Evenimentul Zilei > Justitie > Doi fraţi, arestaţi pentru că transmiteau secrete de stat! Dosar pentru înaltă trădare
Doi fraţi, arestaţi pentru că transmiteau secrete de stat! Dosar pentru înaltă trădare

Doi fraţi, arestaţi pentru că transmiteau secrete de stat! Dosar pentru înaltă trădare

Serviciul Federal de Securitate (FSB) rus a anunţat marţi că a arestat un militar şi pe fratele său în vestul ţării pentru că ar fi transmis secrete de stat Estoniei.
Militarul (unul dintre fraţi) a fost reţinut în faţa unei clădiri de apartamente la Smolensk, un oraş la 365 km vest de Moscova, de trei ofiţeri mascaţi în haine militare şi băgat într-o dubă neagră, arată imaginile FSB difuzate de agenţia de presă rusă TASS.
FSB nu a furnizat detalii cu privire la natura informaţiilor care ar fi fost transmise autorităţilor estone. FSB a adăugat că fratele militarului, rezident permanent în Estonia, a fost de asemenea reţinut la Pskov, oraş rus situat la aproximativ 30 km de graniţa cu Estonia.

FSB nu a furnizat detalii cu privire la natura informațiilor care ar fi fost transmise autorităților estone

Imagini separate difuzate de FSB arată ofiţeri care culcă la pământ un bărbat îmbrăcat civil, îl încătuşează şi îl bagă într-o dubă. FSB a declarat că un dosar penal a fost deschis pentru înaltă trădare.

Dacă vor fi condamnaţi, bărbaţii ar putea primi până la 20 de ani de închisoare. Într-un caz similar în august, un militar rus de la Forţele Strategice de Rachete a fost reţinut în Siberia pentru că ar fi transmis secrete de stat Ucrainei.

Relaţiile Rusiei cu statele baltice, membre ale Uniunii Europene din 2004, rămân tensionate asupra unor chestiuni ce variază de la ocuparea lor de către Uniunea Sovietică la anexarea de către Moscova a Crimeii de la Ucraina în 2014, informează todayonline.

Sursa foto: Agenţia TASS

Un alt caz asemănător a fost cel al lui Peter Debbins, un fost ofițer al „Beretelor verzi”, unitate a forţelor speciale americane, care a fost arestat şi pus sub acuzare pentru spionaj în favoarea Rusiei, a anunţat Departamentul de Justiţie al SUA.

„Debbins şi-a încălcat jurământul de ofiţer al armatei americane, a trădat forţele speciale şi a pus în pericol securitatea naţională a ţării noastre, dezvăluind informaţii clasificate ofiţerilor ruși de informaţii, oferind detalii despre unitatea sa şi identificând membrii echipei forţelor speciale pentru serviciile secrete ruse în perioada în care activa ca spion. Ţara noastră şi-a pus cea mai mare încredere în acest inculpat şi el a profitat de această încredere şi a folosit-o drept armă împotriva Statelor Unite”, a declarat procurorul general-adjunct al SUA, John Demers.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: