mărtişoare, cadouri, un ceas pentru Florian Coldea

Doi ofiţeri DIPI fac dezvăluiri cutremurătoare despre serviciile de informaţii. Cum se cumpărau cadouri din fondurile operative, pantofi, mărtişoare, cadouri, un ceas pentru Florian Coldea

Toate acestea s-au aflat în decursul anului 2016 după o ancheta despre fondurile operative din instituţie. Doi şefi din serviciile speciale au făcut dezvăluiri la Sinteza Zilei despre neregulile găsite la DIPI. Este vorba despre Bogdan Lupu comisar şef-conducătorul diviziei de protecţie internă şi Cosmin Boţilă comisar şef.

Înainte de căderea Guvernului Ponta, şeful DIPI le-a cerut să constituie un control asupra fondurilor operative, şi apoi să urmeze distrugerea acelor documente justificative. Ele pot fi distruse legal. De ce? Pentru că există un volum foarte mare de documente, spaţiu de depozitare.

Printre cei care au primit cadouri se numără şi Florian Coldea. Potrivit rechizitoriului, acesta ar fi primit un ceas.  Ce a deranjat cel mai tare este că printre cei vizaţi de nereguli erau chiar şefi din DIPI.

Echipa de control a  chestionat ofiţerii. Iniţial ofiţerii nu au dorit sa meargă la DNA au dorit să se ancheteze intern de către cei cu comptenţe.

Au mers la premierul Cioloş cu acestă problemă , dar s-au întâlnit cu şeful de cabinet al dânsului.

Pe 6 ianuarie 2016, s-au întâlnit cu Paul Gheorghiu si au raportat probleme grave din unitate si cum s-au cheltuit banii si au cerut un corp de control. Li s-a spus ca rămane sa fie contacţi. A doua zi unul din ofiţeri a fost chemat de Nicolae Gheorghe şi a fost informat ca s-a auzit despre situaţie si că sunt niste probleme. Si să întocmeasca raportul ca să fie dat ministrului de Interne.

"Poate domnul Cioloş nu avea percepţia acestui department. M-am întâlnit cu şeful de Cabinet. Acel mesaj a fost dat pe 6 ianuarie. Ministrul de Interne era Tobă. M-am întâlnit cu Paul Ghiorghiu, nu i-am putut reda informaţii din dosarele clasificate. I-am spus punctual că sunt probleme grave si că doresc să-l informeze pe premier să trimită corpul de control al ministrului. Mi-a spus că îl va informa şi că rămânem în contact. Nu am fost contactat”, a povestit unul dintre şefii de servicii speciale" au mărturisit la Sinteza zilei cei doi.

S-a cumpărat un jacuzzi din fondurile operative care a făcut obiectul unei anchete. Aceste fonduri se foloseau după bunul plac al şefilor.

Cei doi comisari au  sperat ca domnul Cioloş o să ceară un control şi că CSAT-ul va ancheta, dar nu a fost aşa.

DNA-ul  a făcut un control făra să se facă tam-tam, fără mascaţi, fără să se ridice documente, după sesizarea făcută de către cei doi comisari şefi. Nu au avut niciun fel de contact cu şefa DNA Codruţa Koveşi.

Toată activitatea celor de la DIPI era pe un soft. Acest soft a fot creat cu fonduri europene. După planul de verificare şi din ce au auzit cei doi comisari,  au fost bani de finaţare, este vorba despre  5 milioane de euro pentru un soft. Dar, acel soft a fost înlocuit cu un soft al SRI-ului adus tocmai de şeful detaşat, Rareş Văduva  şi care a rămas interimar până la desfiinţarea DIPI. Acestă detaşare s-a produs ilegal.

Cei doi comisari au mai mărturisit cum au fost filaţi, ascultaţi de către SRI şi de către procurori din DNA.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: