Evenimentul Zilei > EVZ Special > Doi micuți nesupravegheați au pierit în două luni. Copii din Vaslui, uciși de neglijența părinților
Doi micuți nesupravegheați au pierit în două luni. Copii din Vaslui, uciși de neglijența părinților

Doi micuți nesupravegheați au pierit în două luni. Copii din Vaslui, uciși de neglijența părinților

Cinci minori au dispărut de acasă în ultimele șapte luni, în județul Vaslui. Pentru două sufl ete, ajutorul a venit prea târziu

Ultimul act al unei drame consumate pe parcursul a trei zile a avut loc, ieri dimineață, în localitatea Alexandru Vlahuță, din județul Vaslui. O fetiță, în vârstă de patru ani, Adina Olaru, dispărută de marți seara de acasă, împreună cu un verișor al ei, Andrei Bălan, de trei ani, a fost văzută de șoferul unui microbuz, care circula pe drumul ce leagă localitățile Morăreni și Florești, pe un câmp din apropiere. Omul știa, ca mulți alți locuitori din zonă, despre cei doi copii dispăruți. O ambulanță a ajuns la fața locului. Adina, fetița îmbrăcată în hainele subțiri cu care dispăruse în pădurea, din comuna Gherghești, se afla la o distanță de circa 10 kilometri de casa părintească, din satuil Micești. Fata era în stare de șoc, dar stabilă, în condițiile în care petrecuse mai bine de 40 de ore prin pădure, pe ploaie și frig. Avea zgârieturi și urme de degerături la mânuțe și suferise un șoc hipotermic.În timp ce ambulanța se pregătea să o transporte la spital, proprietarul unui teren din zonă, venit să vadă dacă mistreții i-au distrus culturile, a alertat polițiștii spunându- le că a găsit un băiețel decedat, la circa la 1,4 km distanță. Trupul său zăcea fără suflare întro colibă părăsită. Anchetatorii au estimat că băiatul murise de circa 10 ore. Culmea, echipajele care îi căutau pe copii ajunseseră, cu o seară înainte, la circa 600 de metri de colibă.

Dispariția celor doi copii a fost sesizată de către părinți marți, în jurul orei 16.00. După ce i-au căutat singuri, au sesizat autoritățile, în jurul orei 17.00. Micuții au fost căutați de peste 400 de pompieri, polițiști, jandarmi, militari și voluntari. Acum, părinții sunt cercetați de polițiști pentru neglijența care a condus la această situație dramatică.

Neglijați și abandonați

O scurtă trecere în revistă a nenorocirilor de acest gen, care au avut loc pe raza județului Vaslui ne arată că, din septembrie și până în prezent, au fost înregistrate trei cazuri de dispariții de copii, inclusiv cel din ultimele zile. Septembrie 2015. Trei fraţi cu vârste cuprinse între doi şi zece ani, au fost găsiţi abandonaţi pe un câmp, la temperaturi de peste 35 de grade Celsius, fără a avea apă şi mâncare. Ei au fost lăsați, în jurul orei 6.00 dimineața, în apropierea unei ferme de vaci. Un telefon anonim a alertat Direcţia de Protecţie a Copilului care i-a internat într-un centru pentru copii abuzați, exploatați și neglijați din Bârlad. Februarie 2016. Un copil în vârstă de trei ani, din comuna Băcani,a fost găsit decedat într-un pârâu din spatele locuinței familiei, deși a fost căutat, toată noaptea, de rude și autorități. El dispăruse cu o zi înainte. Băiatul a rămas nesupravegheat preț de câteva minute, iar familia a crezut, o bună perioadă de timp, că se află în curtea vecină, la bunici.