Cea mai CRUDĂ SOARTĂ a unui om: "Doctorii mi-a băgat doi copii în mormânt, unul după altul" | VIDEO
- Cristina Lica
- 31 martie 2012, 16:24
SUFERINȚĂ. „Eu i-am făcut mari, doctorii și-au bătut joc de ei”, spune Paula Hoțeanu, din București, care a trăit să vadă cum i se prăpădesc și fiul, și fiica, unul la un an după altul. Cea mai dragă amintire este copilul pe care fata ei l-a născut în noaptea în care a murit.
Acum trei ani, seara, pe un ger cumplit, primea un telefon de la spital să vină să-şi ia fiul, că e mort şi că medicii nu mai avuseseră ce să-i facă. Vestea a căzut ca un trasnet în inima bietei mame care îl văzuse în urmă cu câteva ore, bine sănătos, şi se întreba ce căutase la spital. La un an după tragedie, îşi scotea şi fata cu picioarele înainte din spital, după ce fusese plimbată de la o maternitate la alta în timp ce se chinuia să aducă pe lume un copil înainte de termen. Lupta cu morile de vânt
Paula Hoţeanu s-a războit cu doctorii, a depus plângeri la poliţie, dar parcă se luptă cu morile de vânt-destinul nu-l mai schimbă nimeni. A fost sau nu malpraxis, parcă nici nu mai contează, se întreabă doar cu ce a greșit în fața lui Dumnezeu de i-a dat o cruce atât de greu de purtat. La un an și trei luni de la ultima tragedie, are inima ruptă în bucăți, e sleită de puteri, ochii duși în fundul capului și încercănați. Singura alinare este să-şi ia în braţe nepoata care a supravieţuit ca prin minune, "ultimul vlăstar" din mama ei, şi să ia drumul cimitirului, unde rămâne fără lacrimi deasupra mormintelor celor doi. MOARTE SUBITĂ
Insulina îl bagă în şoc, medicii dau vina pe obezitate
17 februarie 2009. Nelu Hoţeanu, 41 de ani, taximetrist de meserie, o conduce pe mama sa, Paula Hoţeanu, la Spitalul Colentina. După care brusc i se face rău. Încă se resimte după o răceală puternică, iar durerea de amigdale parcă îi arde gâtul. A murit în maşină, lângă spital
Se opreşte la benzinăria din apropiere, îşi cumpără un suc şi ia o pastilă pentru durere. Starea de rău şi ameţelile nu-l slăbesc deloc, aşa că se duce glonţ la camera de gardă de la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", aflat la câţiva metri.
Un medic rezident îl consultă şi îi ia sânge pentru analize. Parcă nu mai are nimic, mai bine nu venea, îşi zice în sinea lui. Trei ore aşteaptă pe o bancă din curtea spitalului rezultatele analizelor. Se întoarce la camera de gardă, unde medicii îi dau o veste uluitoare: glicemie 300, în condiţiile în care un om sănătos are sub 120 şi chiar mai puţin. Nu se ştia diabetic, dar prin venele lui curge zahăr curat.
"Au venit cu mâna goală, nici nu l-au resuscitat"
Vrea să plece, dar parcă îl ţine ceva în loc. "Dacă pleci acum, mori pe stradă", îl sperie medicii. Îi pregătesc opt unităţi de insulină şi i le fac pe toate, fără să-l întrebe dacă a mai făcut sau dacă se ştie alergic la anumite medicamente, fără să-l mai ţină sub supraveghere, cum scrie în protocol.
Ajuns în maşină, începe să respire greu, gâtul i se umflă ca şi când s-ar spânzura, iar câţiva oameni care îl văd cheamă medicii. "Au venit doctoriţele în maşină cu mâna goala, fără niciun medicament, fără o injecţie. I-au pus degetul la gât şi au zis că are pulsul slab. Nu l-au întins pe jos, să-i facă resuscitare, au aşteptat cu degetul la gâtul lui până nu s-a mai simţit pulsul deloc", de-abia mai are glas mama îndurerată.
La nouă seara, o cheamă de la spital să-i spună că fiul ei a făcut stop cardiorespirator, cel mai probabil pentru că era obez. În urmă lui rămâne soţia, un copil de 14 ani şi o mamă cu inima sfâşiată. Sancţiuni simbolice Colegiul Medicilor a sancţionat cu mustrare pe unul dintre medicii rezidenţi şi cu avertisment pe altul, iar cazul e blocat la Poliţia Capitalei. "Poliţista spune că sunt slabe şanse să mai schimbi verdictul medicilor", spune femeia spăşită. CULPĂ. Nelu Hoțeanu s-a stins după ce i s-a făcut o doză mare de insulină
"Doctoriţele au venit cu mâna goală, fără o injecţie. Nu i-au facut resuscitare, au aşteptat cu degetul la gâtul lui până nu s-a mai simţit pulsul.“ PAULA HOŢEANU, mamă îndurerată Medicii implicaţi în moartea lui Nelu Hoţeanu, de 41 de ani, au fost pedepsiţi cu mustrare şi avertisment de Colegiul Medicilor. Asta a fost tot. VORBE CARE AU BĂGAT-O ÎN PĂMÂNT
"Pe tine te salvăm, copilul nu putem, pentru că nu avem incubatoare"
15 octombrie 2010, puţin înainte de miezul nopţii. Elena Can, 37 de ani, însărcinată în şase luni şi jumătate, intră în travaliu înainte de termen. E speriată şi nu se poate opri din plâns. Merge împreună cu mama sa şi cu soţul la Maternitatea Filantropia, unde o născuse pe cealaltă fată de 9 ani.
"Pe tine te salvăm, dar pe copil nu, că nu avem incubator pentru prematuri", îi spun medicii în bătaie de joc, timp de o jumătate de oră.
Pleacă spre Maternitatea Cantacuzino, povestea se repetă. La 1.25 ajung la Maternitatea Giuleşti, unde, în primă fază şi aici i se spune că nu au incubatoare şi să nu se aştepte să-i salveze şi copilul. E stabilizată, iar la 5 dimineaţa i se face cezariană. Are hemoragie, iar la 15.00 şi i se scot uterul şi anexele. „Inima mi-a spus că fata mea în comă”
"Am intrat seara la ea, era conectată la aparate, numai firicele. Am strigat de cinci ori la ea «Mimi, în ce hal te găseşte mama», iar ultima dată a deschis ochii. Mi-am dat seama că e în comă, deşi asistentele spuneau că e doar sedată", îşi aminteşte mama.
A doua zi, tânăra face stop cardiorespirator, medicii o declară în comă şi anunţă familia să caute neurolog. "Toţi neurologii ziceau că nu pot merge acolo, că trebuie adusă ea la ei, unde au aparatură", spune Paula Hoţeanu. "Au ţinut-o până i-a explodat creierul" Într-un târziu, este transferată la Spitalul Universitar, unde medicii operează, deşi şansele să fie salvată sunt de unu la mie. "Medicul de acolo mi-a zis că dacă o trimiteau imediat, o salvau. Aşa, muriseră toţi neuronii, îi explodase creierul", se revoltă mama.
Verdictul doctorilor de la Giuleşti a fost că femeia avea eclampsie, ce presupune convulsii asociate hipertensiunii arteriale. Copilul pe care l-a adus pe lume trăieşte ca prin minune, are 1 an şi trei luni acum, nu prea înţelege de ce îl ţine bunica, nu mama, în braţe, dar se închină la poza ei.
Fata cea mare însă, care are 11 ani, trece prin clipe îngrozitoare şi nu a ieşit din şoc. S-a izolat de colegi, de familie, iar noaptea se întoarce cu capul la perete și începe să plângă.
Paula Hoţeanu a depus plângere, însă poliţiştii au cerut abia acum copie după foaia de internare a femeii. AMINTIRI. Elena Can, împreună cu prima ei fetiță, care are acum 11 ani 37 de ani avea Elena Can când a murit, după o operaţie cezariană făcută la Maternitatea Giuleşti
EXPLICAŢIILE MEDICILOR
"Am făcut tot ce se putea face"
În cazul Elenei Can, medicii de la Spitalul "Panait Sârbu" spun că au făcut tot ce au putut să o salveze, dar femeia se prezentase la spital în stare extrem de gravă - cu tensiune foarte mare-peste 19, puls mare şi membrane rupte.
"În foaia de observaţie scrie că i se administrează hipertensive, analizele se modifică în bine, intră în cezariană, după care se declanşează criza eclamptică. Se scot uterul şi anexele, pentru a preveni complicaţiile, iar a doua zi dimineaţa, face stop respirator, este resuscitată, dar intră în comă de gradul III. Este transferată la Spitalul Municipal în jurul orei 14.00", declară purtătorul de cuvânt la maternităţii, medicul Doru Pană, care mai spune că eclampsia se declanşează din cauza unor infecţii care apar în timpul sarcinii, mai ales dacă femeia nu este urmărită îndeaproape.
În cazul lui Paul Hoţeanu, conducerea Institutului "Matei Balş" nu a putut fi contactată pentru a prezenta un punct de vedere. DURERE. Paula ține în brațe fetița de un an, care s-a născut în noaptea în care i-a murit fiica FOTOGRAFII: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU